Putovanja

Heidelberg: Grad iz bajke

0

Heidelberg je jedan od rijetkih gradova u Njemačkoj pošteđen bombardovanja tokom ratova, a njegova srednjovjekovna arhitektura, rijeka Neckar i dvorac, danas privlače posjetioce iz cijelog svijeta.

Riječ je petom po veličini gradu u Njemačkoj, a jedan je od značajnijih kulturnih i finansijskih centara u Evropi i poznat je po svom bogatom historijskom, kulturnom i prirodnom nasljeđu.

Smješten u pokrajini Baden-Wurttemberg, grad je opjevan u mnogim pjesmama, a univerziteti s dugogodišnjom historijom, kao i sektori nauke, medicine i mašinstva, Heidelberg stavljaju u poziciju jednog od prepoznatljivih centara u Evropi.

Na dijelu rijeke Neckar, koja grad dijeli na stari i novi dio, izgrađeni su mnogi mostovi, među kojima treba izdvojiti most Carl-Theodor, dug 200, a širok sedam metara, javlja Anadolu Agency (AA). Ovaj most, jedan je od simbola grada.

LIFE:  Nica, Monte Carlo, Barcelona, Rim, Venecija... Ovo je priča sa vjerovatno najluđeg putovanja Evropom [life je bio tu]

U toku su radovi na dijelovima mosta, ali to ne sprečava mnoge mlade parove da dođu na most i ostave katance u znak vječne ljubavi.

Dvorac Heidelberg, smješten na uzvišenju, jedna je od omiljenih destinacija mnogih turista.

Zdanje, čija je gradnja počela u 13. stoljeću, i danas arhitekturom oduševljava posjetioce i mnoge stručnjake.

Interesovanje za grad pokazivali su mnogi mislioci, među kojima su Johann Wolfgang Von Goethe, Friedrich Hegel, Max Weber i drugi.

Facebook komentari

Tuzla: Bogat decembarski program u cafe baru Sloboda

Prethodni članak

U susret ledenoj čaroliji-Snježana i princ pozvali Sarajlije u Skenderiju

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Putovanja