Zbog velike krize: Dijaspora od rodbine u BiH traži da im vrate pare

- Advertisement -

“Put ka oporavku i dalje je popločan neizvjesnošću. Zbog toga smo nažalost prinuđeni tražiti povrat sredstava koja smo poslali našim najmilijima u BiH”, izjavio je kratko komesar za odnose i koordinaciju odnosa dijaspore i BiH Cicija Škrtica.

Nakon što je objavljeno da Evropska unija predviđa pad ekonomije bloka koji će ove godine biti dublji nego se ranije očekivalo zbog pandemije koronavirusa, saopćenjem za javnost odmah su se oglasili iz Udruženja “Dijaspora”. Oni naime traže od rodbine, komšija i prijatelja da im vrate novac koji su im poslali ove godine, a kako ističu, ukoliko se kriza produbi, vjerovatno i onaj iz prošle godine.

“Put ka oporavku i dalje je popločan neizvjesnošću. Zbog toga smo nažalost prinuđeni tražiti povrat sredstava koja smo u ovoj godini poslali našim najmilijima u BiH”, izjavio je kratko komesar za odnose i koordinaciju odnosa dijaspore i BiH Cicija Škrtica. 

PROČITAJTE JOŠ:  Novak Đoković izgubio od 123. igrača svijeta

Škrtica dodaje da će, ukoliko kriza potraje, potraživati i novac koji su poslali u prošloj godini. Međutim, ipak ističe da se nada kako do takvog scenarija neće doći.

Inače, novčane doznake i ostali osobni transferi emigranata iz Bosne i Hercegovine čine oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje i po tome je na vrhu ljestvice zemalja Europe.

Ukoliko se tome dodaju i ostali prihodi koji dolaze iz inozemstva kao što su socijalna primanja poput mirovina i privremeni prihodi radnika koji stalno žive u BiH, a zarađuju radeći, primjerice preko interneta, u inozemstvu, njihov doprinos BDP-u premašuje 14 posto i dostiže iznos od oko 2,5 milijardi eura godišnje

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen samozvani teolog Edin Tule: Poznato za koja djela se tereti

Podsjećamo, Evropska komisija rekla je da će uticaj na ekonomsku aktivnost u 2020. godini biti gori od očekivanog, jer se “ukidanje restriktivnih mjera odvija sporijim tempom nego što se pretpostavljalo u našoj proljetnoj prognozi“.

Grupa 19 zemalja EU-a koje koriste euro kao valutu doživjeće rekordan pad od 8,7 posto ove godine, a porašće za 6,1 posto naredne, saopštila je Evropska komisija u svom ažuriranom predviđanju, nazvanom “Ljetna prognoza“. Stoga, možda i ne treba da čudi reakcija Udruženja “Dijaspora”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...