Abdulah Ibraković za LIFE: Bordo tim je pobjegao konkurenciji nekoliko godina

- Advertisement -

Abdulah Ibraković je godinama radio u Premijer ligi BiH. Sa klupe je, između ostalih, vodio Velež, Čelik, Slobodu, bio je skaut A reprezentacije, kao i trener u U-21 timu BiH.

Ipak, najveće uspjehe imao je na funkciji sportskog direktora FK Sarajevo. Sa Bordo timom je osvojio Kup BiH, titulu prvaka, igrao play-off Evropske lige.

U njegovom mandatu na Koševo su stigli Jajalo, Delač, Benko, Stojčev… Nakon završene epizode u timu sa Koševa preselio se u Austriju. I danas živi u zemlji podno Alpa, a jedno vrijeme je s dosta uspjeha vodio Kapfenberg.

Za LIFE je govorio o svom novom poslu, utakmicama bh. reprezentacije, kvalifikacijama za Euro, Robertu Prosinečkom i FK Sarajevo.

Razgovarao: Edin Isanović

Na početku je ispričao kako je otišao van BiH.

”Odmah po odlasku  iz FK Sarajevo preselio sam sa porodicom u Austriju, tako da sam se odmah ukuljučio u fudbalske tokove. Naravno, sa mnogo iskustva koje sam prošao u BiH, bilo je mnogo lakše pronaći sebe i svoj put. Nakon uspješnog trenerskog angažmana ,zbog dešavanja u porodici, koncentrisao sam se na ovaj grad i posvetio dijagnostici, analizama, istraživanjima, planiranju i programiranju te konsaltingu u fudbalu. Mnogo se putuje, razmijenjuju iskustva, usavršava i naravno realizuju ideje. Fudbal je danas jedna od najrazvijenih grana svjetske industrije, tako da se mora svakodnevno učestvovati u tokovima i pratiti evoluciju fudbala”, kazao je Ibraković.

Svi protivnici zaslužuju respekt

Abdulah Ibraković
Abdulah Ibraković

Osvrnuo se na utakmice državnog tima u Ligi nacija, gdje su Zmajevi bili bolji od Sjevrne Irske i Austrije, zemlje u kojoj trenutno živi nekadašnji sportski direktor tima sa Koševa.

”Bilo je lijepo biti navijač BiH u dvomeču sa Austrijom, iz razloga što smo ostvarili pozitivan rezultat. Osvrt poseban nije potreban jer sam ubjeđenja da to nisu bile posebno izražene kvalitete obje selekcije. Ušlo se u ovo takmicenje Lige nacija sa rezervom jer je bila nepoznanica i nedovoljno jasna sama koncepcija takmičenja. Sada je drugačija slika. Što se tiče našeg tima, mi smo pokazali da imamo kvalitet, ali još uvijek nismo vratili vjeru i zanos koji mislim da objektivno zaslužujemo. Možda poslije Beča i fantastične predstave Fanaticosa i ostalih navijača BiH stvari se zaokrenu na željeni put”, kazao je naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Istakao je kako su kvalifikacije vijek interesantne i zato samo oni koji su fokusirani, profesionalni i konkretni prolaze na veliko takmičenje.

”U kvalifikacijama ne mogu da postoje riječi vrhunac generacije ili još pogubnije – smjena generacije. Onda krenu lutanja po sistemu igre i neprestano mijenjanje igrača, što na kraju rezultira katastrofom. Mi imamo jasnih 9 ili 10 igrača koje predvodi Edin Džeko i to bi trebalo da bude dovoljno za plasman na kontinentalnu smotru. Svi protivnici Italija ili Grčka zaslužuju respekt, ali naš fokus treba biti na našem timu te planu i organizaciji igre. Ako bude tako, mislim da je naš plasman siguran”, podvukao je.

Smatra kako Zmajevi igraju dobro i da je očit rukopis šefa državnog tima.

”U igri Roberta Prosinečkog  izdvaja se pokušaj da se organizuje igra iz zadnje linije i da kroz vezni red dolazimo u završnu fazu. Identifikovani smo kao selekcija koja ima odličnu kontru, tako da pretpostavljam da ćemo igrati sve utakmice na tom načinu. Meni se posebno dopada kod kolege Prosinečkog što ima hrabrost da da povjerenje drugim igračima. BiH je rasadnik talenata i mislim da Robert ne griješi nego naprotiv ,on će profitirati ako ostane ovog stava”, mišljenja je Abdulah.

Pogrešna je odluka o smanjenju stranaca

S obzirom da je dugo radio u Premijer ligi BiH prokomentarisao je dešavanja u bh. prvenstvu.

”Premijer liga BiH je uvijek bila moja ljubav. Volio bih da i ona evoluira, ali vidim da je to izuzetno teško. Zamišljen sam jer ako je najveća pobjeda u posljendjih nekoliko mjeseci je što se uvodi mixed zona na stadionima, a da se niko nije osvrnuo na odluku da naš prvak U-19 FK Sarajevo nije igrao Ligu prvaka mladih. Meni je to nevjerovatno. Trenutno postoji i pogrešna percepcija odluke sa smanjenjem broja stranaca u Premijer ligi sa 6 na 4 igrača. Nije to odluka koja ostvaruje cilj iste – razvijanje mladih igrača. Prvo liga je izgubila na kvaliteti, a evropska takmičenja su pokazatelj. Nemamo mi trenutno dovoljan broj mladih ili iskusnih domaćih igrača koji mogu dati kvalitet igre.  Sad trenutno šetaju igrači iz kluba u klub, dolaze nedovoljno obučeni u Premijer ligu iz nižih liga. Mišljenja sam da bi za razvoj naših kvalitetnih mladih igrača bila odluka da u Premijer ligi svaki tim mora da ima 6 mladih igrača u zapisniku utakmice, a da igra sa najmanje 3 igrača ispod 21 godine na terenu tokom čitave utakmice. Tako bi stranci igrači i iskusniji igrači držali kvalitet igre, a mladi brže uz njih napredovali. Mada postoji tu još mnogo mjera u zaštiti naših talenata i njihovog razvoja”.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Na kraju je govorio o Bordo timu s kojim je kao sportski direktor imao dobre rezultate.

”FK Sarajevo napokon se umirio i na pravom je putu. Imaju sve pretpostavke za kontinuirano osvajanje titula i ostvarivanje dobrih rezultata u Evropi. Mislim da smo konkurenciji pobjegli nekoliko godina i očekujem  da će se to u narednom periodu pokazati. Ništa nije lako, tako da je sada vise nego ikad potrebno jedinstvo i podrška ljudima koji trenutno obavljaju funkcije u klubu, kao i igračima koji nastupaju u bordo dresu. Razbili smo stereotip, a sada je red da nastavimo postavljati nove standarde”, zaključio je Ibraković.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...