Sarkazam

Pooštrene mjere: Između dva vozila s putnicima saobraćat će i tri prazna vozila

0
Pooštrene mjere: Između dva vozila s putnicima saobraćat će i tri prazna vozila, Life.ba

Nakon što je uočeno da građani Sarajeva prilikom korištenja usluga javnog gradskog prevoza ne poštuju preporučene mjere zaštite od koronavirusa, iz GRAS-a i Centrotransa najavljuju nove, mnogo rigoroznije propise.

Kako bi se što više povećala fizička distanca između građana koji koriste gradski prevoz, od sutra će između svaka dva vozila s putnicima saobraćati po tri prazna vozila.

Naime, pored redovnih, u promet će biti pušteni specijalni tramvaji, trolejbusi i autobusi čija će jedina uloga biti da održavaju što veći razmak između potencijalno zaraženih osoba. Ova vozila neće stajati na stanicama i neće primati putnike.

Prema novom pravilniku, građani će biti dužni da maske i ostalu zaštitnu opremu nose po 14 dana prije ulaska i 14 dana nakon izlaska iz vozila. Za svaku narednu vožnju putnici će se morati najaviti barem 24 sata unaprijed, telefonom ili elektronskom poštom.

Da bi ih vozač mogao prepoznati na stanici, putnici će dispečeru s posebnim ovlaštenjima morati prijaviti koji znak raspoznavanja namjeravaju koristiti: karanfil za reverom, fazanovo pero na šeširu i sl.

LIFE:  Fehim Škarić Trajna, frizer koji je ilegalno šišao javne ličnosti, predao se sarajevskoj policiji

Vozači će imati ovlaštenje da ne zaustavljaju vozila ni na jednoj stanici na kojoj tokom vožnje uoče osobu koja nema unaprijed dogovoreni znak raspoznavanja.

Budući da je trenutno prevoz dozvoljen isključivo radnicima, putnici će biti dužni da prije ulaska u vozilo privremeno skinu rukavice i službeniku gradskog prevoza pokažu žuljeve na rukama.

Pošto će iz sigurnosnih razloga iz vozila biti odstranjeni rukohvati i sjedišta, svim korisnicima usluga javnog gradskog prevoza biće dozvoljeno da se pridržavaju za dršku kišobrana i da koriste vlastitu hoklicu (šamrlicu) za sjedenje. Na svakoj stanici putnicima će biti omogućeno da se izuju i dezinfikuju obuću, čarape i stopala.

Kako bi nivo sigurnosti podigli na što viši nivo, čelnici GRAS-a i Centrotransa odlučili su da kontrolorima karata uvedu jednogodišnju zabranu prilaska putnicima.

Iz GRAS-a i Centrotransa najavljuju da će, ukoliko građani ne budu poštovali najnovija uputstva, sve mjere zaštite od koronavirusa u javnom gradskom saobraćaju biti dodatno pooštrene.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *