Putovanja

Malezijski grad Kuala Selangor spomenicima i prirodom magnet za turiste

0

Grad Kuala Selangor, smješten u malezijskoj pokrajini Selangor, zasigurno je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u toj zemlji, prvenstveno zbog toga što ima brojne historijske spomenike i prekrasnu netaknutu prirodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kroz sami centar grada, koji je od davnina značajan turistički ali i trgovinski centar Malezije, protiče rijeka Selangor kojom su nekada plovili i trgovački brodovi.

Turisti koji dolaze u ovaj grad danas najviše posjećuju njegove spomenike, šumske predjele, parkove, provode vrijeme na obali rijeke te uživaju u prirodnim ljepotama ovog, po mnogo čemu, neobičnog grada.

Jedan od simbola Kuala Selangora je svjetionik, izgrađen 1907. godine na visoravni Melawati u samom centru grada.

Svjetionik, dužine 27 metara, tada je služio kako bi brodovima omogućavao navigaciju ali i za praćenje požara na tom i širem području.

LIFE:  Oko 1,9 miliona turista u Rio de Janeiru tokom proslave karnevala

Još jedan od simbola grada je i opservatorija, također smještena na visoravni Melawati, za koju se vjeruje da postoji od 16. stoljeća, a dugo je korištena kako bi se u njoj odredio početak mjeseca ramazana.

U Kuala Selangoru se nalazi i džamija Sultan Ibrahima koja također privlači veliku pažnju turista, a osim ove bogomolje u gradu se još nalaze i katolička crkva, te budistički, hinduistički i taoistički hramovi, što najbolje pokazuje multikonfesionalnost grada.

Taoistički hram Tian Fu Gong, koji su 1840. sagradili kineski doseljenici, smatra se jednim od najstarijih hramova u gradu.

Kuala Selangor, udaljen oko sat vremena od glavnom grada Kuala Lumpura, i ove godine planira da ugosti veliki broj turista, posebno zbog činjenice da je Malezija 2020. godinu proglasila godinom turizma.

Facebook komentari


HŠK Zrinjski doveo Miloša Filipovića

Previous article

Zeničanin Hamid Begovac nastavio novogodišnju tradiciju kupanja u rijeci Bosni

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Putovanja