Firenca: milioni otkazanih aranžmana, stotinu zatvorenih hotela

- Advertisement -

U Firenci milion otkazanih aranžmana, stotinu zatvorenih hotela. Trgovci su očajni.

To je današnja slika Firence, glavnog grada jedne od najljepših regija Italije, Toscane.

Dosadašnje posljedice rizika oboljevanja od korona virusa firentinske hoteljere koštale su najmanje 120 miliona eura, a procjenjuje se da bi taj iznos mogao dosegnuti 250 miliona eura, kazali su predsjednik Confindustria Firenze, Giancarlo Carniani i predsjednik konzorcija hotela u Firenci – Firenze Albergo koji okuplja 200 hotela, Giovanpaolo Innocenti.

“Ovo je puno opasnije od terorističkih kriza, i drugih nedaća. Mart i april su u potpunosti izgubljeni mjeseci, a ako se opasnost od virusa nastavi imat ćemo problem sa zapošljavanjem”, kazao je Carniani.

“Zahvaljujući grupama školaraca u martu je popunjenost obično bila 70%, dok sada imamo 17%, što je za sada i dobra vijest, s obzirom na situaciju”, kazao je Innocenti. 

Od 6. do 8. marta besplatan ulaz u muzeje u Firenci

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

I institucije kulture i muzeji suočavaju sa sa krizom. Gradonačelnik Firence, Dario Nardella, odlučio je da besplatno otvori gradske muzeje za posjete, od 6. do 8. marta, kako bi ponovo bili posjećeni i tako poslali poruku nade.

Na ovu odluku virolog, Roberto Burioni, je dao komentar: “Toliko ljudi zajedno u zatvorenom prostoru. Virus će vam biti zahvalan!”

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Nardella je pojasnio da se ta odluka ne odnosi na najveći Muzej Uffizi, već na gradske muzeje koji su za sve građane inače uvijek jedan dan u mjesecu otvoreni. “Želimo poslati poruku svijetu da se Firenca ne zatvara, uvažavajući svakako novonastalu urgentnu situaciju.”

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...