0

Ko ima duži Evropom kruži, proteklih nekoliko mjeseci bio je Tuborgov slogan koji je na originalan način, sa velikih uličnih bilborda širom Bosne i Hercegovine, plijenio pažnju znatiželjnih prolaznika.

Da nije riječ o tek još jednom, nasumično odabranom sloganu koji i ne nosi neku posebnu poruku, postalo je vrlo brzo jasno svakome ko se pozabavio detaljima ove domišljate Tuborgove kampanje.

Riječ je, zapravo bilo, o nagradnom takmičenju u pravljenju najdužeg lanca od Tuborg pull-off čepova, koje je Tuborg pokrenuo u februaru ove godine.

Nica, Monte Carlo, Barcelona, Rim, Venecija… Ovo je priča sa vjerovatno najluđeg putovanja Evropom [life je bio tu] Više ovdje https://bit.ly/2J72UzN

Nica, Monte Carlo, Barcelona, Rim, Venecija… Ovo je priča sa vjerovatno najluđeg putovanja Evropom [life je bio tu] Više ovdje https://bit.ly/2J72UzN Tuborg Sol Azur – Buena Vista

Gepostet von LIFE BiH am Mittwoch, 19. Juni 2019

Sa preko četrdeset prijavljenih ekipa i jedanaest organizovanih Tuborg partija širom BiH na kojima se vršilo mjerenje lanaca, sredinom aprila odabrano je jedanaest pobjedničkih ekipa. Tako su najuspješnije ekipa iz cijele BiH, dobile priliku da, u periodu od 24.04 do 05.05., otputuju na nezaboravno apsolventsko putovanje Evropom.

 

Akademci, 102, Cimeri, Đuborg, Jedanaesta ekipa, K4 Ruljci, Kaskaderi, Rođo, Setoborg, Tuborgazam, Umjetnici i Tuborgovi anđeli, inače i jedina ekipa sastavljena od žena, su dobili neponovljivu priliku da sa Tuborgovim party autobusom otputuju i provedu 12 nezaboravnih dana obilazeći neke od najljepših gradova Evrope –  Nicu, Monte Carlo, Lloret de Mar, Barcelonu, Rim, Firencu i Veneciju, kao i da provedu noć na jednom od najpoznatijih kruzera u Evropi krstareći Mediteranom.

Iako su za ekipu LIFE portala studentski dani stvar prošlosti, zahvaljujući Tuborgu i turističkoj agenciji Sol Azur, sa uzbuđenjem u srcu i koferima u rukama, dočekali smo 24. april kad smo se zajedno sa najuspješnijim takmičarima otisnuli na najluđe putovanje Evropom…

 

Piše: Sanja Savić

NICA – MONTE CARLO

Nakon punih 24 sata provedenih u Tuborgovom party autobusu, tek nekoliko sati sna i pregršt osmjeha i novih poznanstava, naša prva destinacija je bila nezvanična prijestolnica Azurne obale – Nica.

Sa dugim plažama i Engleskom promenadom, cvijetnom pijacom i šahovskom tablom na trgu Masena, Nica je nakon Pariza druga najposjećenija turistička destinacija Francuske čije će vas obale i more najljepše azurne nijanse već na prvi pogled u potpunosti osvojiti.

Nica je veoma prometan grad sa ogromnim brojem turista i posjetioca svaki dan.

Ipak, šetajući njenim ulicama susrest ćete se sa velikim brojem lokalnih mještana, što uveliko čini da ovaj grad održi svoj originalni šarm.

Luksuzni hoteli, veliki bulevari i elegantno šetalište ukrašeno lepršavim palmama su svakako zaštitni znak ovog predivnog grada, ali tek nekoliko koraka dalje i već ste dio njenih rustikalnih uličica i živih detalja koji Nicu čine jednim od najšarmantnijih gradova Azurne obale.

Nakon cjelodnevnog obilaska Nice, tragom Tuborgovog party autubusa zaputili smo se ka kneževini Monaco, tačnije Monte Carlu, prijestolnici luksuza, glamura, sporta, i kocke, ali i nadasve burne historije o kojoj bi vrijedilo napisati potpuno novi tekst.

