Mjesta za obilazak – baš strava!

- Advertisement -

„Laku noć, dobro se pokrijte, sjekire i ubica vi se ne bojte!“ Zamislite da dođete u hotel koji se tako reklamira. Kao Noć vještica mi prevodimo naziv za jedan ne tako strašan praznik (više je veseo, reklo bi se) koji se u Americi obilježava zabavama sa prepoznatljivom scenografijom i kostimografijom horora – Halloween. I za taj praznik se rado putuje. Obično na mjesto neobično – baš strava! Mjesta poznata po događajima i legendama, a često i po filmovima i knjigama čija se jezovita fabula na njima odvija.

1. Bermudski ili Đavolji trokut: Tajanstveni okeanski bezdan, koji je progutao na stotine brodova i aviona, na hiljade mornara i putnika još „podbada“ želju potencijalnih turista širom svijeta da otkriju šta se zapravo tamo zbiva. Đavolji trokut, kako zovu čitavo područje koje podsjeća na trokut čije su tačke u Miamiju, Bermudama i Puerto Ricu, zaista je posljednje mjesto gdje su se zatekli trgovački brodovi, čitavi avio-eskadroni, male jahte, i potom nestali, a da se nikada nije saznalo šta se sa njima desilo. Nikakvi ostaci, dokazi ili bar nagovještaji nisu se mogli naći. Neki naučnici fenomen objašnjavaju pojačanom elektromagnetnom energijom (a onda, opet, ne mogu da objasne zašto je ona pojačana). Drugačije misle zaljubljenici u fantastiku: oni smatraju da je nepregledno more zapravo pista za leteće objekte posjetilaca iz Svemira ili da duboko ispod površine leže ostaci mitske Atlantide. Turistička ponuda za ovo mjesto je krstarenje po Bermudskom trouglu (koji je, usput rečeno, prelijep i samo za gledati, ne za tragati), onima koji vjeruju da će se baš njima posrećiti da otkriju višestoljetnu misteriju.

2. Edinburgh – grad strave pod mostom: Škotska je već poznata širom svijeta po zastrašujućim historijskim pričama u kojima lete glave, ali je priča o gradu ispod edinburškog Južnog mosta nadmašila sve i učinila da Edinburgh postane nezaobilazna destinacija posjetilaca ove zemlje iznimne ljepote. Katakombe, 19 ogromnih podzemnih grobnica sagrađenih potkraj 18. stoljeća, podzemni hodnici i dvorane izgledaju isto kao i prije 200 godina. Uljane lampe i svjećnjaci koje bacaju lelujavo svjetlo na rastopljen metal, kosture, razne ostatke predmeta, izazivaju trnce po tijelu. Uz to, čitav naučni projekat – Edinburgh Ghost Project od 2001. bilježi paranormalne aktivnosti u grobnicama, kao i iskustva i fotografije posjetilaca o tome. Jedna od sadašnjih turističkih ruta je obilazak „opsjednutih“ mjesta: obećava doživljaj od kojeg se diže kosa na glavi. Već postojeći katalog svjedočenja neobjašnjivih fenomena može dopuniti i vaše, smatraju domaćini. Dovoljno je da otvorite sva čula i možda doživite vlastito paranormalno iskustvo. Nije čudo što su ova mjesta bila inspiracija velikim piscima fantastike, poput Stevensona, ili djelima poput onih o Harryju Potteru. Mjesto izgleda kao set za snimanje nekog od dijelova o popularnom malom vješcu.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

3. Lizzie Borden, spavanje i doručak: Godine 1892., na 50-ak milja od Bostona, desilo se stravično ubistvo – svog oca i maćehu sjekirom je ubila Lizzie Borden. Tako su bar govorile sve okolnosti zločina. Lizzie je, međutim, oslobođena i ubistvo nikada nije razjašnjeno. U mjestu postoji muzej ubistva koje Amerikanci nisu zaboravili ni poslije više od sto godina. Sama kuća je danas preuređena u mali hotel, koji nudi spavanje i doručak, reklamirajući se na vrlo čudan način: „Laku noć, dobro se pokrijte, sjekire i ubica vi se ne bojte!“ Utjeha, tvrde posjetitelji, postiže suprotan učinak – tjera strah u kosti i garantira besanu noć.

4. London Jacka Trbosjeka: Jedan od gradova najmoćnije historije i kulture, vidljive na svakom koraku, može vam pokazati i drugačije lice. Londonska „šetnja sa duhovima“, je aranžman koji uključuje posjetu mjestima zaista užasnih zbivanja. U jednoj, prati se krvavi trag Jacka Trbosjeka, vjerovatno najpoznatijeg serijskog ubice u cijeloj povijesti svijeta. Vidjeti mjesta gdje su se desila brutalna ubistva uzbuđuje više i od jednog filma o ubici čiji identitet nikada nije otkriven. Vrhunske turističke atrakcije su noćni obilasci Westminsterske opatije i londonskog Towera, ne bi li neki od turista i sam ugledao duhove monaha ili obezglavljene Anne Boleyn, druge žene Henrika VIII, kako promiču hodnicima kamenih i hladnih zidova. Jer, o tome se priča, a turistički obilazak je za vas – da provjerite.

