Putovanja

Srednja bijambarska pećina otvorena za posjetioce

0

Srednja bijambarska pećina i turistički voz otvoreni su za posjetioce, potvrđeno je Feni iz Javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

– Termini ulaska u pećinu su radnim u 11, 13 i 15 sati, a vikendom u 11, 12, 13, 14, 15 i 16 sati. Prvi polazak turističkog vozića radnim danima je u 10.30 sati, a posljednji odlazak u 17 sati. Vikendom je prvi polazak u 10 sati, a posljednji odlazak u 17 sati – kazao je Feni stručni saradnik za promociju i marketing JU Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić.

Posjetioci mogu razgledati područje uz vožnju turističkim vozićem koji saobraća u dva pravca.

Osim posjete pećini, tokom boravka u zaštićenom prirodnom području Bijambare posjetioci mogu uživati šetajući kroz prirodu, tako da je za sve ljubitelje prirode ovo fantastična prilika za relaksaciju.

– Turisti mogu boraviti ili šetati ovim prekrasnim područjem, koristiti klupe i stolove s nadstrešnicama, obići nekropolu stećaka Mramorje ili koristiti veliko multifunkcionalno igralište za sport – kazao je Zvizdić.

LIFE:  Telegraph: Zašto lijepo i živopisno Sarajevo treba biti vaša sljedeća destinacija

Bijambare su zaštićeni pejzaž površine 497 hektara i nalazi se pokraj puta Sarajevo – Tuzla u općini Ilijaš. Bijambare su udaljene 40-ak kilometara od centra Sarajeva.

Ovo zaštićeno područje je na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 metara, a bogato je prelijepim pašnjacima, potocima, jezerima.

Na području ima osam pećina, a najveća atrakcija je Srednja bijambarska pećina koja je bogata pećinskim nakitom, i njena dužina je oko 500 metara i otvorena je za posjetioce.

Bijambarska pećina sastoji se od četiri dvorane bogate pećinskim nakitom. Četvrta i ujedno najveća dvorana zbog svoje akustičnosti nazvana je “muzičkom dvoranom”.

Bijambare imaju i biciklističu, obrazovnu i šumsku stazu.

Na području Kantona Sarajevo nalaze se zaštićena područja: Spomenik prirode “Vrelo Bosne”, Spomenik prirode “Skakavac”, Zaštićeni pejzaž “Trebević”, Zaštićeni pejzaž “Bentbaša” i Zaštićeni pejzaž “Bijambare”.

Facebook komentari

Alvaro Magaljaeš: Bivša Jugoslavija je prepuna talenata

Previous article

Djeca iz Tuzle uputila poruku podrške Jusufu Nurkiću

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Putovanja