Sarkazam

Nova naredba Kriznog štaba: Zabrana snimanja videa na zabavama

0
Nova naredba Kriznog štaba: Zabrana snimanja videa na zabavama, Life.ba
Ilustracija, arhiv - foto: Adrian Pehrson / Red Bull Content Pool

Kako saznajemo iz dobro informiranih izvora, u federalnom Kriznom štabu razmatraju donošenje nove naredbe kojom bi se zabranilo snimanje videa i njihovo objavljivanje na društvenim mrežama tokom trajanja proslava i drugih masovnih okupljanja građana.

Na ovaj način se želi izbjeći uznemiravanje građana koji poštuju propise i preporuke o držanju socijalne distance, nose maske u javnosti i izbjegavaju druženja u većim grupama.

„Svjedoci smo da se s vremena na vrijeme pojave snimci koji prikazuju kako neodgovorni pojedinci krše naredbe koje smo donijeli. Okupljaju se u restoranima i zabavljaju kao da je sve normalno. Nije ih dovoljno novčano kazniti, jer se najčešće radi o imućnijim građanima i javnim ličnostima za koje su kazne od 500 KM smiješne“, govori za Life.ba izvor blizak Kriznom štabu.

Snimci sa ovakvih okupljanja, koji se objavljuju na društvenim mrežama, izazivaju frustracije kod javnosti, te su stoga u Kriznom štabu mišljenja da bi mnogo efektije od kažnjavanja bilo zabraniti snimanje i objavljivanje videa sa takvih događaja.

LIFE:  Pooštrene mjere: Između dva vozila s putnicima saobraćat će i tri prazna vozila

„Ako nema snimaka onda nema ni problema. Javnost neće biti uznemirena, a ni policija neće morati da piše kazne i da dovodi u nezgodnu situaciju kako sebe tako i ugledne članove našeg društva“, objašnjava naš sagovornik.

„Naša naredba će ići u smjeru da se uopšte ne snima video tokom masovnih okupljanja, kako bi se izbjegao svaki rizik. Ukoliko je, ipak, neophodno da se snimkom ovjekovječi neki poseban trenutak, to možemo tolerirati, ali zabrana će se odnositi na objavljivanje tih snimaka sve dok su na snazi mjere o zabrani masovnih okupljanja građana“, dodaje on.

Krizni štab bi, kako saznajemo, donošenje ove naredbe trebao razmatrati do kraja sedmice.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *