Fotopriča: Are, Švedska – odmah ispod Sjevernog pola, malo ispod gornjeg šarafa na globusu (Bili smo tamo)

- Advertisement -

Bh. državljani koji si to mogu priuštiti, umjesto na olimpijskim ljepoticama i brojnim drugim skijalištima širom Bosne i Hercegovine, skijaju u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Italiji… Mi smo savjet da u potrazi za snijegom trebamo otići što sjevernije – bukvalno shvatili. Tako smo završili malo ispod gornjeg šarafa na globusu – u švedskom Åre-u, poznatom po utrkama FIS Svjetskog kupa.

To je najpopularnija skijaška regija u Švedskoj koja raspolaže sa oko 100 kilometara staza i 40 liftova.

[nggallery id=181]

I dok su se u BiH uveliko ispijale kafe, grupa Bosanaca željnih skijanja borila se sa ledenim vjetrovima i snijegom koji 9 dana nije prestao padati. Pretpostavljamo da ne treba posebno isticati da je, zahvaljujući Marfijevom zakonu, vjetar uvijek puhao direktno u lice, pretvarajući pahulje u ledene kuglice koje nanose bol. Jedna sniježna kraljica Šejla, Bosanka sa adresom u Štokholmu, tu i tamo bi samo tiho ponovila: „Ovo uopšte nije zabavno“, a vjetar je fijukao: „Htjeli ste snijeg, eto vam ga!“.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

Kako u ovom tehnički savršenom skijalištu sezona traje od novembra pa nerijetko i do kraja maja, čvrsto smo odlučili da ako se ikad ovdje vratimo, da ćemo umjesto u martu, s prvim danima kalendarskog proljeća, doći bar mjesec dana kasnije.

Možda bi tada uhvatili i malo sunca i skijali bez straha da će nas vjetar oduvati sa staze. Treba li napominjati da nam nije padalo napamet, tokom borbe za opstanak sa surovom klimom na vrhovima Åre-a, skidati rukavice, vaditi aparate, držati štapove među nogama i balansirati na skijama po hangovitim stazama kako bi fotografirali sniježne oluje?  Pretpostavljamo da ne treba.

PROČITAJTE JOŠ:  Recept: Kinder kolač

Ipak, u rijetkim trenucima kada je priroda bila manje nemilosrdna, zabilježili smo nekoliko detalja. Tek toliko da imamo dokaz da smo bili tamo – tek 2 i pol centimetra na globusu ispod Sjevernog pola.

(Piše: Lejla Selmanović)

[nggallery id=182]


- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...