Tashirojima: Ostrvo mačaka

- Advertisement -

Maleno ostrvo Tashirojima, pravo je carstvo mačaka. Zbog vjerovanja lokalnog stanovništva da je mačka, u biti, sveta životinja, mačke lutalice su preplavile cijeli otok, i sada ih ima nekoliko puta više nego ljudi, a imaju čak i svoj hram.

Ostrvo se nalazi u Miyagi prefekturi u Japanu, i na njemu se nalaze samo dva naselja: Nitoda i Oodomari. Mačiji hram, “neko jinja”, smješten je na sredini otok, tačno između ova dva naselja. Svojevremeno, na ovom ostrvu lokalno je stanovništvo proizvodilo svilu, pa im je bilo neophodno da u blizini imaju mačke koje bi regulisale populaciju miševa. Nešto kasnije, ribari koji su lovili ribu u blizini otoka, znali su prenoćiti na njemu, a mačke su im prilazile i “prosile” za hranu.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Vremenom su ribari počeli tumačiti ponašanje mačaka kao svojevrsnu vremensku prognozu, ili najavu dobrog ili lošeg ulova, tako da se na kraju sve završilo sa pravljenjem hrama mačkama.

Danas je, preko 60% stanovništva starije o 60 godina, i izgleda da će ljudska populacija vrlo brzo nestati, pa je pitanje šta će se desiti i sa populacijom mačaka.

Inače, u Miyagi prefekturi, postoji najmanje 10 hramova posvećenih mačkama.

Na ostrvu mačaka, iako je nekada postojala, nema škole, jer nema djece. Nema ni benzinske stanice, pa se gorivo dovlači brodom jedanput u dva mjeseca. Ne postoje niti banke niti bankomati, a namirnice je moguće kupiti u samo dvije prodavnice koliko postoji na ovom ostrvu. Iako je danas manje-više turističko mjesto, ne postoji ni jedan hotel, nego se gosti smještaju u prenoćišta, kojih ima nekoliko.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Ukoliko odlučite possjetiti ovaj otok, imajte na umu da svog psa nikako ne povedete. Između ostalog i zbog toga što je psima strogo zabranjen pristup otoku, i već 50 godina, nikada nijedan pas nije bio na Tashirojima otoku.

[nggallery id=888]

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...