Turizam: Pojedine europske zemlje otvaraju granice za turiste koji su cijepljeni

- Advertisement -

Pandemija korona virusa u proteklih godinu dana je zamrznula svjetski turizam. Sve zemlje koje imaju što ponuditi turistima ubilježile se ogromne gubitke, pogotovo one koje su se odlučile na tvrdi lockdown. Međutim, s obzirom da turizam zavisi od puno faktora poput prevoza, granica, smještaja i slično, stradale su i zemlje koje nisu imale ‘tvrde’ mjere, pa su tako ogromni gubitci ubilježeni i u našoj državi.

Ipak, sve više europskih zemalja polako ukida karantene i otvara vrata posjetiteljima koji imaju dokaz da su primili cjepivo, a strani mediji pretpostavljaju da će i aviokompanije uskoro popustiti stroga pravila, objavio je britanski Independent.

U očekivanju slobodnih putovanja neke europske zemlje popustile su svoja pravila za one koji imaju dokaz o tome da su primili obje doze cjepiva. Poljska, Estonija, Gruzija, Rumunjska, Island,… već su ublažili uvjete za strane goste, a očekuje se da će to uskoro uraditi i susjedna Hrvatska, koja bez uspješne turističke sezone teško može obuzdati još dublje poniranje u financijski ambis, iako dobiva solidnu pomoć od EU-a.

Poljska, Estonija, Gruzija, Rumunjska, Island…

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Poljska je ukinula karantenu za putnike koji su primili obje doze cjepiva protiv koronavirusa pa će posjetiteljima koji putuju iz inozemstva, i imaju dokaz o cijepljenju, ulazak i boravak u zemlji biti puno jednostavniji. Oni koji imaju negativan test na koronavirus star 48 sata prije prelaska granice također mogu zaobići restrikcije.

Estonija je najnovija država koja je ponudila oslobođenje od karantene za putnike koji su se oporavili od bolesti ili su cijepljeni. Karantena za druge  dolaske iz inozemstva, uz iznimku nekih zemalja s zemlje s niskim rizikom (Bugarska, Finska, Grčka, Island i Norveška) traje deset dana.

Od 1. veljače cijepljeni posjetitelji mogu ući u Gruziju; jedino što trebaju je pokazati dokument koji to dokazuje na granici. Gruzija je prva zemlja koja je u potpunosti uklonila ograničenja ulaska za cijepljene putnike – bez testiranja prije polaska, bez testiranja po dolasku i bez karantene.

Rumunjska je također najavila kako putnici koji su primili obje doze cjepiva protiv koronavirusa neće morati u karanenu po dolasku. To uključuje i putnike koji dolaze iz zemalja s visokim epidemiološkim rizikom. Od druge doza treba proći najmanje 10 dana da biste mogli ući u Rumunjsku.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Prema islandskim vlastima, svi koji predoče važeću međunarodnu potvrdu o cijepljenju izuzeti su od zahtjeva za testiranje i karantenu.

Međutim, Island je naglasio da trenutna ograničenja putovanja i dalje vrijede; tako u zemlju mogu ući putnici iz EEA i Švicarske, ali primjerice stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva ne mogu putovati na Island, bez obzira jesu li cijepljeni ili ne, osim ako nemaju valjan razlog, primjerice člana obitelji na Islandu.

Šta s onima koji se ne cijepe?

Međutim, ono što može zabrinjavati građane Bosne i Hercegovine jeste da u FBiH i dalje nema cjepiva protiv korona virusa i ne zna se kada će ga biti, tako da je upitno gdje ćemo moći putovati, jer očito je da svijet ide u smjeru ‘zdravstvenih putovnica’, dakako neformalnih. Dakle, cijepljenje nije pod moranje, ali svaka država kako sada stvari stoje moći će vam zabraniti ulazak ukoliko ne predočite dokaz da ste cijepljeni.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...