Putovanja

Putovanje Balkanom sa skejtbordom

0

Latvijac Madars Apse, svjetski poznat skejter, u društvu nekoliko kolega je proputovao dijelom naše regije, istražujući zanimljiva mjesta i lokalnu scenu ovog sporta.

Za potrebe snimanja filma „Unknown Treasures“ u režiji Danija Millana, Apse je okupio ekipu prijatelja, u kojoj su se pored njega našli vrhunski skejteri Wes Kremer, Ben Skrzypek, Josef Scott i Tino Arena. Krajem ljeta pretprošle godine, prije nego što će pandemija koronavirusa zatvoriti granice, zaputili su se ka samom evropskom jugu, kako bi istražili skateboarding scenu u državama u kojima ovaj sport nije toliko raširen.

Truckajući se u kombiju, tokom 13-dnevne avanture obišli su jug Balkana. Putovanje su počeli u Crnoj Gori (Podgorica, Budva), nastavili preko Albanije (Tirana, Drač) i Kosova (Priština, Kosovska Mitrovica), da bi završili u Sjevernoj Makedoniji (Skoplje). Skejtali su ulicama gradova i u blizini znamenitosti, svojim umijećem zabavljali građane i družili se sa njima, te upoznali lokalne skejtere.

Na svom putešestviju su doživjeli brojne zgode i nezgode: pravili su improvizovanu štaku od drške metle (Skrzypek je na samom početku putovanja slomio nožni palac), Scott se otrovao hranom, u Albaniji su se čudili pejzažima sa nizovima vojnih bunkera preostalih još iz vremena Envera Hodže, a ništa manje nisu bili iznenađeni ni kada su na Kosovu vidjeli mirovne snage UN-a na evropskom tlu.

LIFE:  "El Alenen Abuelo", jedno od najstarijih stabala na svijetu

Iako Latvija i ne slovi za skejtersku velesilu, Apse je ostvario uspjeh na međunarodnoj sceni, osvojivši čak i Amerikance koji su tradicionalno podozrivi prema skejterima koji dolaze iz Evrope.

Pored takmičarskih uspjeha, među fanovima skejtanja je omiljen zbog svojih video uradaka, ponajviše zahvaljujući svojoj pristupačnoj prirodi i ležernom stavu.

Naročito su popularni njegovi „skejterski putopisi“, kakav je serijal „Skate Tales“, u kojima obilazi brojne zemlje diljem svijeta, istražujući skateboarding scene u SAD-u, Brazilu, Evropi, Etiopiji, Japanu… Poznat kao istinski ambasador svog sporta, 2014. je dobio nagradu Evropski skateboarder godine.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like