Sarkazam

Rupe, semafori, šahtovi…U Sarajevu otvoren muzej saobraćaja i putnih komunikacija

0
Ilustracija

Protekle sedmice, tačnije 27. maja 2040. godine, u ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu upriličeno je otvaranje najvećeg muzeja saobraćaja i putnih komunikacija na Balkanu.

U muzeju je izloženo blizu tri hiljade eksponata iz saobraćajne prošlosti Bosne i Hercegovine – od pogrešno usklađenih semafora, do neispravnih i zastarjelih automobila koji su se do prije nekoliko godina još uvijek mogli sresti na našim cestama.

Sarajevski Muzej saobraćaja i putnih komunikacija posjeduje najveću izložbenu kolekciju rupa na cesti koja je ikada izložena igdje u svijetu. Jedan od kustosa muzeja otkrio nam je da je najmanja izložena rupa široka 15 cm, a duboka 32 cm, dok je najveća široka 273 cm, a duboka 122 cm.

LIFE:  Dokumentarni film ''Posljednji Farukov penal'' premijerno u Domu mladih

Posjetioci muzeja imaju priliku vidjeti najreprezentativniju kolekciju nestručno postavljenih šahtova sa 63 bosanskohercegovačke ceste, kao i bogatu kolekciju odvaljenih točkova sa čak 79 prevoznih sredstava.

Zbirka obuhvata najrazličitije vrste točkova, od onih najmanjih, otpalih s putničkih automobila, do točkova najvećeg promjera, odvaljenih s traktora, kamiona i autobusa.

U sarajevskom muzeju je izložena i zbirka od 357 fotografija pogrešno postavljenih saobraćajnih znakova i putokaza koje su fotografisali naši najčuveniji fotografi.

Zahvaljujući izložbenim postavkama Muzeja saobraćaja i putnih komunikacija u Sarajevu, bosanskohercegovačka djeca će imati priliku da se upoznaju sa historijom saobraćaja koja obuhvata period od 1995. godine do velike saobraćajne reforme započete prije nešto manje od deset godina.

Facebook komentari

Stara garda Hordi zla: Nekadašnje vođe u Banovićima bodrili Sarajevo

Prethodni članak

Horde zla i Manijaci: Okršaj veselih Bosanaca

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Sarkazam