Usreći kuma, otpusti brata!

- Advertisement -

Projekt pod nazivom “Usreći kuma, otpusti brata!”, pokrenut u martu 2040. godine na cjelokupnoj teritoriji države Bosne i Hercegovine, a na inicijativu Državnog zavoda za zapošljavanje, za samo šest mjeseci polučio je izvanredne rezultate.

Podsjećamo, ideja projekta je da se omogući svima onima koji su u proteklih 50 godina nezakonito zaposlili kuma, brata, bližeg ili daljeg srodnika da se iskreno pokaju.

Pored prilike za pokajanje idejni tvorci ovog nadasve zanimljivog projekta omogućili su svima onima koji su  se ogriješili o zakon da isprave ili da barem donekle ublaže svoju grešku.

Od pokajnika se traži da u formi ovjerene pisane izjave priznaju kada, gdje i koga su nezakonito zaposlili.

U prvoj fazi projekta bliži rođaci prepuštaju svoja radna mjesta daljim rođacima, onima koji nikada nisu bili zaposleni i koji nemaju nikakvo prethodno radno iskustvo.

PROČITAJTE JOŠ:  U Jablanici zapaljeno vatrogasno vozilo koje je pokvareno stajalo na parkingu

Dalji rođaci koji su u proteklom periodu uspjeli nezakonito doći do radnog mjesta otpuštaju se iz službe.

Na njihova radna mjesta zapošljavaju se radnici s biroa za zapošljavanje, oni koji posjeduju sve potrebne  kvalifikacije za obavljanje poslova na kojima su dalji rođaci radili.

Pošto bi u prvoj fazi projekta svi bliži rođaci bili zamijenjeni daljim rođacima (kumovima, prijateljima i sl.), time bi se stekli uslovi da se u drugoj fazi projekta, otpuštanjem daljih rođaka praktično otpuste svi radnici koji su nezakonito zapošljavani u proteklih pedesetak godina.

Cilj ovog projekta je da se posljedice korupcije i nepotizma prilikom zapošljavanja anuliraju postupno. Naglo otpuštanje nezakonitio zaposlenih, prema mišljenju ljekara psihijatrijske struke, moglo bi izazvati teške psihičke poremećaje kod kumova i rođaka, ali i kod onih koji su ih zapošljavali.

PROČITAJTE JOŠ:  Promijenjeni nazivi ulica u Srebrenici: Ulica Maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske

U ovih prvih šest mjeseci projekta “Usreći kuma, otpusti brata!” iz državne službe je otpušteno oko 18000 uposlenika, dok je više od 25000 bližih rođaka zamijenjeno daljim rođacima.

Možda su rezultati ovog projekta još jedan od razloga zbog kojih je u ovoj godini zabilježen enormni porast povratnika u Bosnu i Hercegovinu.

Statistički podaci pokazuju da sve više naših iseljenika koji su se svojevremeno odrekli bosanskohercegovačkog pasoša iznova podnose zahtjev za stjecanje državljanstva Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...