Santorini: Vulkansko ostrvo zaljubljenih

- Advertisement -

Iako je posljednja vulkanska erupcija 1956. godine skoro opustošila Santorini, njegovi su žilavi i uporni stanovnici zasukali rukave i obnovili ostrvo za koje kažu da ima “najljepše zalaske sunca na svijetu”

Santorinci tvrde da je njihov zalazak sunca najljepši i potpuno očaravajući doživljaj za zaljubljene. Dah romantike na crveno-crnoj vulkanskoj zemlji ostrva zaljubljenih, išaranoj potpisima parova koji su svoje ime upisali kako bi njihova ljubav trajala zauvijek, osjeća se i u imenu ostrva: nazvan je po Svetoj Irini (Santo Erini), zaštitnici parova.

Avionom iz Zagreba (sedmične čarter letove tokom sezone imaju sve bolje putničke agencije u Hrvatskoj – koja je nama najbliža), trebalo bi nam nešto više od 3 sata. Za one koji se boje leta, ostaje morski put, ostvo je udaljeno 12 sati vožnje brodom od Atine (ili 6 sati hidrogliserom).

Pogled odozgo, iz aviona, veličanstven je. Santorini ima oblik kifle koja je, ustvari, polovina ruba vulkana u čijem se središtu nalaze dva mala ostrva – Nea Kameni i Palea Kameni – koje je Santorini “obgrlio”. Oba su nastala od lave koja je izbila na površinu; njihovi su predjeli poput mjesečevih, oštri i grubi, a staza do središnjeg kratera duga je, naporna i vrela. Srećom, prije polaska na izlet jedrenjakom do vulkanskih ostrva dobili smo dva vrlo važna savjeta: ponesite puno vode i nikako ne idite u japankama. Ugodniji dio izleta je krstarenje podno Oie, gradića na litici koji je 1989.godine  Svjetska turistička organizacija proglasila najljepšim mjestom na svijetu. Pogled s broda daje izvrsnu priliku za fotografisanje i budi poštovanje i divljenje za vrijedne graditelje.

Zanimljivosti

Santorini, vulkansko ostrvo u Egejskom moru koje razdvaja Grčku i Malu Aziju, najjužniji je dio ostrva Ciklada. Nalazi se oko 200 kilometara jugoistočno od grčkog kopna. Najveća udaljenost na ostrvu (od grada Oia na sjeveru do Akrotirija na jugu) je  30 km, a na najužem dijelu širok je samo

1,5 km. površina: 75 km2, stanovništvo: oko 14.000, glavni grad: Fira (Thira)

temperatura: do 43°C (krajem jula i početkom avgusta), oko 36°C (ostatak ljeta)

vremenska razlika: +1 sat (u odnosu na BiH), valuta: Evro

Drevna civilizacija

Santorini je jedinstveno mjesto, spoj energije, uspomena, istorije i misterija. Naučnici pretpostavljaju da je upravo ovdje bila Atlantida, legendarna civilizacija koja je nestala zbog strahovite vulkanske erupcije oko 1.500-te godine prije nove ere. Vanjska obala Santorinija je niska i zelena, dok je unutrašnja strma, prepuna litica sivih od vulkanske aktivnosti koje završavaju u smaragdno-modrom moru zastrašujuće dubine. Čak i ogromni cruiseri mogu bez problema pristati u malu luku ispod Thire, glavnog grada Santorinija.

Luku i grad povezuje Yialos, nekad jedini put do gore (danas postoji i žičara), a sada jedna od glavnih turističkih atrakcija s prekrasnim pogledom na zaliv. Put od 587 stepenica uglavnom je zakrčen magarcima koji nose turiste na svojim leđima. Grci kažu da se u magarećem tijelu nalaze duše umrlih ljudi koji su bili loši u prošlom životu. Oni plaćaju svoje grijehe noseći teret i ljude cijeli život. Možda, ali bez njih ne tako davno bilo je teško proći Yialos. Savjet – ako se odlučite za četvoronožni lift, jašite uzbrdo. Suprotni smjer nije baš ugodan zbog osjećaja da možete svaki tren poletjeti naglavačkeprema zalivu. Ipak su u tim magarcima zle duše…

Prema jugu…

Tokom ljeta, uličice u svim mjestima prepune su turista, kao i pješčane plaže, posebno one na južnoj i jugoistočnoj, niskoj strani ostrva. Većina plaža na Santoriniju su crne (zbog tamnog pijeska), no posebna su atrakcija Crvena plaža (Kokkini Paralia) i Bijela plaža (Aspri Paralia), obe na krajnjoj južnoj tački, ispod čuvenog arheološkog nalazišta Akrotiri.

