8 godina od utakmice koja je Džeki donijela status legende

- Advertisement -

„Kunem vam se da nikad više nećete vidjeti ništa slično“, rekao je legendarni engleski komentator Martyn Tyler po završetku utakmice Manchester City – Queens Park Rangers 13. maja 2012. godine, kada je u triler završnici domaćin došao do prve titule prvaka Premier lige.

Osim navijača Cityja, te utakmice se jako dobro sjećaju i ljubitelji nogometa u Bosni i Hercegovini.

Edin Džeko je, nakon što je ušao s klupe u drugom poluvremenu, postigao gol u drugoj minuti sudijske nadoknade koji je dao tračak nade njegovoj ekipi da može doći do već prežaljenog trofeja.

Nepune dvije minute kasnije Sergio Aguero je pogodio za konačnih 3:2 i veličanstveno slavlje na tribinama Etihada je moglo početi.

Borbu za titulu u Premier ligi te sezone su vodila dva kluba iz Manchestera. City je bio u prednosti uoči posljednjeg kola i trebala im je samo pobjeda protiv davljenika QPR-a na domaćem terenu.

Nakon prvih 45 minuta činilo se da ekipa Roberta Mancinija neće imati većih problema da dođe do prve titule prvaka otkako se igra Premier liga.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Plavci su vodili golom Zabalete i samo zahvaljujući odlično raspoloženom golmanu gostiju utakmica nije bila riješena već u prvom poluvremenu.

Nastavak je donio neočekivanu i rijetko viđenu dramu. Prvo je Djibril Cisse iskoristio grešku domaće odbrane i poravnao rezultat, a samo nekoliko minuta kasnije Joey Barton je napravio još jednu glupost u karijeri i zaradio direktan crveni karton zbog udaranja Teveza.

City je sa igračem više nastavio redati šansu za šansom i činilo se da prije ili kasnije moraju slomiti defanzivce gostiju i golmana Kennya.

Usred silnih napada i ogromnog pritiska domaćina, sjevnula je kontra QPR-a u 66. minuti koju je golom za prednost od 2:1 krunisao Mackie.

Od tog trenutka domaći navijači i igrači postaju sve nervozniji i sa nevjericom gledaju jedni u druge nakon svakog novog promašaja ili Kennyeve intervencije. Minute su prolazile, a Aguero, Tevez, Balotelli, Džeko, Nasri, Silva i ostali nisu mogli pronaći put do mreže gostiju.

QPR je u sudijsku nadoknadu ušao sa prednošću 2:1 i igračem manje, ali i sa viješću da su im glavni konkurenti kiksali, što je značilo da će sigurno ostati u ligi bez obzira na ishod utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

U drugoj minuti nadoknade, nakon jednog od bezbroj kornera Davida Silve, Džeko je nebeski skočio i poslao loptu iza leđa sjajnog Kennya. Nada se vratila na već potonula i uplakana lica navijača Cityja. U crvenom dijelu Manchestera već je sve bilo spremno za slavlje nakon što je United završio posao u Sunderlandu i samo se čekao posljednji zvižduk na Etihadu.

A onda, u jednom od posljednjih napada na utakmici, dok je na semaforu bilo 93:10, loptu na vrhu šesnaesterca gostiju prima Mario Balotelli i u padu je dodaje do Kuna Aguera, koji jednim driblingom i golom priskrbljuje sebi, ali i Edinu Džeki, status žive legende kod navijača Cityja.

Bila je to tek treća titula prvaka Engleske za Plavce, prva nakon 1968. godine i prva uopće otkako najjači razred engleskog nogometa nosi naziv Premier liga.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...