Sarkazam

BiH od početka godine izvezla maline u vrijednosti 138 respiratora

0
BiH od početka godine izvezla maline u vrijednosti 138 respiratora, Life.ba

Prema podacima Vanjskotrgovinska komore Bosne i Hercegovine za prva tri mjeseca ove godine, naša država je izvezla maline u vrijednosti od oko 13,8 miliona maraka odnosno 138 respiratora.

U odnosu na isti period prošle godine, ipak, zabilježen je pad izvoza ove kulture u vrijednosti najmanje jednog respiratora.

Izvoz iz sektora voća i prerađevina od voća u padu je u prva tri mjeseca 2020. godine za 1.542.778 KM, što znači da je pandemija koronavirusa imala negativan utjecaj i na ovu granu poljoprivrede. Procentualno gledano smanjen je izvoz za 5,5 posto u odnosu na posmatrani period u prethodnoj godini, navodi se u analizi koju je objavila Vanjskotrgovinska komora.

Tradicionalno najviše izvozimo malinu. Iako u blagom padu od 0,8 posto, izvoz smrznute maline je dominantniji u odnosu na druge voćne kulture. Vrijednosno izvoz smrznute maline u prva tri mjeseca 2020. godine je iznosio 13.808.406 KM.

LIFE:  Njemačka: Stranci kojima je istekla viza neće biti kažnjavani do 30. juna

U istom periodu prošle godine vrijednost izvoza smrznute maline bila je 13.931.638 KM što je za jedan čitavi respirator više u odnosu na ovu godinu.

S druge strane, uvoz za sektor voća i prerađevina od voća je u porastu i iznosi gotovo 52 miliona KM, što je rast od 20,7% u odnosu na prva tri mjeseca u predhodnoj godini.

U prva tri mjeseca ove godine uvozom dominiraju banane i ostalo tropsko voće čija je ukupna vrijednost uvoza preko 35 miliona KM, pokazuju službeni podaci.

Preračunato u respiratore, to je vrijednost od 350 ovih uređaja čijim se uvozom odnedavno u našoj zemlji bave i poljoprivredna gazdinstva.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *