Jordanski antički grad Abila [foto]

- Advertisement -

Kao rezultat mnogobrojnih arheoloških istraživanja, provedenih na tom području, otkriveno je da je prvo naselje postojalo i prije 5.000 godina.

Leys El-Cuneydi – Jordanski antički grad Abila, na sjeverozapadu zemlje, važi za područje koje je bogato hiljadama godina starom historijom, javlja Anadolu Agency (AA). Inače, nalazi se 13 kilometara od grada Irbida. Kao rezultat mnogobrojnih arheoloških istraživanja, provedenih na tom području, otkriveno je da je prvo naselje postojalo i prije 5.000 godina.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Na području postoje ostaci mnogih civilizacija koje su se mijenjale kroz historiju. Abila se danas nalazi na području konfederacije Decapolis. Mještani su ipak, unatoč svim bogatstvima koje ove područje posjeduje, nezadovoljni podrškom i interesovanjem vlasti za njih.

Generalni direktor uprave za historijske spomenike Jordana Munzir el-Jemcavi kazao je za AA da su arheološka istraživanja na ovom području počela 1980. godine i da su do sada pronađene tri crkve ukrašene mozaicima, grobnice, kamene ulice, hamami kao i grobovi ukrašeni freskama. Pojasnio je da je Abila jedan od deset gradova Decapolisa te da se šest njih nalazi u Jordanu. Jemcevi je dodao da će nastaviti sa arheološkim istraživanjima uz pomoć kojih će doći do još otkriće koje će na ovo područje privući još veći broj turista.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...