Sport

Ajla Skalić trenira fudbal s muškarcima i mašta o ženskoj Bundesligi

0
Bihać, BiH - 14. april 2019:Ajla Skalić je nogomet zavoljela još kao djevojčica kada je u mahali igrala "lopte" s dječacima. Kada je vidjela da joj nogomet ide, odlučila se upisati u omladinsku školu nogometa Prekounje, gdje je bila jedina djevojčica. ( Fahrudin Vojic - Anadolu Agency )

Ajla Skalić je nogomet zavoljela još kao djevojčica kada je u mahali igrala “lopte” s dječacima. Kada je vidjela da joj nogomet ide, odlučila se upisati u omladinsku školu nogometa Prekounje, gdje je bila jedina djevojčica.

Sa 16 godina dobila je poziv ŽNK Željezničar iz Bosanske Krupe, gdje je bila standardni igrač u Prvoj ženskoj ligi Federacije BiH. Dobre igre nisu prošle nezapaženo i ubrzo je stigao poziv od ženske nogometne reprezentacije BiH za koju je prvi put nastupila 2018. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

– Njen život je nogomet –

Skalić sada trenira s juniorima NK Jedinstva za koje nastupa u kantonalnoj ligi za muškarce, a profesionalne utakmice igra za ŽNK Željezničar što je čini posebnom kada je ovaj sport u pitanju.

“Kada sam trenirala u NK Prekounje, današnji OFK Bihać, bila sam jedina djevojčica, ali smo kasnije oformirli i žensku sekciju koja se nakon kraćeg perioda raspala, a ja sam prešla u ŽNK Željezničar čiji sam i danas član. Za njih vikendom igram utakmice, a ostalim danima tokom sedmice treniram s juniorima NK Jedinstva. Inače igram na poziciji lijevog krila, ali me trener u ŽNK Željezničar ponekad stavlja u odbranu. Treninzi i igre s muškom ekipom čine me jačom i boljom, jer se tempo rada i igre ne može porediti s onim u ženskoj sekciji”, započinje Ajla svoju priču.

Iako je jedina žena u klubu, Ajla ističe kako su je igrači i Uprava NK Jedinstva izvrsno dočekali, bez ikakvih predrasuda i omalovažavanja. Tu je, kaže, dosta toga naučila i nada se da će klub uspjeti da kod Nogometnog saveza BiH izlobira da se izvrše određene izmjene pravilnika kako bi mogla nastupati za Pegaze iz Bihaća.

Ajlin trener Ervin Smailagić ističe da je izuzetno talentirana i da ima perspektivu da ostvari dobar uspjeh ako karijeru nastavi u nekom jačem klubu.

“Za razliku od muškaraca, Ajla ima veliku motivaciju i dolazi na treninge uprkos kiši i ružnom vremenu. Nju bi trebalo podići na jedan viši nivo da igra u nekom jačem klubu. Rekla mi je kako planira da poslije srednje škole nastavi obrazovanje van BiH. U tom slučaju bi joj se otvorila mogućnost da igra u nekom klubu amaterski ili profesionalno i tako ostvaruje lagani napredak u karijeri. Ona kod nas tokom sedmice odradi četiri treninga. Što se tiče osnivanja ženske sekcije, teško je to u ovim uvjetima u kojima se klub trenutno nalazi. Iako je kod nas to još uvijek neka vrsta tabua, taj ženski nogomet. Možda bi i Ajla davno odustala zbog toga da nije jakog karaktera i čvrste volje. Ona se ne obazire na to, zanima je samo nogomet i da ostvari uspjeh u tome”, ističe Ajlin trener.

Bihać, BiH – 14. april 2019:Ajla Skalić je nogomet zavoljela još kao djevojčica kada je u mahali igrala “lopte” s dječacima. Kada je vidjela da joj nogomet ide, odlučila se upisati u omladinsku školu nogometa Prekounje, gdje je bila jedina djevojčica. ( Fahrudin Vojic – Anadolu Agency )

– Velike ambicije i planovi –

Kada je počela trenirati nogomet, Ajlini roditelji baš nisu bili zadovoljni time. Govorili su joj da napusti treninge i više se posveti školi. Uspjela je održati visok tempo u nogometu i paralelno biti odličan učenik medicinske škole.

LIFE:  Manchester City za Koulibalyja iz Napolija ponudio 95 miliona eura

Kada su u pitanju planovi za budućnost, otkriva da je već kontaktirala određene ljude u Njemačkoj gdje bi voljela nastaviti karijeru.

“Moji roditelji se još uvijek ne mogu pomiriti s tim da se bavim nogometom i skoro svakodnevno mi prigovaraju za to. Vjerujem u sebe i znam da ću uspjeti. Napravila sam kraću biografiju i preko rođaka i prijatelja stupila u kontakt s određenim klubovima iz ženske Bundes lige. Međutim, s obzirom da se radi o jakoj ligi i da ne mogu tek tako iz ove lige u kojoj trenutno nastupam zaigrati u toj ligi, najvjerovatnije ću krenuti u nekoj nižoj ligi i dokazivati se tu, ujedno jačati i pripremati se za Bundes ligu. Ako odem, ne planiram se nogometom baviti amaterski već isključivo profesionalno”, kaže Ajla na kraju razgovora za AA.

Facebook komentari

Rukometna reprezentacija BiH u Tuzli igra protiv Finske

Prethodni članak

Foto: Helem nejse odličnim nastupom u Tuzli nastavljaju turneju

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Sport