5. New York, kad čudovišta marširaju: Svake godine na Halloween newyorškom Šestom avenijom prodefiluje dva miliona likova iz filmova i knjiga strave i užasa. Marširaju zapravo kostimirani stanovnici ovog grada – što čudniji kostimi, to bolje. A onda se razmile po okolnim klubovima i privatnim zabavama do zore, gradom koji svakako „nikad ne spava“. Samo ovdje zaista ima više humora nego straha – ako se ne računa svakodnevna newyorška strava u mračnim uličicama.

6. Roswell – „Dosije X“ bez Muldera i Scully: Prijestonicom N.L.O.-a smatra se Roswell, mjesto gdje je navodno 1947. godine pao svemirski brod, iz kojeg je onda američka vlada spasila bar jednog vanzemaljca i upotrijebila ga za eksperimente. Ljubitelji „Dosijea X“ i sličnih naučno-fantastičnih serija tako vjeruju i posjetit će Roswell kad god mogu, a na Halloween, agencije pozivaju, mogu doći i oni koji se kiselo nasmiješe kad se spominju leteći tanjiri, uvjereni da je tamo pao samo meteorološki balon. Mjesto ima sjajan Internacionalni muzej N.L.O.-a, skupa sa istraživačkim centrom, koji fotografijama, dioramama i dokumentacijom pokazuju kako nastaje jedna teorija zavjere. Međutim, naokolo hodaju lokalni vodiči koji će vas začas preobratiti u „N.L.O. vjernika“ i tjerati da gledate u nebo – za svaki slučaj.

7. Salem – mjesto lova na vještice: Salem je mjesto u američkoj državi Massachusetts, gdje se 1692. godine desila poznata masovna histerija lova na vještice: optužene su i na smrt osuđene žene za koje se vjerovalo da su „đavolom posjednute“. Danas je Salem grad u kojemu se tokom cijelog oktobra održava  festival strave i užasa, sa uličnim vašarima, šetnjama sa duhovima, kostimiranim balovima i slično. Tada se obavezno posjeti kuća suca koji je 19 nedužnih žena poslao u smrt – Vještičja kuća, a organizira se i noćna posjeta groblju za koju kažu da je istinski jeziv turistički obilazak.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

8. Savannah – ukleti grad: I bez mjesta koja su već popularna odredišta turista, poput mnoštva ukletih kuća, Piratske kuće, Pivnice strave, te prazničnih događaja kao što su Šetnja s duhovima, najstariji grad američke države Georgie je sav pomalo strašan. To je možda zato što se vjeruje da je njegov veliki dio izgrađen na grobljima, pa i da je čitav grad uklet. Tome narodnom vjerovanju doprinosi i duga historija krvoprolića, epidemija i požara u gradu. Stoga je Savannah omiljena destinacija Amerikanaca na Halloween.

9. Stanley Hotel – mjesto za Stephena Kinga: U planinama Colorada nalazi se stotinjak godina stara zgrada, koja danas služi kao hotel. Iako je okolna priroda dušu dala za odmor, a restoran nagrađivan, turisti u ovom hotelu odsjedaju iz čudne želje – da u noćima čuju duhove, navodno još prisutne stanare ove kuće stare porodice Stanley. I vide neke, kao Floru Stanley, čuju klavir koji „sam svira“, djecu koja se igraju u hodniku ispred sobe 418. Kažu da je doživljaj najstravičniji u sobi 217, gdje je i Stephen King dobio inspiraciju za svoj jezivi film „Isijavanje“.

10. Transilvanija – Drakulino rodno mjesto: Planina Bučegi nalazi se na dvadesetak kilometara od Brasova u Rumuniji, a pod njom mračni zamak iz 14. stoljeća, u kojemu je živio Vlad Drakula, historijska ličnost, knez koji nije bio mnogo okrutniji od većine srednjevjekovnih vladara. Ali, eto, baš na njemu je baziran najkrvoločniji fiktivni lik savremenog doba, a vampirske priče iz Transilvanije su ledile krv u žilama čitateljima i gledateljima širom svijeta. Zato je Drakulin zamak, kako se danas zove, veoma posjećeno mjesto, naročito u vrijeme praznika poput Halloweena. Vodiči, doduše, pretpostavljaju da sami zamak i neće toliko prestraviti turiste, pa ih vode u okolne pećine, pokušavajući njihovim stanarima – šišmišima – dati što strašniji imidž u svojim pričama. Stvar je u tome što su ova dobroćudna noćna stvorenja ni kriva, ni dužna, poslužila kao inspiracija za izgled raznih filmskih vampira. Šišmiša se zapravo niko ne bi trebao bojati.

A onim turistima koji se nisu uplašili, a baš na silu hoće da ih se prepadne, ponekad samo treba reći – cijene!

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...