Sarkazam

Usreći kuma, otpusti brata!

0
Ilustracija

Projekt pod nazivom “Usreći kuma, otpusti brata!”, pokrenut u martu 2040. godine na cjelokupnoj teritoriji države Bosne i Hercegovine, a na inicijativu Državnog zavoda za zapošljavanje, za samo šest mjeseci polučio je izvanredne rezultate.

Podsjećamo, ideja projekta je da se omogući svima onima koji su u proteklih 50 godina nezakonito zaposlili kuma, brata, bližeg ili daljeg srodnika da se iskreno pokaju.

Pored prilike za pokajanje idejni tvorci ovog nadasve zanimljivog projekta omogućili su svima onima koji su  se ogriješili o zakon da isprave ili da barem donekle ublaže svoju grešku.

Od pokajnika se traži da u formi ovjerene pisane izjave priznaju kada, gdje i koga su nezakonito zaposlili.

U prvoj fazi projekta bliži rođaci prepuštaju svoja radna mjesta daljim rođacima, onima koji nikada nisu bili zaposleni i koji nemaju nikakvo prethodno radno iskustvo.

Dalji rođaci koji su u proteklom periodu uspjeli nezakonito doći do radnog mjesta otpuštaju se iz službe.

Na njihova radna mjesta zapošljavaju se radnici s biroa za zapošljavanje, oni koji posjeduju sve potrebne  kvalifikacije za obavljanje poslova na kojima su dalji rođaci radili.

LIFE:  Majka proslavljenog reprezentativca se odrekla sina zbog baklave

Pošto bi u prvoj fazi projekta svi bliži rođaci bili zamijenjeni daljim rođacima (kumovima, prijateljima i sl.), time bi se stekli uslovi da se u drugoj fazi projekta, otpuštanjem daljih rođaka praktično otpuste svi radnici koji su nezakonito zapošljavani u proteklih pedesetak godina.

Cilj ovog projekta je da se posljedice korupcije i nepotizma prilikom zapošljavanja anuliraju postupno. Naglo otpuštanje nezakonitio zaposlenih, prema mišljenju ljekara psihijatrijske struke, moglo bi izazvati teške psihičke poremećaje kod kumova i rođaka, ali i kod onih koji su ih zapošljavali.

U ovih prvih šest mjeseci projekta “Usreći kuma, otpusti brata!” iz državne službe je otpušteno oko 18000 uposlenika, dok je više od 25000 bližih rođaka zamijenjeno daljim rođacima.

Možda su rezultati ovog projekta još jedan od razloga zbog kojih je u ovoj godini zabilježen enormni porast povratnika u Bosnu i Hercegovinu.

Statistički podaci pokazuju da sve više naših iseljenika koji su se svojevremeno odrekli bosanskohercegovačkog pasoša iznova podnose zahtjev za stjecanje državljanstva Bosne i Hercegovine.

Facebook komentari

Rocketman – pogledajte novi trailer, epske muzičke fantazije o Eltonu Johnu

Prethodni članak

‘Zelena knjiga’ najbolji film, Rami Malek i Olivia Colman najbolji glumci

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Sarkazam