Pet zlatnih pravila pametnog pakovanja

- Advertisement -

Period godišnjih odmora i putovanja je sve bliže i koliko god ta pomisao zvučala uzbudljivo, postoji i druga, ona manje uzbudljiva (ali svakako neophodna) strana putovanja, a tiče se pakovanja kofera.

Piše: Sanja Savić

Ukoliko putujete avionom ili ste na bilo koji način ograničeni količinom stvari koju nosite, pakovanje može zadati ozbiljne muke i bespotreban stres.  

Kako biste izbjegli napade bijesa dok sjedite na podu sobe zatrpani stvarima i kako bi ste se što bolje pripremili i opustili pred sam put, donosimo pet zlatnih pravila pametnog pakovanja, pomoću kojih ćete se spakovati bez imalo muke.

Ilustracija: Marcos Ferro/Red Bull Content Pool

 1. Odgovarajuća obuća

Gdje god da idete i šta god da radite, pobrinite se da vaše cipele budu udobne i da imate odgovarajuće čarape uz njih. U toku putovanja, vrlo vjerovatno ćete više vremena provesti u šetnji, nego kod „kuće“, a nema ništa gore od bolnih žuljeva već prvi dan odmora. Ako ste kupili nove cipele, pronosajte ih nekoliko puta prije nego ih ponesete sa sobom, a ukoliko i namjanje sumnjate na njihovu udobnost, razmislite o tome da ipak ponesete neki drugi par, za koji već znate da vam neće prouzrokovati neugodnosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

2. Uskladite odjeću koju nosite

Bilo da više preferirate crno-bijele kombinacije ili su smeđa i bež vaš siguran izbor, uvijek odaberite odjeću koja paše određenoj grupi boja. Ne pokušavajte da eksperimentišete sa odjećom i bojama za koje niste sigurni kako će izgledati na vama. Spakujute basic komade koje lako možete kombinovati sa bilo čim i koje možete uskladiti sa ostalom garderobom. Naravno, prije nego se počnete pakovati, obavezno provjerite vremensku prognozu. 

3. Odaberite torbu koja će odgovarati svakodnevnim potrebama

Kada birate torbu, odaberite onu koja će odgovarati vašim svakodnevnim potrebama na putovanju i koja će ići uz sve kombinacije koje ste odlučili ponijeti. Idealna torba bi bila ona srednjih dimenzija, po mogućnosti sa dugačkim kaišem, tako da vam ruke mogu biti slobodne. Pobrinite se da u nju mogu stati najvažnije potrepštine –  pasoš, novčanik, telefon, ključevi i power bank.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

4. Smanjite broj kozmetičkih proizvoda

Kada putujete, dobro bi bilo da, ukoliko je to moguće, smanjite broj kozmetičkih proizvoda koje koristite. Šampon, regenerator za kosu, serum za lice, pasta za zube i noćna krema ponaosob se ne čine kao neki ozbiljan teret. Međutim, kada na sve to dodate dekorativnu kozmetiku, kao i ostale higijenske potrepštine, shvatit ćete da količina i nije tako bezazlena, čak i kada sve nosite u mini putnim pakovanjima. Izbacite sve što vam neće trebati ili bez čega možete tih nekoliko dana. Uštedit ćete prostor i znatno umanjiti kilažu vašeg kofera.

Ilustracija: Corey Rich/Red Bull Content Pool

5.  Zapamtite – manje je više!

Nakon što ste odabrali sve stvari koje planirate ponijeti, prođite još jednom kroz sve i vidite da li možete nešto eleminisati. Ukoliko postoji nešto što bi ste ponijela, ali zauzima previše prostora, razmislite da li tu stvar možete kupiti kada dođete na vašu destinaciju. Generalno, spakujte dovoljnu količinu stvari i nekoliko dodataka, ali nemojte pretjerivati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...