[life priča] Ovo je BiH: Zašto Blidinje uvrstiti na „must see“ listu putovanja

- Advertisement -

Park prirode „Blidinje“ je mjesto koje obavezno morate uvrstiti na svoju „must see“ listu putovanja.

Ova prirodna oaza, sa kojom kao da se priroda poigrala, prostire se na 358 km2. Nalazi se na samo dva sata vožnje od mora, kao i od glavnog grada Bosne i Hercegovine. Omeđena je planinama Čvrsnicom i Vranom, a ti hercegovački planinski divovi će vas svojom ljepotom natjerati da sa posebnim poštovanjem prođete kroz njihove visoravni i ravnice. Njihova gorostasnost i veličanstvenost će vas na prvu asocirati na ogromne stubove koji čuvaju Blidinje, a vjetar koji vijori poljima različite flore će vas upozoriti na ovu netaknutu prirodnu cjelinu.

Piše: Vanja Kurtović

Dok prilazite Blidinju, sa strana će vam dobrodošlicu poželjeti jedinstvena ekološka oaza i bit će vam jasno zbog čega ovo mjesto privlači turiste tokom sva četiri godišnja doba.

Blidinjsko jezero okruženo zaštitničkim bedemima Čvrsnice i Vrana

Nezaobilazna atrakcija ove najljepše prirodne cjeline u Bosni i Hercegovini je definitivno Blidinjsko jezero koje je smješteno u središnjem dijelu Parka prirode, u dnu Dugog polja, na nadmorskoj visini 1185 metara. Dok mu prilazite osjetit ćete promjenu temperature i jačinu vjetra koji čak podiže i valove na površini jezera. Zvučat će vam kao pjesma sa zadivljujuće Čvrsnice i monumentalnog Vrana i ovdje ćete opet zastati i diviti se zaštitničkim bedemima ovih hercegovačkih planina, a podno njih i jezeru, velikom plavom oku, koje upotpunjuje kompletan blidinjski krajolik.

Foto: Vanja Kurtović i Arhiv AA

Ovo najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini omeđeno je Dugim poljem koje uglavnom služi za ispašu. Dugom šetnjom Dugim poljem oduševit će vas mirisni krajolici različite flore i faune. Nestvarni prizori koji izgledaju poput Van Goghovih remek djela će vas zaustaviti u i žutim poljima smilja. Dok Vran i Čvrsnica pjevaju, polen ove čarobne biljke vječne mladosti će vam napuniti sva čula, a miris… miris će u vama probuditi radost što ste tu, što svjedočite ovoj ljepoti, prirodnoj igri u kojoj poželite da nikada ne završi.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Priroda i istorija u jedinstvu: Nekropola stećaka,  Franjevački samostan, bor munika i vrela Jasle

Ako ste pasionirani zaljubljenik u istoriju i kulturnu baštinu ovog područja onda će obilazak najvažnije kulturne znamenitosti u Parku prirode Blidinje biti nešto što će zauvijek ostati u vašoj razglednici sjećanja. Nekropola, koju čini 150 srednjovjekovnih kamenih spavača, stećaka koji datiraju iz 12. do 14. stoljeća, učinit će da pred njenim epitafima i ukrasima stojite mirno, da spoznate čvrstoću, snagu, prkos i ponos bosanskog čovjeka.

Foto: Arhiv AA

Kulturološki vrijedan spomena je i franjevački samostan, sa crkvom sv. Ilije gromovnika u mjestu Masna Luka, smještenoj u utrobi Čvrsnice, u podnožju njenog najvišeg vrha Pločna.

Poseban je doživljaj prošetati i najvećim evropskim rezervatom endemskog bora munike, čije će cvijetne čestice protutnjati vašim dišnim putevima. Budući da Čvrsnica obiluje podzemnim i površinskim vodama koje u samom njenom podnožju formiraju vrela, manja jezera i močvare, i ovaj kraj Parka prirode Blidinje će odmoriti vašu dušu i tijelo. Obavezno prošetajte do prirodnog vrela Jasle i napijte se vode direktno sa izvora.

Hajdučka vrata, mjesto gdje su hajduci bili sigurni od progona

Arhivska fotografija AA
Arhivska fotografija AA

Jedan od najljepših vidikovaca na bosansko – hercegovačkim planinama jesu Hajdučka vrata, koja su, pored jezera, jedno od čuda Parka prirode Blidinje. Prirodni fenomen stvaran hiljadama godina nastao je urušavanjem pećinskog stropa, formirajući prsten od stijene kroz koji se pruža veličanstven pogled na spektakularni kanjon Dive Grabovice, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj. Ovaj geomorfološki spomenik prirode je posebno odredište planinara i pasioniranih zaljubljenika u prirodu koji mu prilaze sa velikim poštovanjem. Prema legendi to je mjesto na kojem su se odmetnuti momci ovih krajeva proglašavali hajducima. Kada bi prošli kroz Hajdučka vrata, zavjetovali su se da će čuvati družinu i biti njen uzoran član, te da onaj ko prođe kroz vrata postaje otporan na metke. Nalazi se na 2.000 metara nadmorske visine, tamo gdje su hajduci mogli biti sigurni od bilo kakvih potjera i progona. Zbog svoje estetske i ambijentalne specifičnosti, Hajdučka vrata su 1985. godine proglašena spomenikom prirode.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Predah i odmor u Hajdučkoj Republici

Kada dušu i tijelo nahranite ljepotama Blidinja, odmorite se u sjedištu Hajdučke Republike Mijata Tomića, motelu i restoranu Hajdučke Vrleti koji je postao nezaobilazna stanica svih izletnika. Motel će vam zasigurno uz atmosferu toplog doma ponuditi i tradicionalne domaće specijalitete napravljene od isključivo domaćih zdravih proizvoda iz blidinjskog kraja.

I za kraj, neka ova slova budu naš poziv i najbolja preporuka da osjetite puls nesvakidašnjeg ekološkog bisera Bosne i Hercegovine. Blidinje vas čeka!

https://www.facebook.com/ovojebih/videos/317081423011431/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...