Ono što svakako treba spomenuti jeste da je Monaco druga po redu najmanja nezavisna država u svijetu i najgušće naseljena država, a zahvaljujući svom luksuznom imidžu igrališta bogatih i slavnih, Monaco predstavlja raj za bogataše koji na njegovom tlu ne moraju plaćati porez za svoje bogatstvo.

Za vrijeme naše kratke večernje posjete Monte Carlu imali smo priliku uživati u panoramskom pogledu na blještavilo i luksuz ulica ovog mjesta, pogledati katedralu Bezgriješnog začeća iz 19. stoljeća u kojoj je sahranjena princeza i glumica Grace Kelly, kao i prošetati ulicama utrke Formule 1.

Sviđalo se to nekome ili ne, Monte Carlo je mjesto na kojem glamur i često prenaglašeni luksuz ipak najviše dolaze do izražaja, pa u skladu s tim, naše posljednje odredište prije nastavka puta, svakako je bio i slavni kasino u samoj jezgri grada.

Na stotine turista dnevno pojesti ovo mjesto, a ukoliko se zateknete ispred njega u bilo koje doba dana ili noći, vidjet ćete  veliki broj sjajnih Lamborghinija, Ferrarija, Aston Martina i ostalih statusnih simbola, koji na ovom mjestu čine tek „običnu“ svakodnevnicu njegovih stanovnika.

LLORET DE MAR – COSTA BRAVA

Već sljedećeg jutra, stigli smo na našu novu destinaciju, popularno špansko ljetovalište Lloret de Mar, koji je ujedno bio i Tuborg party „baza“ naredna četri dana.

Često odredište srednjoškolskih ekskurzija, Lloret de Mar je za većinu bilo novo-staro mjesto, samo sada sa još više hotela, klubova i turističkih atrakcija.

Lloret de Mar je nekadašnji ribarski gradić na obali Costa Brave koji se nalazi 70-ak kilometara sjeveroistočno od Barcelone i 40 kilometara južno od Girone. Sa svojom glavnom pješčanom plažom koja nosi titulu jedne od najdužih i najčišćih na obali, Lloret de Mar danas čini jedno od najpopularnijih turističkih destinacija cijele regije, ali i Evrope.

Ipak, ukoliko mu se posvetite na pravi način, otkrit ćete da Lloret de Mar, pored ludih provoda i klubskih zabava, nudi mnogo više od toga.

Uz dnevne odlaske na plažu i noćne posjete jednoj od glavnih diskoteka u gradu za jedne i obilaske srednjovjekovnih zidina  na vrhu grada i modernog groblja u stilu Antonija Gaudija za druge, sa svojom ugodnom mediteranskom klimom za ovo doba godine, Lloret de Mar je bio i više nego odličan domaćin putujuće Tuborg družine ta četri dana.

Da naš boravak u srcu Katalonije bude iskorišten na pravi način, pobrinula se i ekipa Sol Azura koja je organizovala izlete i sadržaje poput obilazaka Barcelone, posjete „španskom Disneylandu“ – zabavnom parku Port Aventura, ekskluzivnom pool partiju Sanddance, posjetu jednom od najljepših botaničkih vrtova Pinya Rose, kao i odlazak u Bodegu, gdje se ekipa mogla prepustiti čarima besplatne degustacije nekih od najboljih vina i sangrija ovog mjesta.

Jedan od takvih izleta bio je i izlet arhitektonskom srednjevjekovnom remek djelu, gradiću Tossa de Mar koji veličanstveno sjedi na obali Girone. Zidine starog grada nude zadivljujući pogled na okolinu i savršena je lokacija za upijanje bogate istorije ove regije.

Poznati holivudski film Pandora and the Flying Dutchman sa Avom Gardner i James Masonom iz 1951. godine je upravo sniman ovdje, a zahvaljujući njemu, brončana statua Ave Gardner i danas krasi središte starog grada Tossa de Mara.

BARCELONA

Svoje putešestvije po Španiji nastavili smo u Barceloni. Grad poput Barcelone je teško opisati u par rečenica, jer će vas njen haotični tempo i ljepote ostaviti pomalo zbunjenim, posebno kad sve njene čari pokušate da strpate u tek par dana.

