Sarkazam

Modernizovani bosanski ćilim na ovogodišnjem SFF-u

0
Modernizovani bosanski ćilim na ovogodišnjem SFF-u, Life.ba

Crveni tepih na prošlogodišnjem 25. izdanju Sarajevo Film Festivalu zamijenjen je tradicionalnim bosanskim ćilimom, a organizatori najavljuju da će zvijezde ove godine hodati po modernizovanoj verziji originalnog bh. tepiha.

Bosanski ćilim je posebna vrsta ćilima koji predstavlja važnu kulturnu vrijednost Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda u Bosni i Hercegovini. Najobičniji bosanski ćilimi crvene su pozadine i posjeduju raznovrsne ornamente po sebi.

Ove godine bi ćilim na SFF-u trebao dobiti novi izgled s motivima jedinstvenih uzoraka bosanskih cesta kakvi se mogu naći samo u ovom dijelu svijeta.

LIFE:  Udruženje teoretičara zavjere: Nije li čudno da se virus kojeg nema vratio čim su popustile mjere?

„Ceste i putevi su oduvijek spajali ljude, pa smo htjeli da na taj način pošaljemo poruku kako nas SFF spaja u ovo vrijeme fizičke udaljenosti među ljudima, a naše ceste svojim izgledom svakako zaslužuju da budu dijelom kulturne baštine ove zemlje“, navode organizatori.

Dodaju da još jedan razlog za ovaj potez leži u činjenici da se ove godine održavaju i lokalni izbori u BiH, što je doba kada nastaje najveći broj prelijepih umjetničkih uzoraka na bosanskim cestama.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *