Masovnoj tuči kineskih turista prethodila prepirka o autentičnosti Valtera

- Advertisement -

Jučer, u ranim jutarnjim satima, ispred Sahat-kule u Sarajevu, nakon žučne rasprave i naoko bezazlenog koškanja između dvije grupe kineskih državljana, uslijedila je nezapamćena tuča.

Očevici tvrde da je u masovnom fizičkom obračunu učestvovalo više od 30 ljudi različite životne dobi. Pet osoba je teže povrijeđeno, dok je petnaestak osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede – među njima je i nekoliko žena.

Prema policijskom izvještaju s lica mjesta, u tuči su korišteni najrazličitiji predmeti: bokseri, nunčake, šurikeni, teleskopske i bejzbol palice, te stolice iz obližnjih ugostiteljskih objekata.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Prepirka između dvije mlade Kineskinje oko autentičnosti Valtera započela je, navodno, još u prostorijama novootvorenog muzeja „Valter brani Sarajevo“.  Jedna od djevojaka pokazivala je drugoj fotografiju biste Vladimira Valtera Perića uvjeravajući je da je na fotografiji autentični Valter.

Kasnije se u prepirku uključilo još desetak kineskih turista. Zbog pretjerane galame, koja je ometala druge posjetitelje Muzeja, zaštitar je zamolio kineske turiste da raspravu o autentičnosti Valtera nastave vani. Na putu prema Sahat-kuli u raspravu o Valteru uključilo se još dvadesetak kineskih državljana.

PROČITAJTE JOŠ:  Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Ambasador Narodne Republike Kine zatražio je od gradonačelnika grada Sarajeva Abdulaha Skake da se do sutra ujutro, zvanično i u pisanoj formi, izjasni koji od dva Valtera je pravi: Vladimir Perić Valter ili Velimir Bata Živojinović.

Nadamo se da ovaj sasvim nepotrebni incident koji je rezultirao privođenjem 13 kineskih državljana neće poljuljati tradicionalno dobre odnose između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...