LIFE:  Offline odmor: Najljepše evropske destinacije za digitalni detoks

Barcelona je grad u kojem udišete život punim plućima, a njen katalonski, vreli temperament će vas obuzeti već u prvi mah. Spisak znamenitosti u ovom gradu je pozamašan.

Ipak, u našoj ograničenoj posjeti ovom prelijepom gradu svakako treba izdvojiti posjetu Gaudijevom remek djelu Sagradi Familiji, kao i parku Guelle.

Posebna atrakcija za turiste, pa tako i našu ekipu, svakako je i  čuvena fontana koja „pleše“, a koja tri dana u sedmici uz muziku, igru oblika i svjetala ostavlja bez daha mnogobrojne posjetioce.

Obišli smo i Kolumbov spomenik, trg Cataluña, park Cituadella, Paseo de Graciu, La Pedreru, šetali La Ramblom, uživali u pogledu na cijelu Barcelonu sa visine i osjetili umjetnički, razigrani duh gotičke četvrti…

Posebno iskustvo bio je svakako i obilazak najpoznatijeg i najvećeg stadiona u Evropi, Nou Campa i to samo dan pred meč sa Liverpoolom.

Nevjerovatna je energija kojom odiše ovo mjesto, a uz obilazak terena, tribina, klupe za igrače, vip sale, komentatorske kabine, svlačionica, gotovo čitave zone za igrače, imali smo priliku da obiđemo i muzej i sobu sa trofejima ovog fudbalskog giganta. Jednako uzbudljiv je i noćni život Barcelone.

Dok su jedni plesali u jednom od najvećih klubova Evrope, drugi su uživali u degustaciji tapasa i lokalnih craft piva.

Barcelona je definitivno grad koji će svako doživjeti na svoj način.

Iz Barcelone, došlo je vrijeme da se ukrcamo na jedan od kruzera Grimaldi Lines-a i otisnemo ka veličanstvenom Rimu kojem je prethodila plovidba od oko 20 sati.

Mnoštvo turista i susret nekoliko apsloventskih ekipa iz regije na kruzeru značilo je samo još jednu neprospavanu noć, bogatu zabavnim sadržajem, koja se sa prvim zrakama sunca pretvorila u još jednu dnevnu zabavu pod vedrim nebom, ovaj put negdje usred Jadranskog mora.

RIM – VATIKAN

Tek nakon što posjetite Rim, shvatit ćete istinsko značenje izreke stare hiljade godina – Omnes viae Romam ducunt ili Svi putevi vode u Rim. Rim je grad o kojem se može pričati satima i koji je potrebno obilaziti danima.

Deseti dan našeg nezaboravnog putovanja Evropom proveli smo upravo na ovom veličanstvenom mjestu. Rim je grad-muzej, mjesto koje je potrebno obilaziti pješke i za koji će vam trebati dosta snage i udobne patike. Već pomalo umorni od konstanstnog putovanja, cjelonoćnih partijanja i cjelodnevnih obilazaka, za Rim smo žrtvovali i najzabačenije atome snage u našem tijelu.

Dan smo započeli obilaskom Vatikana, najmanje države na svijetu u srcu Rima, i njegovih muzeja u kojem su smještena neka od najznačajnijih umjetničkih dijela svijeta.

Vatikanski muzej obuhvata 54 galerije, među kojima najveću pažnju privlače Rafaelove sobe ukrašene veličanstvenim freskama ovog renesansnog umjetnika, kao i  Sikstinska kapela čiji je svod lično oslikao Mikelanđelo.

Inače, više od polovine teritorije Vatikana čine predivne bašte, a njegove ljepote su neizmjerne, u svakom smislu te riječi.

Nadljudskim naporima obišli smo najznačajnije odaje Vatikana, a zatim smo se uz pizzu, čašu vina ili gelatto, zaputili u dalji obilazak „vječnog grada“.

U Rimu, istorija se krije na svakom ćošku, pa tako ako i ne stignete baš da vidite sve znamenitosti, ne brinite.

