Ultimativni test guma za loženje

- Advertisement -

Od 1. novembra je zakonski obavezno korištenje zimskih pneumatika. Ljetnje gume su na felgama četvorotočkaša zamijenile one zimske pa je krajnje vrijeme da se pozabavimo i njihovim karakteristikama.

Naš portal ekskluzivno donosi ultimativni test guma za predstojeće hladnije dane.

Uvjereni smo kako ćete nakon ovog testa raspolagati sa više informacija o tome koje zimske gume odabrati i na koji način najbolje iskoristiti dotrajale ljetnje pneumatike.

CONTINENTAL

Redovan pobjednik gotovo svih testova, Continental i u našem testu zaslužuje najvišu ocjenu. Guma gori kvalitetno u svim ložištima, razvija dobru kaloričnu vrijednost ali joj je mana visoka nabavna cijena zbog čega će se prosječan Bosanac i Hercegovac vjerovatno okrenuti jeftinijim alternativama.

MICHELIN

Provjereno dobra guma iz premium segmenta. Kao i za Continental vrijedi da joj je mana visoka nabavna cijena, što je čini nekonkurentnom u poređenju sa ćumurom i bukovinom. Ipak uz malo strpljenja i traganja za popustima po vulkanizerskim radnjama ova bi guma mogla zagrijati i vaš prostor.

GOODYEAR

Velika prednost ove gume je ponašanje u vlažnim uvjetima gdje se pokazala kao najbolja u kategoriji sagorijevanja uz vlažna drva. Na suhom je jednako dobra ali ukoliko su vam drva nedovoljno suha, sigurno ćete razmisliti o GoodYear gumi kao kompenzaciji za tu nepogodnost.

PROČITAJTE JOŠ:  Sve je spremno za tradicionalni koncert ”Bajram dođe, mirišu avlije”

PIRELLI

Gume talijanskih proizvođača su poznate po nešto nižoj kaloričnoj vrijednosti zbog čega na našem tržištu nisu pretjerano popularne. Ipak, njihova prednost je što relativno brzo sagorijevaju zbog čega su idealne za prostore u kojima su boravci česti i kratki pa ih je potrebno zagrijati brzo i efikasno.

DUNLOP

Još jedna guma čija je mana nešto visoka cijena ali to nadoknađuju određene posebne karakteristike. Njeni tekstura i materijal pri gorenju rezultiraju specifičnim ugodnim plamenom i niskom emisijom ugljen-monoksida i sumpor-dioksida zbog čega je idealna za kamine i druga otvorena ložišta. 

FULDA

Ukoliko se želite ugrijati i uštediti, možda je baš Fulda guma za vas. Relativno povoljna, cijenom u rangu drvenog uglja a kvalitetna, ova guma se nameće kao odabir za sve one koji žele ložiti povoljnu gumu a pri tome insistiraju na zvučnom brandu i ne pristaju na istočnoevropske i azijske alternative.

MATADOR

Slično kao i Fulda, Matador nudi pristojno grijanje uz pristupačnu cijenu. Ovaj Continentalov brand postaje sve prisutniji u bh. ložištima a kao glavnu manu bismo izdvojili buku zbog koje je očito da je riječ o gumi kojoj treba još puno da sustigne konkurenciju iz višeg tržišnog segmenta. Ipak, oni kojima pucketanje vatre pričinjava užitak sa tim sigurno neće imati problem.

PROČITAJTE JOŠ:  Zabranjen uvoz 50 tona krompira iz Egipta

SAVA

Najjači aduti ovog pneumatika jesu tradicija i pristupačna cijena zbog čega je Sava bila i ostala prvi odabir prosječnog bosanskohercegovačkog domaćina. Odlično prianja u svakom ložištu i svim uvjetima loženja, tako da ne čudi što iz najvećeg broja naših dimnjaka čadi upravo guma slovenskog proizvođača.

TIGAR

Iako je primjetan napredak u kvaliteti, gume srbijanskog proizvođača ipak još uvijek debelo zaostaju za konkurencijom. Karakteriše ih visoka emisija čađi i CO2, što prosječnom korisniku kod nas neće predstavljati prevelik problem. Zbog saradnje stručnjaka iz Pirota i Smedereva na matičnom tržištu velika prednost im je kompatibilnost sa smederevskim šporetima kojih je i kod nas povelik broj.

GUME KINESKIH PROIZVOĐAČA

Iako su jeftine i lako dostupne, kao ni u većini drugih testova ne preporučuju se ni u ovom. Visok udio plastike u ovim gumama sigurno nije ono što želite u svom ložištu i može dovesti do smrtnih posljedica ukoliko u želji za čistim zrakom iziđete na balkon koji prosječnom ložaču guma vjerovatno nije ograđen.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...