Podvodni raj istočnog Mediterana

- Advertisement -

Obala Samandag, na istoku Mediterana, na granici Sirije i Turske, posljednjih nekoliko godina postala je prava atrakcija u ronilačkom turizmu.

Odmah uz obalu je smještena i planina Jebel al-Akra, u mitologiji poznatija kao planina koja prikuplja oluju. Ovaj dio Mediterana je sve privlačniji za turiste iz cijelog svijeta. Podvodne fotografije pokazuju da je ovo mjesto pravi podvodni raj.

Instruktor ronjenja Mahmut Igde, student master studija Pomorskog fakulteta Univerziteta Iskenderun, već 15 godina istražuje podvodni sistem Sredozemnog mora, piše Anadolu Agency (AA).

U razgovoru s novinarom AA istakao je kako je obala Samandag duga 14,4 kilometra. Igde ističe kako je ovaj dio obale Samandaga poseban i zbog činjenice da je to mjesto razmnožavanje morskih kornjača, ali isto tako i prisustva brojnih vrsta morskih životinja.

“Jabal al-Akra predstavlja jednu od najznačajnih ronilačkih atrackija u Turskoj. Ispod nje se nalazi oko 130 podvodnih pećina. Obzirom da se nalazi blizu Sueckog kanala, ovaj dio Sredozemlja je prva stanica brojnih morskih vrsta iz Crvenog mora”, kazao je Igde. 

Govoreći i o potencijalu obale Samadaga u kontekstu ronilačkog turizma, Igde je rekao:

“Ovo mjesto je centar za ronjenje punih 12 mjeseci. Obzirom na klimu, zime u Hatayu su blage i najniža temperatura vode u godini iznosi 18 stepeni. Vrlo rijetko se desi da ona pada na 17”, istakao je Igde.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...