Sarkazam

Štrajk matičara protekao bez incidenata

0

U parku ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo jutros se u znak protesta okupilo nešto više od 250 matičara iz cijele Bosne i Hercegovine. Predsjednik štrajkačkog odbora Hilmija Raspušćenik najavio je kako se matičari neće razići sve dok se hitno ne zaustavi proces automatizacije poslovanja koji se u posljednja tri mjeseca provodi u svim matičnim uredima na području Kantona Sarajevo.

Demonstranti su kantonalnom premijeru dali rok od 48 sati da riješi njihove probleme. Poručili su kako ni po koju cijenu neće dozvoliti da mašine i roboti preuzmu njihova radna mjesta.

Podsjećamo vas da je prije 10 dana u ulici Maršala Tita postavljen najsavremeniji aparat za vjenčavanje „Matičar ZX9“ kakav smo do sada mogli vidjeti samo u vodećim evropskim metropolama. Kapacitet ovog visokosofisticiranog uređaja je 20 vjenčanja ili 32 razvjenčavanja u vremenskom intervalu od 60 minuta. Nabavka „Matičara ZX9“ u cjelosti je finansirana novcem poreskih obveznika.

Detalj sa protesta

Detalj sa protesta

Aparat za vjenčavanje maksimalno pojednostavljuje procedure sklapanja i razvoda brakova. „Matičar ZX9“ će raditi 24 sata dnevno, što znači da će u svako doba dana i noći biti na raspolaganju građanima Kantona Sarajevo. Nakon što skeniraju lične karte i otiske prsta mladenci će moći dobiti vjenčani list za nešto manje od tri minute.

LIFE:  Ekskluzivno: Želju kupuju Švicarci, a FK Sarajevo preuzimaju Nijemci

Aparat za vjenčavanje će obezbjeđivati dva naoružana zaštitara koji će ujedno biti svjedoci mladencima – oni će svojim potpisom jamčiti regularnost svih vjenčanja i razvoda koji se obave u njihovoj smjeni. Troškove vjenčanja i razvoda braka, koji će biti umanjeni za više od 40% u odnosu na 2039. godinu, građani će moći plaćati isključivo bankovnim karticama.

„Matičar ZX9“ će omogućiti svim zainteresovanim parovima na području Kantona Sarajevo da se – ako je to potrebno i ako imaju dovoljno materijalnih sredstava za takav poduhvat – u toku jednog istog dana vjenčaju i razvedu i po pedeset-šezdeset puta. Ovo će zasigurno biti od velike pomoći svima onima koji godinama pristaju na život u promašenim brakovima samo zato što nisu spremni da se suoče s dugotrajnim i komplikovanim administrativnim procedurama koje slijede nakon podnošenja zahtjeva za razvod braka.

Do kraja 2040. godine planirano je postavljanje još 11 aparata za vjenčavanje koji će biti ravnomjerno raspoređeni na različitim lokacijama na području Kantona Sarajevo.

Facebook komentari

Zemljotres koji je devastirao Banju Luku

Prethodni članak

Bilal Šuman nakon pobjede u Minsku: Ogroman korak ka EP-u

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Komentarisanje nije moguće.

Još u rubrici Sarkazam