Put do Crvene plaže bio je prava avantura: divlja staza vodi preko litice uz more, a mora se paziti i na odrone s obe strane staze, provlačiti se kroz grmlje i skakati sa stijene na stijenu. No pogled na plažu i crveni pijesak u kontrastu s modrim morem i bijelim ležaljkama i suncobranima vrijedi cijele te muke. Nedaleka Bijela plaža ne zove se tako zbog bijelog pijeska (dapače, na njoj su tamni pijesak i oblutci), već zbog visokih bijelih stijena koje je okružuju. Na obe plaže vlada priličan mir uz opuštajuće koktele, izležavanje na suncu i idealno je za društvo dobre knjige.

Jugoistočni dio ostrva nudi sasvim drugačiju priču: vreli pijesak po kojem smo jedva dotrčali do plitkoga mora i hiljade glasnih kupača koji se svako malo osvježavaju na terasama brojnih kafića i restorana uz lungomare. Informacija koja će vam možda trebati: kupanje u toplesu je dozvoljeno, ali nudizam nije (osim na osamljenim, divljim plažama).

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Tišina je na ovom dijelu nepoznat pojam, naročito u Kamariju blizu kojega se nalazi i aerodrom. Ali ovaj je dio ostrva i namijenjen je zabavi i “otpuštanju ventila”. Čini se kao da su se svi maturanti svijeta i sve grupice muškaraca na momačkim putovanjima odlučili za Santorini kao cilj putovanja. Muzika se čuje iz svakog bara, kluba i taverne. U klubovima na Perissi i Perivolosu, pješčanim plažama podno brda Mesa Vouno, već poslije podne počinju zabave; djevojke u kupaćim kostimima počinju plesati po stolovima, piće se toči na hektolitre, a provod se nastavlja po noćnim klubovima u Kamariju ili Thiri.

Jahanje i ronjenje izvrstan su izbor aktivnosti ako vas prošla veče i noć nisu dotukli. Potraga za ronilačkim klubom dovela nas je na Perissu. Ali od vožnje u iznajmljenom otvorenom automobilčiću (koji se ne može opisati drugačije nego kao krntija, ali krntija sa posebnim šarmom!) na više od 35 stepeni, ogladnili smo i ožednili. Lagano, uz 3 evra vrijednu kasetu (!) lokalnog pjevača koji glasom i stasom nalikuje Daliboru Brunu, vozili smo uz plažu i snimali gdje ćemo stati.

Duž cijele Perisse nalaze se mali, porodični restorani, ukrašeni ribarskim mrežama i oslikanih zidova. Kako izabrati koji je dobar? Stari, isprobani recept: jedi tamo gdje jedu domaći. Na terasi restorana Pelagos u Georgiosu sjedila je velika grčka porodica: četiri generacije za stolom, a na čelu sjedi pravoslavni sveštenik i nazdravlja porodici! Tu mora biti izvrsna kuhinja – i bila je. Pečeni paradajz s mentom, fava (pire od lokalne verzije leće), prženi feta sir sa sezamom, tzatziki, hobotnica u vinu, kolokytheri (pita od bundeva s ricottom, medom i cimetom)…

Osvježavajući voćni kokteli (s popriličnom količinom alkohola) privukli su nas u Jazz Caffee, bar kojega vodi Slovenka Vesna sa svojim suprugom, simpatičnim Grkom koji je tokom godina naučio nekoliko riječi na hrvatskom (štamprlek na primjer i ponešto korisnih seksističkih komentara za vruće i alkoholne situacije…). “Pola godine ludnice na Santoriniju, pa pola godine odmaranja u Sloveniji”, opisala je Vesna svoj život u jednoj rečenici.

