Na KCUS-u izvedena prva uspješna transplantacija obraza

- Advertisement -

 Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izvedena je prva uspješna transplantacija obraza koja, zasigurno, predstavlja svojevrsnu revoluciju u medicinskoj znanosti na prostoru Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući donatoru i nevjerovatnom timu hirurga, pacijent A. Z. iz Sarajeva, koji ove godine puni 65 godina, po prvi put u životu moći će doživjeti osjećaj stida.

Operacija je trajala više od 13 sati. Tokom iznimno složenog operativnog zahvata ljekari su uspjeli uspješno povezati mišiće, nerve i krvne sudove.

Šef hirurškog odjela Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tvrdi da je tijelo pacijenta „prihvatilo“ obraz donatora, ali da transplantirani organ još uvijek nema potpunu kontrolu nad pokretima mišića i nad osjećajem stida. Vremenom, nakon što mu se poboljša prokrvljenost, transplantirani obraz će imati veću pokretljivost i savitljivost.

Ljekari očekuju da će se za 10 do 15 dana kod pacijenta poboljšati osjećaj toplote, hladnoće i dodira.

PROČITAJTE JOŠ:  Prodata najskuplja krava na svijetu

Majka pacijenta koja se u 87 godini života odlučila donirati obraz bolesnom sinu za naš portal je izjavila: „Znate, moj sin se trideset godina bavio politikom.

Trideset godina, bez imalo stida, zamjerao se i Bogu i ljudima. Radio je strašne stvari.

Ljudi su nas proklinjali u potaji, prezirali su nas i mrzili iz dna duše, ali kada bi nas sreli na ulici tapšali bi nas po ramenu; neki bi stavili ruku na prsa, duboko bi se naklonili i rekli bi mi: ‘Poštovanje, gospođo!’

Znala sam oduvijek da to čine iz straha, ili zato što im treba neka usluga mog bezobraznog potomka.

Ako ima obraza, roditelj to prosto ne može mirno gledati. Ja sam već žena u poznim godinama, u godinama kada čovjek može živjeti i s jednim obrazom; o koga se ja još mogu ogriješiti?

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac izgorio u požaru kod Busovače

Strah me samo da on sad ne napravi kakvu glupost. Znate, nije to baš tako jednostavno…

Kad vam se po prvi put zarumeni obraz, kad potpuno nepripremljeni, u silovitom naletu moralnog cunamija, osjetite enormne količine stida, pokrenutog bahatošću koju ste ispoljavali tokom cijelog svog života, to zasigurno nije nimalo jednostavno.

Da budem posve iskrena, plašim se da bi moj sin nakon što se suoči sa svojim grijesima iz prošlosti mogao dići ruku na sebe, ili napraviti neku još veću glupost.“

Ljekari s hirurškog odjela Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu najavili su da u tekućoj 2040. godini planiraju obaviti još tridesetak transplantacija obraza s umrlih i živih donatora.

Autor teksta: M. K.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...