Sarkazam

Vitalni nacionalni interes od kuće: Žele precizne podatke koliko je zaraženih Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih

0
Ilustracija

Negativni utjecaj koronavirusa na brzinu potezanja vitalnog nacionalnog interesa

Dugo očekivana online promocija zbornika radova, naslovljenog „Negativni utjecaj koronavirusa na brzinu potezanja vitalnog nacionalnog interesa“, izazvala je do sada neviđen interes javnosti u svim zemljama regije.

Objavljivanje zbornika pokrenulo je brojne polemike u političkim i intelektualnim krugovima, ali i lavinu komentara među tzv. „običnim svijetom“ na društvenim mrežama.

Autori zbornika tvrde da je zbog pandemije koronavirusa došlo do dramatičnog opadanja brzine potezanje vitalnog nacionalnog interesa.

To bi se u konačnici moglo odraziti na sve sfere društvenog života, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji. Prema nekim, još uvijek nedovoljno provjerenim podacima, trenutno je brzina potezanja vitalnog nacionalnog interesa umanjena za više od 70%.

„Mi ne smijemo zaboraviti ko smo i šta smo. Iznevjeravanje tradicije i vlastitog identiteta neće nam donijeti ništa dobro. Umjesto da se dijelimo na Bošnjake, Hrvate, Srbe i ‘ostale’, počeli smo se dijeliti na zaražene, nezaražene i izliječene. Pomislite samo gdje bi nas takvo ponašanje za kratko vrijeme moglo odvesti?

Svjesni smo da bi pandemija koronavirusa mogla potrajati.

LIFE:  Napokon se svi raduju: Prvi mart će se ove godine slaviti u cijeloj BiH!

Zato pozivamo nadležne organe da našim političkim liderima što hitnije omoguće potezanje vitalnog nacionalnog interesa od kuće. Zahtijevamo od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine da nam hitno dostave precizne podatke o tome koliko je među zaraženim građanima Bošnjaka, koliko Hrvata, a koliko Srba!

Ako neki nastrani i poremećeni umovi žele da se samoizoluju, neka to rade u svoja četiri zida, daleko od nas i naše djece. Za nas je takvo ponašanje potpuno neprihvatljivo. Mi ne možemo vjerovati da su naši građani, koji su do juče bili posve normalni, odjednom potpuno izgubili razum. Neshvatljivo je da među nama postoje i takvi ljudi koji su, hipnotisani strahom od zaraze koronavirusom, spremni svoju etničku i vjersku pripadnost potisnuti u drugi plan“, poručili su promotori zbornika.

Facebook komentari


Banjaluka uspostavlja karantin na tri lokacije

Previous article

Epidemiolog Davor Pehar: Sljedeće dvije do tri sedmice su ključne

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Sarkazam