Monte Carlo (u slikama)

- Advertisement -

Monte Carlo je omiljena evropska destinacija jet-seta, muzičkih, filmskih i modnih megazvijezda, koji dolaze ne samo iz Cannesa i ne samo ljeti, nego iz cijelog svijeta i tokom cijele godine. Oni koji inače sjede na brdu novca, rado sjede za kockarskim stolovima i u skupim restoranima, ili usidre svoju jahtu u svjetlima grada obasjanoj luci. Da oni koji svako malo skoknu do Monte Carla i ostave mu svog „sitniša“ od nekoliko desetaka hiljada eura moraju biti „teški“ bogataši.

Kafa za 1 euro

Kafica, sladoled, naravno, ako ste sa pratiljom, ode 100 eura dok trepneš (Café de Paris). Jer, ne plaća se samo kafa (kafa kao kafa, vrlo loša), nego mogućnost da se piće popije za stolom odmah do holywoodskog idola. Samo oni koji s lakoćom plate tu kafu i poližu sladoled mogu i da sanjaju da postanu vlasnici nekretnine u Monte Carlu, jer za stan veličine naših garsonjera ovdje treba izdvojiti nekih četiri miliona eura. Podrazumijeva se da je ostalo toliko novca da se i živi u gradu kojeg smatraju najskupljim gradom na svijetu.

Međutim, Monte Carlo ima mjesta na kojima se kafa može popiti i za 1 euro. Nije to mjesto baš uz glavni Casino, ali jeste pub u centru. Prema tome, na vama je. Zavisi šta želite i očekujete. Također, pivo (Heineken) možete popiti za 1,80 eura, cijene parkinga, ovisno o lokaciji, kreću se od 2,30 do 2,80 eura po satu. Hrana također. Menu od cca 30 eura (sadrži sve – predjelo, glavno jelo i desert). Da. I velike su porcije.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

Kako bilo, Monte Carlo vrijedi vidjeti. Kao uostalom i Nicu i Cannes koji su vrlo blizu. Tamo su cijene mnogo niže (kao u Hrvatskoj), ali brate, da vidiš razlike. Još nešto, parking na rivi u Nici se ne plaća. Ili, ako vam je lakše ovo pročitati – besplatan je! Zavučete li se dublje u stari dio grada ili želite podzemnu garažu, tada cijena iznosi 1,30 eura po satu (super opremljen i čist WC je potpuno besplatan, lift također). Nismo ovo slučajno napisali.

Vratimo se na Monte Carlo. O voznom parku je suvišno trošiti riječi. Ono što mi u BiH smatramo porodičnim vozilom ili vozilom za svaki dan i sve prilike, u Monte Carlu voze građevinski radnici (i danas se gradi na sve strane), čistačice te hotelske kuharice i sobarice. Bentley, Rolls-Royce, Lamborghini, Aston Martin…tamo su normalna pojava. Prema tome, a objavili smo tu vijest prije nekoliko dana, ne čudi što jedan običan “sudarčić” izazove štetu koja se mjeri u milionima. Bilo koje valute.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

[nggallery id=402]

Jedina utjeha može nam biti to što su naše žene bolje, daleko. Tu smo se malo razočarali. Ako nas pitate, ove “azurne” bogatašice izgledaju kao suhe smokve i zbog toga ih nismo ni slikali. Nema u njima ničega sexy. Sasvim obične, jednostavne, bez šminke, ali i papanskog kičeraja na koji smo navikli na ulicama svih gradova širom lijepog Balkana.

Više o kneževini Monako i Monte Carlo pročitajte OVDJE, a dalje vas prepuštamo da uživate u fotografijama. Jedno ipak znajte, Monte Carlo nije toliko strašan, bar kada je u pitanju obilazak uz pauze “bez pretjerivanja”. U suprotnom, neka vam Bog pomogne i nekako učini novčanik najdebljim na svijetu. Trebat će vam.

[nggallery id=403]

[nggallery id=404]

[nggallery id=405]



- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...