BiH od početka godine izvezla maline u vrijednosti 138 respiratora

- Advertisement -

Prema podacima Vanjskotrgovinska komore Bosne i Hercegovine za prva tri mjeseca ove godine, naša država je izvezla maline u vrijednosti od oko 13,8 miliona maraka odnosno 138 respiratora.

U odnosu na isti period prošle godine, ipak, zabilježen je pad izvoza ove kulture u vrijednosti najmanje jednog respiratora.

Izvoz iz sektora voća i prerađevina od voća u padu je u prva tri mjeseca 2020. godine za 1.542.778 KM, što znači da je pandemija koronavirusa imala negativan utjecaj i na ovu granu poljoprivrede. Procentualno gledano smanjen je izvoz za 5,5 posto u odnosu na posmatrani period u prethodnoj godini, navodi se u analizi koju je objavila Vanjskotrgovinska komora.

PROČITAJTE JOŠ:  Pet vagona iskočilo iz šina kod Mostara: Teret se rasuo oko pruge

Tradicionalno najviše izvozimo malinu. Iako u blagom padu od 0,8 posto, izvoz smrznute maline je dominantniji u odnosu na druge voćne kulture. Vrijednosno izvoz smrznute maline u prva tri mjeseca 2020. godine je iznosio 13.808.406 KM.

U istom periodu prošle godine vrijednost izvoza smrznute maline bila je 13.931.638 KM što je za jedan čitavi respirator više u odnosu na ovu godinu.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Trebinju: Maloljetnik prijetio pokoljem u srednjoj školi

S druge strane, uvoz za sektor voća i prerađevina od voća je u porastu i iznosi gotovo 52 miliona KM, što je rast od 20,7% u odnosu na prva tri mjeseca u predhodnoj godini.

U prva tri mjeseca ove godine uvozom dominiraju banane i ostalo tropsko voće čija je ukupna vrijednost uvoza preko 35 miliona KM, pokazuju službeni podaci.

Preračunato u respiratore, to je vrijednost od 350 ovih uređaja čijim se uvozom odnedavno u našoj zemlji bave i poljoprivredna gazdinstva.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...