Sarkazam

Švedski model mijenja ime u bosanski model

0
Švedski model mijenja ime u bosanski model, Life.ba
Ilustracija

Pristup koji primjenjuje Švedska u borbi protiv širenja virusa COVID-19, poznat pod imenom švedski model, uskoro će se zvati bosanski model, saznaje Life.ba. Bosna i Hercegovina je u švedski model ušla početkom juna i od tada ga toliko uspješno primjenjuje da će ovaj pristup ponijeti ime po našoj zemlji.

Specifičan pristup borbi protiv širenja koronavirusa dobio je naziv švedski model zbog toga što Šveđani nisu uvodili restriktivne mjere poput ostatka svijeta. Oni su, dok se većina svijeta suočavala sa životom u vanrednim okolnostima, slobodno izlazili, družili se i niko nije nosio masku.

Rezultat takvog pristupa je taj da je u Švedskoj  do kraja juna od COVID-19 preminulo pet puta više osoba nego u ostalim skandinavskim zemljama (Danskoj, Norveškoj, Finskoj i Islandu) zajedno.

LIFE:  Krizni štab Kantona Sarajevo: Situacija u Turskoj pod kontrolom

Bosna i Hercegovina je krajem maja ukinula dotadašnje restriktivne epidemiološke mjere i ušla u švedski model borbe s pandemijom, a nakon dva mjeseca rezultati su više nego vidljivi. Od manje od 50 novozaraženih dnevno tokom aprila i maja, BiH je došla do brojke od preko 300 pozitivnih dnevno krajem jula.

Zbog tako uspješne primjene švedskog modela, ovaj pristup će se u budućnosti zvati bosanskim modelom, što je još jedan uspjeh domaćih vlasti, zdravstvenog sistema i kriznih štabova u borbi s koronavirusom.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like