Sarkazam

Očuvanje tradicionalnih vrijednosti: Traže zabranu golmanske parade na predstojećem Evropskom prvenstvu

0

Nakon višednevnog zasjedanja, čelnici Fondacije za očuvanje tradicionalnih vrijednosti Balkana konačno su usaglasili svoje stavove u vezi s golmanskim paradama.

U zajedničkom proglasu, kojeg su potpisali najistaknutiji zaštitnici balkanske tradicije, najoštrije se osuđuje svaki oblik golmanske parade. Tradicionalisti izričito zahtijevaju da, prije predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu, FIFA i UEFA zabrane golmanima da izvode parade.

Predsjednik Fondacije, u svojoj izjavi za medije, poručio je da je parada veliki grijeh. Prema njegovom mišljenju nije prirodno da se čovjek, u strahu da mu igrači s druge strane ne zabiju gol, baca tamo-vamo, poput bijesne životinje. „Ako to golmani već moraju raditi, onda neka paradiraju u svoja četiri zida, a ne na travnjaku pred djecom“, dodao je.

Ovakav stav razbjesnio je golmane najprestižnijih evropskih i svjetskih klubova. Jedan od proslavljenih golmana Manchester Uniteda, koji je želio ostati anoniman, a koji je prvu paradu napravio s nešto više od šest godina, naglasio je da, zbog čvrstih i oštrih predmeta koji se tamo nalaze, nije lako napraviti paradu u svoja četiri zida. Na kraju razgovora otkrio nam je da je i to probao, ali da se nije proslavio – glavom je probio vrata plakara napravljenog od kuhane bukovine.

LIFE:  Nema razloga za paniku: Kineski turisti iz Vuhana stižu u Sarajevo da poprave zube i idu dalje

Oglasio se i jedan od bivših golmana Željezničara. Pristao je govoriti za naš portal samo pod uslovom da ne otkrivamo njegov identitet. Njegovu potresnu priču prenosimo u cjelosti:

„Nakon parade, na fudbalskim stadionima u nekadašnjoj Jugoslaviji, hiljade ljudi su upirali prstom u mene i dobacivali mi: ʼBravo, bravo!ʼ Svi znamo šta je ključ, a šta brava. Mladom i neiskusnom golmanu nije nimalo jednostavno nositi se s takvim pogrdama. Kad ne odbraniš, gađaju te ključevima, kad odbraniš dobacuju ti: ʼBravo!ʼ Nije lako biti golman na Balkanu.“

Facebook komentari


Moschino kolekcija inspirisana Picassom: MFW proljeće/ljeto 2020.

Previous article

Odžaklija: Uvijek se može napraviti nešto zanimljivo, samo treba mašte, ideja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Sarkazam