Aleksandar Mitrović: Ne zanima me da li je Benitez promenio mišljenje o meni [intervju]

- Advertisement -

Napadač Fulama Aleksandar Mitrović proglašen je za najboljeg fudbalera Srbije u 2018. godini.

Najbolji strelac srbijanske reprezentacije ističe da mu je čast što se pridružio plejadi vedeta koje su pre njega osvajale najprestižnije individualno priznanje.

“Ovo je kruna moje dosadašnje karijere. Nadam se da ću i za godinu dana ponovo biti među kandidatima za Zlatnu loptu FSS. Fudbal je kolektivni sport i bitno je da reprezentacija uspešno završi kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Imamo nezgodnu grupu i dueli s aktuelnim evropskim šampionom Portugalom biće za sve nas poseban izazov”,  kaže na početku intervjua za Anadoliju Aleksandar Mitrović.

– Klasična devetka –

Iako je jedan od najmlađih u nacionalnom timu, Mitrović ostavlja utisak čoveka u najzrelijim fudbalskim godinama. Onako robustan i jak, podseća na nekog engleskog špica starog kova, ali je beskompromisnoj duel igri dodao i notu elegancije pa se nijedna ozbiljna akcija srbijanskog tima ne može zamisliti bez njegovog učešća. Da li je to dupli pas, štikla, povratna glavom ili najobičnije odlaganje saigraču koji je u boljoj poziciji, stvar je izbora u datom trenutku.

Dodajte tome urođeni njuh za gol i način na koji čuva posed i dubinu i eto vam moderne verzije klasične devetke visoke klase.

“Ne znam da li je Rafa Benitez promenio mišljenje o meni, a iskreno i ne zanima me. Dok sam davao golove u Čempionšipu, nisam razmišljao o osveti niti sam se bilo kome dokazivao. Znam koliko vredim i trudim se na svakoj utakmici da svojim učinkom doprinesem uspehu tima za koji igram. Svejedno da li je reč o Njukaslu, Fulamu ili srpskoj reprezentaciji. Svuda sam davao maksimum i tako će biti i ubuduće. Benitez je trener i on se pita oko sastava tima. Jednostavno, nije me video u svojoj koncepciji i nemam šta da mu zamerim”, govori Mitrović.

– Sećanje na Aston Vilu –

Fantastičnim partijama u dresu Fulama, Mitrović je na najbolji način demantovao Krejga Klajna. Čuveni specijalista za algoritme se posvađao sa Slavišom Jokanovićem i demonstrativno napustio Krejven Kotidž, slepo verujući brojkama i statistici i ubeđen da robustni Smederevac nema mesta u timu koji se borio za ulazak i Premijer ligu.

“Finale plej-ofa protiv Aston Vile je događaj koji ću pamtiti čitavog života. Doživeo sam ‘Mitro’s on fire’ iz 40.000 grla u grotlu Londona, nisam mogao da sakrijem emocije i Fulam će zauvek ostati u mom srcu”, kaže Mitrović.

Mitro-gol trese mreže kao od šale. S 12 golova je trasirao Fulamu put ka društvu najboljih u Engleskoj, a 12 puta se upisao u strelce i u dresu Srbije tokom 2018. godine. Mladi napadač nema dilemu koji pogodak je bio prekretnica u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

“Svakako onaj izjednačujući u Kardifu protiv Velsa koji nam je otvorio vrata Rusije. Potrčao sam Krstajiću u zagrljaj, jer je pre utakmice predosetio da ću se baš ja upisati u strelce. Rekao mi je ‘osećam da ćeš ga dati’. Drag mi je i onaj iz Kalinjingrada na Svetskom prvenstvu, ali ostaje žal što nismo uspeli da ga valorizujemo i dođemo do bodova u meču sa Švajcarskom. To nas je posle i koštalo plasmana u osminu finala”, prisjeća se Mitrović. 

