Sarkazam – Kako i zašto?

- Advertisement -

Satira je vrlo složena književna i umjetnička pojava na koju se oduvijek gledalo iz različitih, često suprotnih uglova. Zato i ne trebaju da čude njena različita shvatanja. Međutim, nećemo ovdje o shvatanjima, već ćemo pokušati objasniti nastanak i postojanje naše rubrike „Sarkazam“, koja je prethodnih godina, kako vidimo iz reakcija, itekako opravdala svoju svrhu, a to su konstantna ukazivanja na brojne slabosti bh. društva koje ga iz, uglavnom svima dobro poznatih razloga, ometaju na putu prosperiteta. A prosperitet je upravo ono čemu svi težimo, zar ne?

PROČITAJTE JOŠ:  Kraj sage o imenovanju direktora KCUS-a: Ismet Gavrankapetanović dobio zeleno svjetlo

Ironija, kao jedan od elemenata satire, često je sadržana u našim tekstovima upravo zbog toga što želimo „natjerati“ čitatelja da sam otkrije skrivenu poruku napisanu na potpuno suprotan način.

Tekstovima objavljenim u rubrici „Sarkazam“ ne želimo uvrijediti, omalovažavati ili na bilo koji način poniziti pojedinca, nego mu na jedan drugačiji, ponekad i malo zabavniji način, skrenuti pažnju na negativne pojave u društvu. Ukoliko smatrate da smo sadržajem objavljenim u ovoj rubrici na bilo koji način povrijedili vaše osjećaje, pišite nam.

PROČITAJTE JOŠ:  Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Također, pišite nam i podijelite svoje ideje s nama. Zajedno možemo mnogo brže i mnogo bolje raditi na tome da se umanji značaj iskrivljenom sistemu vrijednosti kojeg smo, nažalost, svakodnevno svjedoci, a kako bi se bar djelimično usporilo prenošenje na nove generacije društveno i kulturno devijantnih pojava kao što su alkoholizam, siledžijstvo, prostitucija, krađe, kockanje, upotreba droga, mazohizam, šund, kič, malograđanština i brojne druge „kontrakulturne norme“, kojima u jednom prosperitetnom društvu nije i ne smije biti mjesto.

Tekstove iz rubrike pratite ovdje 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...