Putovanja

Firenca: milioni otkazanih aranžmana, stotinu zatvorenih hotela

0
Foto: life.ba

U Firenci milion otkazanih aranžmana, stotinu zatvorenih hotela. Trgovci su očajni.

To je današnja slika Firence, glavnog grada jedne od najljepših regija Italije, Toscane.

Dosadašnje posljedice rizika oboljevanja od korona virusa firentinske hoteljere koštale su najmanje 120 miliona eura, a procjenjuje se da bi taj iznos mogao dosegnuti 250 miliona eura, kazali su predsjednik Confindustria Firenze, Giancarlo Carniani i predsjednik konzorcija hotela u Firenci – Firenze Albergo koji okuplja 200 hotela, Giovanpaolo Innocenti.

“Ovo je puno opasnije od terorističkih kriza, i drugih nedaća. Mart i april su u potpunosti izgubljeni mjeseci, a ako se opasnost od virusa nastavi imat ćemo problem sa zapošljavanjem”, kazao je Carniani.

“Zahvaljujući grupama školaraca u martu je popunjenost obično bila 70%, dok sada imamo 17%, što je za sada i dobra vijest, s obzirom na situaciju”, kazao je Innocenti. 

Od 6. do 8. marta besplatan ulaz u muzeje u Firenci

LIFE:  Oko 1,9 miliona turista u Rio de Janeiru tokom proslave karnevala

I institucije kulture i muzeji suočavaju sa sa krizom. Gradonačelnik Firence, Dario Nardella, odlučio je da besplatno otvori gradske muzeje za posjete, od 6. do 8. marta, kako bi ponovo bili posjećeni i tako poslali poruku nade.

Na ovu odluku virolog, Roberto Burioni, je dao komentar: “Toliko ljudi zajedno u zatvorenom prostoru. Virus će vam biti zahvalan!”

Nardella je pojasnio da se ta odluka ne odnosi na najveći Muzej Uffizi, već na gradske muzeje koji su za sve građane inače uvijek jedan dan u mjesecu otvoreni. “Želimo poslati poruku svijetu da se Firenca ne zatvara, uvažavajući svakako novonastalu urgentnu situaciju.”

Facebook komentari


Zašto su cekeri odličan izbor i alternativa plastičnim vrećicama?

Previous article

Premier liga: Ancelotti kažnjen s 8.000 funti

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Putovanja