Nakon restauracije Piramida Khafre otvorena (foto)

- Advertisement -

Ministar spomeničke baštine Egipta Muhammed Ibrahim otvorio je danas za posjete piramidu Khafre i još šest spomenika u regiji Giza u Kairu. Restauraciju navedenih spomenika provelo je državno ministarstvo za historijske spomenike. Također, u Sfingi i Dolini hramova smanjena je opasnost od podzemnih voda, te su izmijenjene električne instalacije i ventilacioni sistemi.

„Otvaranje piramide za posjete je početak nastojanja da se očuvaju ovi historijski spomenici“, rekao je ministar Ibrahim u izjavi za agenciju Anadolija. Ibrahim je kazao da su mnoga djela prokrijumčarena van Egipta, ali je Ministarstvo u saradnji sa relevantnim institucijama drugih država uspjelo da ih vrati u zemlju porijekla. Ministarstvo će podnijeti zahtjev Narodnoj skupštini Egipta da uvede strožije kazne za krađu ovih djela.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Ibrahim je naglasio da za restauraciju piramide nije korišten novac iz državnog budžeta. Riječ je o novcu koji je prikupljen naplaćivanjem ulaza u muzeje i na izložbe. Piramida Khafre, jedna od tri piramide koje se nalaze na platou u Gizi. Zauzima drugo mjesto po veličini.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...