Deportovan zbog krađe čarapa

- Advertisement -

Jutros je pod oružanom policijskom pratnjom na Sarajevski aerodrom deportovan bosanski državljanin E. S. (39). Njega britanske vlasti terete da je u periodu od 2037. do 2040. godine od građana Manchestera otuđio 13.274 pari čarapa. Deportovani E. S. je dugo negirao da je počinio krađu za koju je optuživan, ali je nakon mjesec dana provedenih u istražnom zatvoru i rezultata poligrafskog testiranja na kraju ipak priznao krivicu.

Kako saznajemo E. S., koji je imao britansko državljanstvo i bio stalno nastanjen u gradu Manchesteru, držao je vešeraj u centru grada. Prema optužnici britanskog pravosuđa E. S. je modifikovao 22 mašine za rublje i programirao ih tako da pri svakom pranju ukradu po jedan par čarapa. Sve mašine su u otvoru u kojem se nalazi filter imale dodatno improvizovano spremište u koje je mogao stati po jedan par muških, ženskih ili dječijih čarapa.

PROČITAJTE JOŠ:  U požaru u Zenici izgorjele majka i kćerka

Nakon pranja E. S. je vadio oprano rublje iz bubnja mašine i odvajao ga u plastične korpe. Većina mušterija nije ni primijetila da im nedostaje jedan par čarapa. Ako bi se neko požalio da mu nedostaju čarape, E. S. bi mu dozvolio da svojim rukama prepipa prazan bubanj mašine.

Krađu je, navodno, prvi otkrio Nigerijac B. T. (24) koji je nakon pet pranja primijetio da mu nedostaje isto toliko pari čarapa. Narednog puta obilježio je sve čarape i odmah po završetku pranja pozvao policiju. Policija je zaplijenila spornu mašinu za rublje i nakon pažljivog pregleda pronašla obilježene čarape.

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u Splitu: Dvije tinejdžerice na ulici brutalno maltretirale treću

Naknadno je utvrđeno da je E. S. imao ortaka N. J. (33) iz Guatemale koji je ukradene čarape prodavao na buvljoj pijaci.

I ranije se, u tehnološki najnaprednijim zemljama svijeta, dešavalo da građani nakon korištenja mašine za pranje rublja ostanu bez jedne čarape, ali nikome još nije jasno kako je E. S. uspio modifikovati svoje mašine da tokom pranja „progutaju“ obje čarape i to uvijek iz istog para.

Ovih dana je, navodno, jedna čuvena njemačka firma za proizvodnju bijele tehnike poslala u Manchester grupu svojih najboljih inžinjera da istraže ovaj nevjerovatni slučaj.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...