[life je bio tu] Venecija – upoznajte raskoš karnevalskog grada na vodi

- Advertisement -

Venecija. Grad gondola i italijanska diva na vodi. Grad koji sa francuskom prijestolnicom dijeli titulu grada ljubavi. Kraljica Jadrana. Italijani je često nazivajui i La Serenissima, što u prevodu znači presvijetla. Sa bezbroj nadimaka i priča koje se vežu uz nju, vječita je inspiracija nekih od najvećih pjesnika i umjetnika. 

Piše: Sanja Savić

Izgrađena na vještačkom ostrvu usred lagune duge 48 i široke devet i po kilometara, grad Venecija predstavlja pravo arhitektonsko čudo grada izgrađenog na vodi, koji se sastoji od 118 ostrva spojenih kanalima i brojnim mostovima. Sa površinom od tek 3,5 kilometra, Venecija je glavni grad regije Veneto u sjeveroistočnoj Italiji. 

Njeni počeci vežu se za 5. vijek, kada su stanovnici Akvileje u bijegu od Huna počeli naseljavati močvarno područje na kojem je izgrađena današnja Venecija.

U 15. vijeku Venecija postaje središte svjetske trgovine i dostiže vrhunac svog razvoja. Danas, većina njenih građevina, crkvi i kuća stoje netaknuto još iz tog perioda, što uveliko pridaje njenom šarmu i čini je jednim od najposebnijih gradova Evrope.

Neki će reći da je oronula, smrdljiva i zapuštena, dok će za druge predstavljati najljepše mjesto na svijetu. U oba slučaja, Venecija vas neće ostaviti ravnodušnim. 

Početkom 20. vijeka, broj stanovnika u Veneciji iznosio je oko 370.000, a danas taj broj iznosi svega 60-ak hiljada.

Jedan od glavnih razloga iseljavanja velikog broja njenih stanovnika jesu učestale poplave sa kojima se grad na vodi suočava tokom cijele godine, guste magle, skup život, kao i nemogućnost korištenja automobila u većini gradskih zona. Zanimljiva je i činjenica da mjesečni zakup parking mjesta u Veneciji iznosi čak 300 eura.

Kanal Grande koji je dugačak 4 kilometra, smatra se „žilom kucavicom“ grada i najpoznatijom „ulicom“ koja stari dio grada dijeli na dva dijela.

Oko kanala, smješten je veliki broj starih kuća  i građevina, a većina drugih kanala povezana je upravo sa kanalom Grande.

Umjesto auta, osnovno prevozno sredstvo u Veneciji jesu gondole po kojima je grad i prepoznatljiv.

Na skveru San Trovaso i danas postoje radionice u kojima se prave ove prelijepe barke koje često vežemo uz romantiku i ljubav.

Ipak, one su nekada farbane isključivo u crnu boju i služile su da bi se prevozili mrtvaci. Danas u Veneciji ima preko 400 gondolijera, a ukoliko poželite da se provozate jednom od gondola, morat ćete izdvojiti i do 80 eura za dnevnu vožnju od 40 minuta ili čak 100 eura za polusatnu večernju vožnju.  

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Preko brojnih kanala u Veneciji sagrađeno je oko 400 mostova, a najpoznatiji je svakako Most uzdaha.

Legenda koja se veže uz ovaj most kaže da je ime dobio po uzdasima zaljubljenih koji su se baš na ovom mostu ljubili za vrijeme zalaska sunca.

Ipak, istina je nešto drugačija i smatra se da je most dobio ime po uzdasima zatvorenika koji su prije zatvorske kazne ili pogubljenja sa njega posljednji put imali priliku da pogledaju vanjski svijet, obzirom da je ovaj most povezivao Duždevu palatu sa zatvorom. Još jedno vjerovanje koje se veže uz ovaj most jeste i to da ukoliko poljubite svog/ju izabranika/cu u gondoli ispod njega, ostat ćete zauvijek zajedno.  

Vjerovatno najpoznatije i najposjećenije turističko odredište u Veneciji jeste Trg Svetog Marka.

To je zapravo i jedini pravi trg u gradu u čijem se središtu nalazi veličanstvena bazlika San Marco, koja se smatra jednim od najpoznatijih primjera vizantijske arhitekture. Pokrivena je pozlaćenim vizantijskim mozaicima koji ilustruju priču o Veneciji, zajedno sa prekrasnim reljefima.

Ova raskošna građevina sagrađena je u 9. vijeku i govori o nekadašnjoj moći i uticaju Venecije, a do danas je više puta rušena, nadograđivana i mijenjana. Rađena je po uzoru na carigradsku crkvu Svetih apostola, a Napoleon ju je opisivao i kao „salon Evrope“.

Na samom trgu nalazi se veliki broj prodavnica i kafića. Ukoliko se odlučite da popijete kafu u jednom od kafića, ona će vas koštati i do 15 eura, dok će vas na nekom drugom mjestu u gradu ta ista kafa koštati i do tri puta manje.  

Preko puta crkve, uzdiže se renesansni toranj sa bronzanim figurama koje „nadgledaju“ cijeli trg na kojem se nalazi i jedan od prvih astonomskih satova u Evropi koji, osim što otkucava tačno vrijeme, prikazuje i mjesečeve mijene i kretanje Sunca. Uz ovaj sat se veže i priča da ga je izgradio arhitekta kojem su kasnije izvađene oči kako nikada više ne bi napravio nešto slično.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

U neposrednij blizini trga nalazi se i Duždeva palata koja je nekad predstavljala mletačko središte i rezidenciju dužda. Danas, Duždeva palata predstavlja muzej pred kojim svakodnevno stoji čitava kolona znatiželjnih posjetilaca.

Sa druge strane velikog kanala, nasuprot Trga sv. Marka, nalazi se i jedna od najljepših bazilika u Italiji – Santa Maria della Salute.

Zahvaljujući svojoj ljepoti i proporcijama, Santa Maria della Salute se smatra jednom od najfotografisanijih crkvi u Italiji, a to dokazuju i mnogobrojni turisti koji svakodnevno dolaze da se dive njenim ljepotama.

Crkva je izgrađena u periodu 16. vijeka nakon što je Veneciju zahvatio veliki val kuge koji je usmrtio trećinu stanovnika. Ona danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Venecije.

Početkom februara svake godine u Veneciji se održava čuveni karneval pod maskama – Carneval di Venezia.

Upravo iz tog razloga, dok šetate venecijanskim labirintima i njenim (pre)uskim uličicama, susrest ćete se sa velikim brojem prodavnica i štandova prepunih fascinantnih maski i kostima, ali i ostalih prepoznatljivih suvenira.

Naravno, postoji više vrsta maski, a jedna od najpoznatijih je svakako maska colombina koja pokriva samo oči i nos, kao i maska medico della peste koju je popularizirao francuski doktor De Lorme, koji je ovu masku nosio pri posjeti oboljelima od kuge.

Uz Firenzu i Rim, Venecija se smatra jednim od najposjećenijih italijanskih gradova. Ipak, kaže se da Venecija i njeni stanovnici baš i ne vole turiste iz razloga što dolaze samo na dan i ostavljaju jako malo novca za vrijeme svoje posjete.

Prema gostima, venecijanci su suzdržani i uljudni, a italijani ih smatraju lukavim i slatkorječivim, te najvećim hedonistima u Italiji. Bilo kako bilo, Venecija je grad kojim svakodnevno prošeta ogroman broj turista, a mještane teško da ćete i zamjetiti u toj masi.

Grad kojem se ili divite ili ga mrzite. U svakom slučaju, grad koji „ispod maske“ krije mnoge tajne i neobične priče.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...