“Pogled s ruba planete”: Selo Lukomir [life priča]

- Advertisement -

Na listi prirodne baštine u BiH koju vrijedi vidjeti i doživjeti, prema iskustvima mnogih koji su ga posjetili, jeste selo Lukomir, smješteno na južnim obroncima Bjelašnice, na 1495 metara nadmorske visine. Želja nas je odavno vukla, a pravi trenutak bio je jedan ljetni vikend. Kako smo došli do najizolovanijeg sela u BiH, i koje smo utiske stekli, ukratko u nastavku life priče.

Put do Lukomira iz Sarajeva, korisne informacije za prvi dolazak

Lukomir pripada Općini Konjic i do njega se može doći iz dva pravca – iz Konjica i Sarajeva. Od Konjica je udaljen oko 30 kilometara, i kako su nam mještani kazali, ta relacija je, zbog stanja putne infrastrukture, lošija. Od Sarajeva udaljen je 45 kilometara, i to je nešto bolji put, kojim smo prošli i mi.

Vožnja od Sarajeva do Lukomira, putem koji vodi preko Babinog dola na Bjelašnici, traje oko sat i po vremena, a najviše vremena oduzima posljednjih 12 kilometara makadama kojim stižete do sela. Ukoliko idete prvi put, onda će vam od koristi biti informacija da nakon što se prođete Babin Do, put nastavljate prema Šabićima. Kada se pojavi tabla za skretanje u selo Lukavac, koje je desno, vožnju nastavite i dalje pravo. Prvo skretanje desno činite prema selu Milišići, gdje polako počinje uspon uskom i nepreglednom cestom punom krivina, te je dodatna pažnja potrebna. Na raskrsnici Trokut nastavljate vožnju pravo, a do Lukomira vas vodi nekih 12 km makadamskog puta. Ali, unatač izazovnoj vožnji, uživat ćete u neobičnim prizorima, smjeni ogoljenih kraških krajolika, šume i livada na kojima mirno pasu stada ovaca i krava.

 

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Mnogi ovu turu (makadamski dio) odluče proći biciklom, a samo rijetki pješke, gdje im otprilike do sela treba četiri sata. Na samom ulazu u Lukomir, sa lijeve strane, ljubazna domaćica za 5 KM ponudit će cjelodnevni parking u svom dvorištu, a odmah do je i prvi ugostiteljski objekat, gdje vrijedi odmoriti.

Krajolik: vidikovac, kamene kuće, stećci

Jako sunce, blagi vjetar, oskudna vegetacija. Male kamene kućice sa limenim krovovima, mještani koji sjede ispred skromnih domaćinstava u svojim avlijama i prodaju čajeve od domaćeg bilja ili razna vunena pletiva. Oko kuća štale, stoka pase na oklonim obroncima i livadama, gdje pogledom susrećemo i kamene spavače – stećke, koji svjedoče da je ovo područje bilo naseljeno i u srednjem vijeku, ali i lokalno mezarje. Osim autentičnih seoskih kućica, nekoliko renoviranih ili potpuno novih kuća, također u kamenom izdanju, tu je za ugođaj turistima koji se odluče prespavati ili su, željni mira, prirode i autentične ljepote bosanskog planinskog sela, u Lukomir došli na dnevni izlet. U bilo kojoj varijani sigurno je da, po vrlo povoljnim cijenama, u tim ugostiteljskim objektima mogu uživati u ukusnim domaćim jelima, kao što su razne vrste pita, janjeće pečenje, domaći sokovi i kolači, bosanska kafa.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

U srcu sela, na prirodnom izvoru vode koja dolazi sa planine Oblja, mogu se besplatno okrijepiti.

 

Život ljeti

Zbog velikih, višemetarskih nanosa snijega selo oživi u proljeće i ljeto, kada u njemu borave seljani koji žive od zemljoradnje, stočarstva i turizma, dok zimi kamene kućice spavaju pod velikim sniježnim prekrivačima. Iako djeluje kao živi etno muzej, selo ima svu neophodnu infrastrukturu: telefon, struju, vodu i kanalizaciju.

Lukomir unazad godinama privlači sve veći broj domaćih i stranih turista. Sada, u vrijeme posebnih mjera zbog virusa COVID-19, dominiraju domaći gosti, koji najčešće dolaze na izlete, ali neki se odlučuju i na boravak sa porodicama više dana. U seoskom domaćinstvu Natura AS moguće je iznajmiti sobu, ali i uživati u domaćim jelima koja domaćini serviraju u tradicionalnoj bosanskoj sobi ili dvorištu.

Vidikovac, glavna atrakcija Lukomira

 

Sa vidikovaca iznad sela pogled se pruža na vijenac planine Visočice, koja se strmo obrušava u 800 metara dubok kanjon rijeke Rakitnice, najdublji u Evropi nakon kanjona Tare. Iza Visočice bogate vegetacijom, naziru se masivi surove i gole Treskavice. Stajati na rubu vidikovca je nevjerovatan osjećaj  – kao da stojite na rubu planete.

Za ovakve i slične impresije, osim riječi drugih posjetitelja, bitni su i lični utisci. Stoga, posjetite Lukomir i doživite svoju priču.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...