Očuvanje tradicionalnih vrijednosti: Traže zabranu golmanske parade na predstojećem Evropskom prvenstvu

- Advertisement -

Nakon višednevnog zasjedanja, čelnici Fondacije za očuvanje tradicionalnih vrijednosti Balkana konačno su usaglasili svoje stavove u vezi s golmanskim paradama.

U zajedničkom proglasu, kojeg su potpisali najistaknutiji zaštitnici balkanske tradicije, najoštrije se osuđuje svaki oblik golmanske parade. Tradicionalisti izričito zahtijevaju da, prije predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu, FIFA i UEFA zabrane golmanima da izvode parade.

Predsjednik Fondacije, u svojoj izjavi za medije, poručio je da je parada veliki grijeh. Prema njegovom mišljenju nije prirodno da se čovjek, u strahu da mu igrači s druge strane ne zabiju gol, baca tamo-vamo, poput bijesne životinje. „Ako to golmani već moraju raditi, onda neka paradiraju u svoja četiri zida, a ne na travnjaku pred djecom“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:  Oprez: Medvjedi u urbanom dijelu Babanovca na Vlašiću

Ovakav stav razbjesnio je golmane najprestižnijih evropskih i svjetskih klubova. Jedan od proslavljenih golmana Manchester Uniteda, koji je želio ostati anoniman, a koji je prvu paradu napravio s nešto više od šest godina, naglasio je da, zbog čvrstih i oštrih predmeta koji se tamo nalaze, nije lako napraviti paradu u svoja četiri zida. Na kraju razgovora otkrio nam je da je i to probao, ali da se nije proslavio – glavom je probio vrata plakara napravljenog od kuhane bukovine.

PROČITAJTE JOŠ:  Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Oglasio se i jedan od bivših golmana Željezničara. Pristao je govoriti za naš portal samo pod uslovom da ne otkrivamo njegov identitet. Njegovu potresnu priču prenosimo u cjelosti:

„Nakon parade, na fudbalskim stadionima u nekadašnjoj Jugoslaviji, hiljade ljudi su upirali prstom u mene i dobacivali mi: ʼBravo, bravo!ʼ Svi znamo šta je ključ, a šta brava. Mladom i neiskusnom golmanu nije nimalo jednostavno nositi se s takvim pogrdama. Kad ne odbraniš, gađaju te ključevima, kad odbraniš dobacuju ti: ʼBravo!ʼ Nije lako biti golman na Balkanu.“

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...