Aco Petrović: Imat ćemo moćan tim, BiH u Sloveniju ne ide sa parolom ”važno je učestvovati”

- Advertisement -

Aco-Petrović-300x1991Aleksandar Aco Petrović, selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine u petak (10. maja) objavit će širi spisak od 24 igrača sa kojima će početi pripreme za predstojeći Eurobasket 2013.

U razgovoru za agenciju Anadolija (AA) rekao je kako će bh. tim do šampionata u Sloveniji (4. do 22. septembra) odigrati deset kontrolnih utakmica, od kojih će njih šest biti u periodu od sedam dana.

”Ovako veliki broj test susreta organizirali smo prvenstveno zbog kapitena Mirze Teletovića. Naša NBA uzdanica na takav način ući će u ritam i biti pravi, odnosno na prvenstvu Evrope pružiti ono što svi od njega očekujemo. Na koncu, takav ritam nas očekuje i u grupnoj fazi takmičenja u Sloveniji”, istakao je Petrović za Anadoliju.

Selektor BiH upozorava ljubitelje košarke da ne trebaju biti skeptični po pitanju Teletovićeve NBA karijere.
”Očekivano je za Teletovića teška premijerna sezona. Već u drugoj godini u NBA bit će mu puno lakše, te će pokazati svoje ogromne vrijednosti i na parketima diljem Amerike”, smatra Petrović.

Petrović dodaje da BiH u Sloveniju ne ide sa parolom ”važno je učestvovati”.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

”Nakon nastupa u kvalifikacijama gajimo realan optimizam. Naš cilj nije promijenjen. I dalje je plasman u drugi krug kvalifikacija”, decidan je Petrović. Podsjetimo, u grupi ”B” u Jesenicima BiH će igrati protiv četiri selekcije država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Za plasman u drugu fazu takmičenja borit će se Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Litvanija i Latvija.

”Ponovit ću po ko zna koji put! Zahtjevni protivnici, grupa koja nije niti malo lagana. Ne znamo u kakvim će rosterima sudjelovati ekipe, ali znamo da su Litvanija i Srbija košarkaški giganti, da je Crna Gora centarski najmoćnija u Evropi. Latvija je ‘atletski’ odlična, dok je Makedonija apsolutno iznenađenje posljednjeg EP-a. Ipak, spremamo dodatna pojačanja kako bi napravili moćnu ekipu koja će, vjerujem, izboriti drugi krug. U Sloveniji želimo ostaviti dublji trag, tu nema nikakvih tajni”, tvrdi Petrović.

Optimizam gaji i u činjenici da će BiH imati veliku podršku navijača u ”Deželi”.

”U Jesenicama ćemo biti na domaćem terenu, jer u ovom gradu živi nekoliko hiljada ljudi koji su porijeklom iz BiH. Da ne govorim o našim navijačima iz drugih zemalja Zapadne Evrope i BiH. Nema sumnje, na Eurobasketu u svakoj od utakmica imat ćemo šestog igrača na parketu”, govorio je Petrović za AA.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

”Ne očekujem sukobe navijača”

Nekada slavni košarkaš ne plaši se sukoba među navijačima u Jesenicama. ”Ne vjerujem da će biti problema. Očekujem da se sve riješi na terenu. Već su mnogi igrali međusobno i ona ružna vremena sve dalje su za nama”, istakao je Petrović. Na pitanje kako će se osjećati ako na EP u Sloveniji bude morao voditi BiH u eventualnom duelu sa njegovom Hrvatskom rođeni Šibenčanin bio je ”diplomata”: ”To se ne može desiti prije četvrtfinala. Ako se desi bit ću itekako sretan, jer bi značilo da smo napravili pravi posao, barem, što se tiče nas iz reprezentacije BiH”.

Španija je najbolja

Nešto manje četiri mjeseca prije početka Eurobasketa Petrovića ima favorita za osvajanje titule prvaka ”Starog kontinenta”. ”Španija je najbolja. No, to ne znači da će lagano stići do trona”, zaključio je Petrović za AA.

Foto: znet.hr

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...