Pečeni paradajz

(za osam osoba)

– pola kg mini paradajza sa Santorinija ili 3 velika zrela paradajza

(s kožicom)

– 2 glavice luka, sitno nasjeckane

– 2 mlada luka , sitno nasjeckana

– 1 vezice svježe mente (ili peršuna)

– 1 kašičica praška za pecivo

– 2 kašike brašna

– maslinovo ulje (za prženje)

– biber, so

Presijecite paradajz na pola i očistite ga od sjemenki te nasjeckajte na sitne komadiće. Ostavite ih da se ocijede sat vremena. Pomiješajte ih zatim s lukom i mentom i dodajte so, biber, prašak za pecivo i brašno. Smjesa mora biti gusta – dodajte još brašna ako je potrebno. Napravite uštipke (ne predebele) i bacite ih na vrelo maslinovo ulje dok ne poprime lagano bronzanu boju. Servirajte toplo.

Najljepši hoteli

Pantheon Villas leži na eni najlepših lokacij na SantoriPantheon Villas ima jednu od najljepših lokacija na Santoriniju. Na potpunoj osami u blizini Imeroviglija s pogledom na Oiu i vulkansko ostrvce kad sjedite na terasi imate osjećaj da sunce zalazi samo za vas.

www.pantheon-villas.gr

Perivolas u Oiji čine 17 tradicionalnih nastambi, nešto kao kombinacija pećina i kućica koje su uređene krajnje elegantno ali vrlo minimalistički. Mentalnoj detoksikaciji koja je neminovna na ovom mjestu doprinosi i infinity bazen koji je jedan od najčešćih ilustracija luksuznih brošura Santorinija. www.perivolas.gr

Vedema Resort je ugostio Angelinu Jolie pa ako je dobar za nju što još treba dodati… www.vedema.gr

Tsitouras Collection najekskluzivniji je hotel na cijelom ostrvu. U vlasništvu bogatog grčkog kolekcionara umjetnina Tsitouras su 5 vila koje se prozaično zovu – Kuća mora, Kuća vjetra, Nurejeva kuća…

www.tsitouras.com/hotel.php

Nektar bogova

Naspite sebi čašu Vinsanta i jednostavno promatrajte kako se nijanse vina mijenjaju: iz zlatnožute boje meda preko narandžaste u tirkiznu pa plavu. Zatim ga probajte; pažljivo, poput someliera, da osjetite bogati okus i jedinstvenu aromu koja spaja sočni limun, slatke smokve i grožđice, šljive, cimet i vaniliju. Uzmite gutljaj vina, zatvorite oči i otvorite malo usne i usišite vazduh prije no što pustite gutljaj niz grlo – tako ćete pojačati doživljaj.

Vinsantu treba 24 mjeseca u hrastovim bačvama da bi dozrio do izuzetnog bukea. Savršeno ide uz sušeno voće i sir. Na Santoriniju se proizvodi više od 15 vrsta ovog slatkog vina.

Gradovi & arheologija

Thira je glavni grad Santorinija i shopping-centar ostrva s bezbrojnim trgovinama odjećom i suvenirima, zlatarama, galerijama, poslastičarnicama i restoranima. Oia je, pak, dragulj ostrva; prema izboru Svjetske turističke organizacije, bila je proglašena za najljepše mjesto na cijelom svijetu u 1989.godini. Kamari, najrazvikanije turističko mjesto na ostrvu, “preplastično” je: štandovi s jeftinom robom, pečenjarnice i osrednji restorani – prava “masovka”. Selo s izdubljenim rupama u brdu koje su služile kao nastambe zove se Vothonas, a najviše brdo s fantastičnim pogledom na cijelo ostrvo je Mesa Vouno. Akrotiri, na južnom dijelu ostrva, jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u cijeloj Grčkoj (ponedjeljkom je zatvoreno).

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Da li bismo i mi mogli tako? Razmišljajući o tome, odjurili smo u Megalochori. Kad kažem odjurili, mislim na maksimalnih 40 km/h – ovdje se niko ne žuri pa s jednog na drugi kraj ostrva možete stići za 35 minuta! Stigli smo u simpatično mjesto uskih uličica, crkvica i malih trgova; mjesto koje je tokom snimanja “Tomb Raidera” bilo dom Angelini Jolie. Filmska je zvijezda bila smještena u Vedema Resortu, prekrasno uređenom apartmanskom naselju s bazenima i terasama na kojima gosti uveče, uz roštilj, plešu u ritmu sirtakija. Na recepciji hotela drže njenu potpisanu fotografiju: “Voli vas Angie”. Tko zna je li ona (i na koji način) otkrila da riječ NE na grčkom znači DA…

Veče smo završili nazdravljajući Vinsantom – čuvenim slatkim vinom sa Santorinija, u istoimenom restoranu Vedema resorta, uređenom poput luksuzne tamnice neke filmske tvrđave. Holivudski osjećaj uz koji bi na filmskom platnu išla nešto manje dramatična muzika nego tokom jela u restoranu-tamnici nastavio se na putu prema sjevernom dijelu ostrva pod kristalno jasnim zvjezdanim nebom.