– Sergej će ponovo zablistati –

Golgeterski saldo Aleksandra Mitrovića zavisi od mašte i ideje veznih fudbalera, pre svih Ljajića i Milinković-Savića. Najboljeg fudbalera Srbije ne brine forma vedete Lacija i ubeđen je da će Sergej ponovo zablistati već u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

“Sam je kriv, jer je postavio visoke standarde i navikao javnost na spektakularne golove. Sada svi od njega očekuju da uzme loptu, predribla pet igrača i postigne gol. Sergej nije svemoguć. Moramo da mu pomognemo da kroz timsku igru ispolji sve svoje kvalitete. Dokazao se u veoma jakoj ligi, bio je najkorisniji igrač Lacija u prošloj sezoni kada su Rimljani bili hit šampionata. Imao je konstantnu formu i ne čudi me što su se najveći evropski klubovi otimali o njega u prelaznom roku. Imajući u vidu cene igrača na fudbalskom tržištu, Sergej vredi pravo bogatstvo. Normalno je za mladog igrača da naiđe period krize, ali siguran sam da će on već od proleća biti onaj stari”, kaže Mitrović.

Njegov otac je jednom prilikom rekao da bi Aleksandar verovatno krenuo stranputicom da se nije posvetio fudbalu.

“Tata je najponosniji zbog Zlatne lopte. Uvek je verovao da mogu da postanem najbolji fudbaler Srbije. Zaista sam kao mali bio veoma nestašan. Nisam pravio Bog zna kakve gluposti, ali sam uvek morao da budem u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. I onda, bilo ko da nešto zabrlja, ko je kriv – naravno Mitar. Kasnije je taj višak adrenalina umeo da se prenese i na teren. Otac je ponekad bio strog, ali me nikada nije tukao. Možda sam dva-tri puta dobio one ćuške kao deo vaspitne mere i to je sve. Doduše, ne sumnjam da bi me pošteno išamarao da sam zaista postao kriminalac”, iskren je “Mitar”.

– Kakav otac takav sin –

Sin Luka je potpuno povukao karakter na oca. Pun je adrenalina i pokušava na razne načine da izbaci taj višak energije iz sebe.

PROČITAJTE JOŠ:  Novak Đoković izgubio od 123. igrača svijeta

“Ne drži ga mesto, stalno nešto čačka, nestašan je i nemiran. Kažu, pljunuti otac. Kako reaguje kada tata dobije crveni karton? Ne znam, od kako se rodio nijednom nisam isključen. Drago mi je da voli fudbal, gleda prenos svake moje utakmice. U suprugu Kristinu zaljubio sam se na prvi pogled. Imao sam sreću da brzo pronađem srodnu dušu, što je jako bitan faktor u životu profesionalnog sportiste. Funkcionišemo fenomenalno. Nisam se zaljubio samo taj dan kad sam je sreo, ja sam zaljubljen i dan danas i ljubomorno čuvam tu emociju prema svojoj ženi”, govori Mitrović.

– Žal za derbijima –

Status standardnog špica u A reprezentaciji Srbije, Mitrović je izborio kod selektora Siniše Mihajlovića koji se posle kraha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. opredelio za potpunu smenu generacija i oslonio se na mlade snage u borbama za Mundijal u Brazilu.

“Sa Sinišom se dugo nisam čuo, izgubili smo kontakt od kako je otišao u Italiju. On je pravi gospodin. Mnogo poznaje fudbal, vrhunski je pedagog i žao mi je što nije ostao duže na kormilu reprezentacije. Napravio je atmosferu i formirao ekipu koja je imala potencijal da zablista na velikoj sceni. Bilo je mnogo lepih trenutaka u tih godinu i po dana. Zbog nastupa za mladu reprezentaciju nisam bio onog dana u Užicu kada je igračima saopštio odluku da odlazi sa funkcije selektora. Čuo sam kasnije da su mnogi plakali u svlačionici”, kaže Mitrović.  

Ne može da se pohvali velikim brojem derbija u karijeri, ali ta dva susreta s Crvenom zvezdom ostaće u trajnoj uspomeni Aleksandra Mitrovića.

“Nisam se ni nadao da ću igrati. Drmala me trema kao nikada pre i posle toga. Bukvalno sam se tresao. Noć pred utakmicu jedva sam zaspao u karantinu. Vermezović je doneo odluku da me stavi u startnu postavu i ja sam mu se odužio golom već posle devet minuta igre. Kad me tada ‘šlog’ nije strefio, neće nikad. Zakoni tržišta su takvi, odlazimo rano u inostranstvo i zaista mi je žao što nisam imao priliku da više puta odmerim snage sa Zvezdom. Gol sam im dao u porazu od 3:2, nisam se upisao u pobedi od 1:0 i voleo bih da sam mogao još koji put da obradujem navijače Partizana u utakmici koja svima nama toliko znači. Ko zna, jednog dana…”, ostao je Mitrović zagonetan na kraju intervjua za AA.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...