Rupe, semafori, šahtovi…U Sarajevu otvoren muzej saobraćaja i putnih komunikacija

- Advertisement -

Protekle sedmice, tačnije 27. maja 2040. godine, u ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu upriličeno je otvaranje najvećeg muzeja saobraćaja i putnih komunikacija na Balkanu.

U muzeju je izloženo blizu tri hiljade eksponata iz saobraćajne prošlosti Bosne i Hercegovine – od pogrešno usklađenih semafora, do neispravnih i zastarjelih automobila koji su se do prije nekoliko godina još uvijek mogli sresti na našim cestama.

Sarajevski Muzej saobraćaja i putnih komunikacija posjeduje najveću izložbenu kolekciju rupa na cesti koja je ikada izložena igdje u svijetu. Jedan od kustosa muzeja otkrio nam je da je najmanja izložena rupa široka 15 cm, a duboka 32 cm, dok je najveća široka 273 cm, a duboka 122 cm.

PROČITAJTE JOŠ:  Podignuta optužnica protiv Ibrahima i Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika

Posjetioci muzeja imaju priliku vidjeti najreprezentativniju kolekciju nestručno postavljenih šahtova sa 63 bosanskohercegovačke ceste, kao i bogatu kolekciju odvaljenih točkova sa čak 79 prevoznih sredstava.

Zbirka obuhvata najrazličitije vrste točkova, od onih najmanjih, otpalih s putničkih automobila, do točkova najvećeg promjera, odvaljenih s traktora, kamiona i autobusa.

U sarajevskom muzeju je izložena i zbirka od 357 fotografija pogrešno postavljenih saobraćajnih znakova i putokaza koje su fotografisali naši najčuveniji fotografi.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Zahvaljujući izložbenim postavkama Muzeja saobraćaja i putnih komunikacija u Sarajevu, bosanskohercegovačka djeca će imati priliku da se upoznaju sa historijom saobraćaja koja obuhvata period od 1995. godine do velike saobraćajne reforme započete prije nešto manje od deset godina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...