Deset stvari koje možda niste znali o bokserskom prvaku Adnanu Ćatiću

- Advertisement -

Adnan Ćatić, peterostruki svjetski prvak koji se bori pod njemačkom zastavom pod imenom Felix Sturm, najavio je nedavno povratak u ring.

Posljednju borbu imao je 20. februara 2016. godine u u Oberhausenu protiv Fjodora Čudinova nakon koje je bio pozitivan na nedozvoljene supstance.

Pravna borba da dokaže nevinost trajala je tri godine. Sportista koji je izuzetno popularan u BiH ponovo želi da dokaže da je najbolji u svojoj kategoriji.

Stoga, u nastavku teksta vam donosimo deset stvari koje možda niste znali o Adnanu Ćatiću.

Piše: Edin Isanović

1. Adnan Ćatić je pet puta bio bokserski svjetski prvak u srednjoj kategoriji u verzijama WBO, WBA i IBF, te u supersrednjoj u WBA asocijaciji upravo u borbi protiv Čudinova. Očigledno je da sa scene želi otići kao šampion otvorene scene.

2. Svoj debi u svijetu profesionalnog boksa imao je 27. januara 2001. godine, kada je za protivnika imao Antonia Ribeira iz Angole. Šest mjeseci prije debija, uspio je izboriti plasman na Olimpijske igre u Sidneju. Izgubio je već u prvoj borbi protiv kasnijeg prvaka – Jeremaine Taylora.

3. Za potpuni uspjeh u sportu koji mnogi nazivaju ”plemenita vještina” Ćatić je često naglašavo kako je najvažniji jedan faktor – karakter. Podvlačio je kako ga je ova osobina vodila do vrha, kako je stizao do pojasa usađenim karakterom. U vrijeme priprema trenira dva i po ili tri sata.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

4. Uzor Adnana Ćatića bio je – Muhammed Ali. Izjavljivao je kako je još u djetinjstvu pratio njegove mečeve i težio da jednoga dana bude svjetski prvak. Divio se pobjedama Alija koji je bio njegova životna vodilja. Boks je počeo trenirati sa 11 godina, a kasnije je u profesionalnim vodama dotakao vrh.

”Ne bojim se poraza, ali me strah da ću ipak jednoga dana izgubiti brzinu i tehniku”, izjavljivao je Ćatić.

5. Godinama Ćatić pomaže rad FK Blagaj. Smatra kako uspješni sportisti trebaju omogućiti mladim nogometašima da imaju optimalne uslove za treniranje i da se ne smije dozvoliti da ih ulica odgaja. Kada je 2016. godine po peti put postao svjetski prvak u Blagaju mu je priređen doček.

6. Poznato je da Adnan voli nogomet i da često pruža podršku bh. nogometnoj reprezentaciji. No, malo je poznato da je Ćatić strastveni navijač aktuelnog evropskog prvaka Reala iz Madrida. Ističe kako od malih nogu podržava Kraljeve, a njegovim stopama krenuo je i sin Mahir koji bi jednoga dana želio biti golman.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

7. Svoje pripreme za mečeve Adnan započinje u Blagaju gdje ostaje dvije ili tri sedmice. Kako podvlači, najbolje se osjeća u ovom hercegovačkom gradiću. Odgovara mu klima i mir koji ima, a porijeklo njegovih roditelja je iz pomenutog grada. Jedinstven prirodni ambijent mu itekako godi.

Foto: privatni album

”Blagaj je za mene posebno mjesto”, kaže često Ćatić.

8. Felix Sturm je nadimak koji je dobio na početku profesionalne karijere. Bivši menadžer mu je ponudio nekoliko opcija, ali je Adnan izabrao Felix – što znači sretan rad i Sturm – što uznači oluja. Vremenom su svi prihvatili ovaj nadimak.

9. Možda se pitate kako izgleda jedan dan Adnana Ćatića za vrijeme priprema. Ustaje u šest sati i doručkuje. Potom, odradi prvi trening i onda ponovo doručkuje jer mora unositi hranu šest ili sedam puta dnevno zbog kilaže. Potom se odmora, a kasnije ruča i pije kafu. Opet prije drugog treninga ima obavezu da unese hranu u organizam, a isto ponovi prije spavanja.

10. Uvijek je Adnan naglašavao kako želi održati jednu borbu u BiH, ali do toga za sada nije došlo. Želio je da se revanšira bh. navijačima koji ga bodre u svim mečevima, bez obzira gdje je njegov okršaj.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...