PutovanjaSport

Foto: Zavirite u La Bocu, šaroliku četvrt Buenos Airesa i dom Boca Juniorsa

0
Foto: Zavirite u La Bocu, šaroliku četvrt Buenos Airesa i dom Boca Juniorsa, Life.ba
Buenos Aires, Argentina - 23. april 2019:Neobične i raznobojne kuće, ulični plesači tanga, pješačka ulica Caminito, stadion La Bombonera, samo su neke od asocijacija na La Bocu, najpoznatiju i jednu od 47 četvrti glavnog argentinskog grada Buenos Airesa ( Muhammed Emin Canik - Anadolu Agency )

Neobične i raznobojne kuće, ulični plesači tanga, pješačka ulica Caminito, stadion La Bombonera, samo su neke od asocijacija na La Bocu, najpoznatiju i jednu od 47 četvrti glavnog argentinskog grada Buenos Airesa, javlja Anadolu Agency (AA).

La Boca, lučka četvrt nazvana je po ušću rijeke Riachuelo (“boca” – ušće na španskom), odnosno po genoveškoj četvrti Boccadasse, od prvih doseljenika većinom iz tog grada.

La Boca se prostire na oko 3,5 kilometara kvadratnih, gdje živi oko 50.000 stanovnika. Krajem 19. stoljeća u La Bocu su većinski počeli naseljavati migranti iz Italije.

Jedan od najprepoznatljivijih elemanata u četvrti La Boca je mala pješačka ulica Caminito, koja je od velikog kulturnog i turističkog značaja u Buenos Airesu. Poznata je i po slavnom istoimenom tangu. Ova ulica je 1959. proglašena “ulicom muzejem”. Čuvene raznobojne kuće italijanskih imigranata pod državnom su zaštitom kao kulturno nasljeđe.

Raznobojne kuće, osim što krase ulicu Caminito, su istovremeno i glavna ponuda kao suvenir za turiste iz cijelog svijeta. Turisti u Caminitu mogu kupiti minijaturne kuće u različitim bojama.

Tako posjetioci šetajući ulicom Caminito u La Boci imaju priliku na zidovima kuća vidjeti i djela brojnih slikara, stihove pjesnika, a tu su svakako i statue poznatih argentinskih fudbalera Diega Armanda Maradone i Lionela Messija te statua poglavara katoličke crkve pape Franje, koji je također Agentinac.

Tango je također veoma prepoznatljiv element kada je riječ o La Boci, posebno pjesačkoj ulici Caminito. Dokaz tome je da, osim brojnih plesača na ulici, i veliki broj restorana gostima nudi da tokom ručka ili večere imaju priliku uživati u tangu, koji u ili ispred restorana izvodi plesni par.

LIFE:  Vlade Divac podnio ostavku na mjesto generalnog menadžera Sacramento Kingsa

Ono što je možda i razlog više da La Bocu posjete ljubitelji fudbala svakako je činjenica da je ova četvrt doma čuvenog kluba Boca Juniors. U La Boci se nalazi stadion Boca Juniorsa, punim imenom Stadion Alberdo J. Armando ili poznatiji kao “La Bombonera”.

Boca Juniors ima na milione navijača, kako u Argentini, tako i širom svijeta. U kompleksu stadiona “La Bombonera” nalazi se i muzej, gdje se mogu vidjeti svi trofeji ovog kluba, statue i portreti najpoznatijih fudbalera koji su nosili dres kluba, a među njima je svakako najistaknutiji Maradona.

Oko stadiona “La Bombonera” sve je u žuto-plavim bojama kluba, a ove boje u La Boci su posebno izražene u vrijeme derbija Boca Juniors-River Plate, koji je među najvećim svjetskim fudbalskim derbijima.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like