… i nazad na sjever

Kao glavni grad i shopping-meka, Thira je prepuna suvenirnica koje rade dugo u noć, zlatara, restorana i poslastičarnica, klubova i kafića. Prometnim ulicama jure mali motori i quadovi koje možete iznajmiti na svakom koraku. Rijeke turista, gužve, cjenkanje i galama nisu nam baš privlačni pa nas je malo začudilo da je baš ovdje David Bowie kupio kuću, umjesto da je izabrao nedaleki Imerovigli ili predivnu Oiu. No Thira ima jednu posebnost koja nam se svidjela – kino na otvorenom, sa stolovima i barom i odličnim izborom koktela.

Na sjevernoj strani ostrva, visoki valovi privlače surfere na osamljenije plaže poput Kouloumbosa u blizini grada Oie. Nedaleko od zaliva Ammoudi nalazi se Armeni, pitoreskna plaža s ronilačkim centrom i skrivena i divlja Katharos na koju, idete li tamo, obavezno ponesite vodu. Ammoudi, ribarsko mjestašce od nekoliko kuća ispod Oie, skriva nekoliko odličnih restorančića čije se terase nalaze na nivo mora. Ribarski čamci dovezu ulov do same terase, tako da gosti mogu izabrati ribu i rakove doslovno iz mora.

Kao što je Santorini jedinstven jer nudi izuzetnu mješavinu prirodnog svjetla, boja i aroma, takva je i njegova tradicionalna kuhinja, lagana i ukusna. Zemlja koja, pak izgleda teška i jalova, daje plodove koje nigdje drugdje ne možete naći. Bijeli patlidžani slatki su poput meda, sa samo nekoliko košpica, a prilikom pečenja ne upijaju puno ulja. Minijaturni paradajz tanke kože raste na suhom, vulkanskom tlu, no okus je savršen – sladak i pun arome sunca. Idealni za kuhanje, plodovi se uzgajaju, beru i pakuju s najvećom pažnjom u jedinoj preostaloj fabrika na ostrvu. Fava je mahunarka slična grašku, omiljena u cijeloj Grčkoj. Žute je boje i izvrsnog okusa, a raste samo na Santoriniju.

Vino je posebna priča; vinogradarstvo na Santoriniju najstarije je u Grčkoj. S obzirom na izolovanost ostrva, razumljivo je da su i sorte autohtone. Posebno je zanimljivo da vinograde na Santoriniju nikada nije napala kobna filoksera. Jedinstvena mikroklima ostrvo utiče na grožđe i kvalitet vina koje se ovdje proizvodi. Najčuvenija vina su bijelo Nychteri, crveno Asirtiko i slatki Vinsanto.

Neki drugi svijet

Na ovom malom ostrvu ima puno crkava – više od 350. Stanovnici su prije uglavnom bili moreplovci pa su se često zavjetovali da će po povratku s putovanja sagraditi jednu crkvicu. Sve su crkve i kapelice obojene u svijetloplavo-bijeloj kombinaciji: bijelo kao simbol slobode duha, a plavo za more i nebo.

Iako je turizam prilično promijenio ritam njihovih života, Santorinci ipak žive drugačije od nas. Užurbanost, jurcanje na posao, stres, saobraćajni haos – naša svakodnevica – Santorincima su nepoznati; oni razmišljaju puno jednostavnije: što ne stignu danas, sutra će. Na ostrvu nema puno kriminala, što je rijetkost u razvijenim turističkim centrima sa stotinama hiljada gostiju godišnje. Sigurno je velikim dijelom tako zbog pozitivnog načina razmišljanja ponosnih ostrvljana čiji su preci za sebe govorili: “Mi nismo samo ljudi, mi smo Santorinci!”

U saradnji sa:

www.putovanjazadvoje.ba

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...