Sarkazam

Nove mjere protiv zagađenja: Potpuno se ukidaju sve dažbine na uvoz dizel vozila

0
Nove mjere protiv zagađenja: Potpuno se ukidaju sve dažbine na uvoz dizel vozila, Life.ba

Potpuno se ukidaju sve dažbine na uvoz dizel vozila, saznaje life.ba iz bliskih izvora, a ovom se odlukom, po principu “klin se klinom izbija”, namjerava smanjiti zagađenje zraka koje je našu zemlju svrstalo u sam vrh neslavne ljestvice najzagađenijih gradova svijeta.

Naime, kako nam je objašnjeno, dadžbine na uvoz polovnih vozila bit će nadomještene povećanjem poreza i ostalih izdataka, među kojima i ekoloških taksi, na hibridna, ali i električna vozila. Također, razmatra se i potpuno ukidanje dobne, odnosno Euro norme prilikom uvoza rabljenog dizel vozila.

U praksi to znači da carine, poreze, kao i sve ostale izdatke prilikom uvoza neće morati plaćati i ako, primjera radi, vozilo košta 3.000, na to ćete morati platiti samo još osiguranje prilikom registracije.

LIFE:  Počinju klinička testiranja hrvatske putovnice kao potencijalnog cjepiva za COVID-19

S druge strane, iznos koji je ranije inskasiran na ovaj način bit će sada ravnomjerno raspoređen na teret vlasnika hibridnih i električnih vozila.

Osim toga, sve su glasniji prijedlozi da se uvoz dizel vozila subvencionira iz državnog proračuna, ali stručnjaci to objašnjavaju idejama izborne godine te savjetuju oprez prilikom vjerovanja u eventualnim objavama takvih vijesti.

 

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *