Putovanja

Mještani platili pročišćavanje puta do Lukomira, planinari i turisti već dolaze

0

Prvih pet kuća u Lukomiru su otključane nakon što su se njihovi vlasnici vratili prethodnih dana iz sarajevskih prigradskih naselja gdje su zimovali.

Da život u Lukomiru, koji je kad su u pitanju naseljena mjesta u BiH na najvišoj nadmorskoj visini (1.495 metara), prate razni problemi, potvrđuje ne samo napuštanje  ognjišta uoči zime, pa onda povratak u proljeće, nego i činjenica da se mještani često moraju samoorganizirati da bi rješili elementarne potrebe.

– Ovih dana smo iz vlastitih sredstava platili bager da pročisti snježne smetove na putu do Lukomira, kako bi smo se mogli vratiti u selo i početi poljoprivredne radove, vratiti stoku jer su zimske zalihe stočne hrane potrošene – izjavio je za Fenu Narsid Masleša koji sa svojim roditeljima od proljeća do početka zime u Lukomiru radi u porodičnom ugostiteljskom objektu ‘Ljetna bašta’ .

Platili smo 1.500 KM bageristi, a svaki od stanovnika Lukomira dao je dio novca, kaže Masleša.

Put je pročišćen prošle subote i sad se može autom doći do sela, a planinari već duže od mjesec dana pješačeći pohode omiljenu destinaciju Obalj – Lukomir.

-Iako se u brojni turističkim prospektima i prezentacijama prirodnih ljepota BiH  u vrhu nalazi Lukomir, ovo selo je očito zaboravljeno, jer put do sela je odavno trebao biti popravljen, ali nažalost nije – kaže Masleša i dodaje kako je to interes ne samo  mještana nego svih koji dolaze u ovo autentično bjelašničko selo, a to su planinari, turisti, gosti, lokalna samouprava…

Da je to u  bilo kojoj drugoj državi zasigurno bi odnos prema ovakvoj destinaciji bio itekako drugačiji i bolji, zaključuje Masleša.

LIFE:  U Srbiji prošle godine bh. turisti prvi po broju noćenja

Tokom posljednje, kao i  prethodnih šest  zima, svih 22 kuće u Lukomiru su bile zaključane.

Zbog snježne blokade i neprohodnog puta, stanovnici Lukomira napuštaju selo i do kasnog proljeća borave u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu i drugim naseljima u okolini Sarajeva.

Selo su napustili krajem novembra prošle godine.

Lukomir je i ove zime bio potpuno okovan snijegom, a do sela se moglo sve do prije par dana  doći pješice. Jedino naseljeno mjesto na nadmorskoj visini iznad 1.300 metara, povratkom svojih stanovnika i ljubitelja prirode ponovo će oživjeti. Ljeti u lukomirskim torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava.

Masleša, kaže da su odmah nakon što je put pročišćen, dvojica seljana koji imaju po 300 ovaca u stadu, se vratili u Lukomir i ovce već pasu mladu travu na padinama ovog bjelašničkog sela.

Lukomir je udaljen od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km. Smješten je na litici kanjona Rakitnice, između dva vrha, Lovnica (1.856 m nv) i Obalj (1.896 m nv).

Atraktivna je destinacija za planinare, ljubitelje prirode, turiste, posebno strane koji tokom ljeta dolaze u sve većem broju kako bi vidjeli posljednje autentično bosansko selo s kamenim kućama pokrivenim strmim krovovima od šindre, a koje  su svjedoci davno minulih vremena.

Tako će biti kaže i tokom ovog proljeća i ljeta.

-Ljubitelji prirode i turisti već ovih dana dolaze u Lukomir,  ovog vikenda i tokom prvomajskih praznika će ih biti zasigurno u značajnom broju. Nažalost  dolaze po sve lošijem i već odavno oštećenom putu o čijoj sanaciji niko ne govori – kaže Masleša na kraju razgovora za Fenu.

Facebook komentari


U Maleziji pronađen krokodil dugačak 4 metra i težak 400 kilograma

Previous article

Foto: Red Bull Dance Your Style – Fenomenalna plesna noć u Zetri

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Putovanja