Fluorescentne duge gaće s oznakom M+S zvanično postale dio zimske opreme za vozače

- Advertisement -

Početkom novembra mjeseca 2019. godine objavljen je novi Pravilnik o saobraćaju kojim se propisuje posjedovanje obavezne zimske opreme za sve vozače motornih vozila u Bosni i Hercegovini.

U Pravilniku je navedeno da će od ove godine, pored lanaca i pneumatika sa zimskim profilom na svim točkovima, vozači u zimskom periodu morati posjedovati i fluorescentne duge gaće s oznakom M+S i simbolom planina/snježna pahuljica. Kazna za neposjedovanje dugih gaća kretaće se od 70 KM za fizička, do 300 KM za pravna lica.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Šićkog Broda: Gajbe sa sokovima pale sa kamiona pa se rasule na petlji kod Tuzle

Duge gaće, kao obavezna oprema za sve vozače u zimskim uslovima, moraće biti obilježene etiketom s jasno vidljivim podacima o sirovinskom sastavu tekstilnih proizvoda. Najmanja propisana količina vune u tekstilnoj strukturi dugih gaća ne smije biti ispod 43%, a dubina šare na nogavicama ne smije biti manja od 0,5 mm.

Službenci saobraćajne policije imaju ovlaštenje da, prilikom rutinskih kontrola, od vozača zatraže da na licu mjesta demonstriraju ispravno korištenje fluorescentnih dugih gaća. Zato iz BIHAMK-a svim vozačima savjetuju da u periodu od 15. novembra do 15. aprila ne sjedaju za volan ako na sebi nemaju odgovarajuće duge gaće.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...