Etiopija – zemlja s najviše magaraca na svijetu

- Advertisement -

O važnosti ove životinje za lokalno stanovništvo svjedoči i poslovica da je ”zemljoradnik bez magarca, magarac”

Podaci organizacije ”The Donkey Sanctuary” pokazuju kako u Etiopiji živi više od sedam miliona magaraca, što je najviše na svijetu, javlja Anadolu Agency. Ove životinje važne su u svakodnevnom životu Etiopljana koji ih koriste za jahanje, ali i transport hrane, vode, materijala i goriva.

 U Merkatou, srcu trgovine u Addis Ababi, hiljade magaraca svakodnevno radi na tome da olakša teret vlasnika ili da im donese zaradu. Jamal Idris (23), koji u Merkatou na magarcima prevozi teret, kaže kako su ove životinje za njega vrlo važne.

”Imam tri magarca kako bih obezbijedio sredstva za život. Nastojim zaraditi prevoženjem tereta”, rekao je Idris.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

Broj magraca u zemlji gotovo je dvostruko veći od broja stanovnika u glavnom gradu. Za ove životinje napravljena su posebna područja za ispašu. O važnosti ove životinje za lokalno stanovništvo svjedoči i poslovica da je ”zemljoradnik bez magarca, magarac”.

Također, u gradu Bishoftu, postoji i ”Bolnica za magarce” koja već 22 godine pruža besplatne zdravstvene usluge. Lokalno stanovništvo, zbog nedostatka finanskijskih sredstava, često vodi životinje u ovu bolnicu gdje liječe magarce koje su napale druge životinje, ako imaju parazite, a tu se izvode i operativni zahvati. Osim toga, bolnica posjeduje i ambulantno vozilo za hitne slučajeve.

 Osim Etiopije, i Kina je jedna od zemalja u kojoj se nalazi veliki broj magaraca. Pojedini izvori navode kako je u Kini početkom 1990-ih godina živjelo oko 11 miliona magaraca, a da je svake godine broj smanjivan za 300.000, da bi na kraju broj iznosio šest miliona.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Pošto je smanjen broj magaraca u njihovoj zemlji, Kinezi putem privatnih kompanija iz Afričkih zemalja uvoze meso i krzno magaraca.

S namjerom da zaštite životinje, Burkina Faso i Niger su zabranili prodaju mesa i krzna magaraca Kini.

Osim Kine i Etiopije, veliki broj magaraca živi u Egiptu, Indiji, Meksiku i Keniji.

Procjenjuje se da na svijetu postoji oko 50 miliona magaraca i mula.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...