Mnogi Rimljani će vam reći da na ulicama njihovog grada gotovo da i nema nebitnog kamena, a to je vrlo vjerovatno i tačno.

Naše sljedeće odredište bio je Pantenon, najočuvaniji među poznatim hramovima sagrađen tokom vladavine cara Hadrijana, a potom i obilazak kraljice svih rimskih fontana – Fontane di Trevi, pred kojom svakodnevno na stotine turista pokušava da se uslika i ubaci novčić za sreću.

Urbana legenda kaže da ukoliko bacite novčić u ovu fontanu, sigurno ćete se vratiti u Rim. Prosječno se iz fontane dnevno izvuče oko 3.000 eura, a sakupljeni novac se koristi za kupovinu hrane za siromašne, ne samo u Italiji, nego i drugim zemljama.

Uz kraću šetnju uskim uličicama punih života i opojnih mirisa italijanske kuhinje, uz sami zalazak sunca, stigli smo do Rimskog foruma od kojeg su danas ostali tek ostaci nakadašnjeg središta političkog, pravnog, gospodarskog, kulturnog i religioznog života drevnog Rima.

Direktno sa Forum Romanum, uputili smo se ka jednom od sedam svjetskih čuda – veličanstvenom Colosseumu, izvorno nazvanom i „amifteatru Flavijevaca“ u kojem su održavane gladijatorske borbe, borbe sa životinjama, pa čak i borbe sa brodovima.

Za Colosseum se kaže kako je najbolje da ga posjetite u samom finišu vašeg boravka u Rimu, jer u usporedbi sa njim, sve ostalo će se činiti malim. Igrom slučaja, Colosseum je i bio naša posljednja tačka dana provedenog u Rimu, a njegova ljepota i veličina, baš kao i gotovo sve što smo vidjeli u Rimu taj dan, nemoguće je opisati riječima.

VENECIJA

Već narednog jutra, probudili smo se negdje na putu za jedan od najljepših gradova svijeta, čarobnu Veneciju.

Italijanska diva na vodi, kako je mnogi nazivaju, smještena je na ostrvu usred lagune dugačke 48 i široke devet i po metara i predstavlja pravo arhitoktonsko čudo grada iz 16. stoljeća izgrađenog na vodi.

Venecija odolijeva vremenu, pa će vas njene uličice, crkve, kuće i kanali vratiti u neka davna vremena u čijem jezgru danas živi skoro 60.000 stanovnika, dok se broj turista koji svakodnevno posjeti ovaj gradić, teško može izračunati.

Nakon polusatne vožnje brodićem, naš obilazak ovog čudesnog mjesta koje je bilo inspiracija mnogim slikarima, umjetnicima i pjesnicima započeo je u na Trgu Svetog Marka, koji predstavlja samo srce grada smještenog tek pola metara iznad vode.

Na samom trgu, nalazi se i istoimena crkva iz 9. stoljeća koja je od tada mnogo puta rušena, građena, nadograđivana i mijenjana. Još jedna popularna destinacija grada Venecije svakako je i Most uzdaha, a legende kaže da je ime dobio po uzdasima zaljubljenih koji su posmatrali zalazak sunca sa tog mjesta. Ipak, istina je malo drugačija i vjeruje se da je most dobio ime po uzdasima zatvorenika koji su na putu do zatvora prelazili preko i da je pogled s njega bio posljednji pogled na svijet prije pogubljenja.

U lavirintu uličica i sokaka, od kojih su neke toliko uske da ćete se jedva provući kroz njih, nalazi se i mala crkva Santa Maria della Salute koja se zbog svoje jedinstvene ljepote danas smatra najfotografisanijom crkvom u Italiji.

Obilazak Venecije bio je ujedio i posljednji oficijelni obilazak putovanja, nakon kojeg smo se se zaputili prema BiH.

Pod utiscima fantastično isplaniranih, prelijepih dvanaest dana organizovanih od strane Tuborga i turističke agencije Sol Azur, ispratili smo drugare iz drugih gradova i zaputili se ka kišnom Sarajevu…

Facebook komentari


Antonio Conte odbio da preuzme Romu

Previous article

Musemić: Svaki rezultat bez primljenog gola je aktivan

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Putovanja