Alen Hadžiabdić: Aikido ne poznaje konflikt, baziran je na našu unutrašnju borbu sa strahovima

- Advertisement -

Aikido klub “SONKEI” je osnovan 2007. godine. Osnivač i glavni instruktor je Alen Hadžiabdić 3. dan (Aikikai Hombu Dojo Tokyo).

Kroz klub je prošlo nekoliko stotina takmičara, a oni najuporniji su ostvarili i zavidan rezultat – postali aikido majstori i instruktori.

Klub ima dugogodišnju saradnju sa aikido organizacijama iz Srbije i Makedonije i redovno uzima učešće na edukativnim aikido seminarima u Beogradu i Skoplju koje vodi učitelj Toshiro Suga Sensei 7. dan.

Piše: Edin Isanović

”Za aikido bi mogli reći da je on prije svega sistem edukacije, namijenjen psihofizičkom razvoju pojedinca. To je vještina koja svakome omogućava učenje, progres, upoznavanje samoga sebe i drugih, oslobađanje i iskorištavanje svog potencijala. Aikido ne poznaje konflikt, borbu, sportsko takmičenje, pravila, nego je isključivo baziran na našu unutrašnju borbu sa strahovima i blokadama. Namijenjen je onima koji žele da rade na sebi i pomijeranju svojih limita, mogućnosti i kapaciteta”, kaže za Life.ba Alen Hadžiabdić, glavni instruktor kluba.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Premda je mišljenje da je aikido isključivo samoodbrana u borilačkom smislu, ali je to pogrešno.

”Aikido je puno više od toga i trebao bi da nas pripremi ili nam olakša u svakoj životnoj situaciji, bilo da je ona konfliktna-fizička, verbalna ili stresna. Stoga, jedan od osnovnih ciljeva aikidoke nije kako postati bolji i jači od nekoga, nego kako postati bolji i jači od jučerašnjeg sebe. Naravno, aikido tehnike mogu vrlo efektivno da pomognu u odbrani sebe ili drugog od fizičkog napada, što je opet u direktnoj vezi sa spremnošću vježbača i intenzitetom ili vrsti napada. Posebno je upotrebljiv u vojnim, policijskim i zaštitarskim strukturama kao tehnika koja omogućava kontrolu napadača bez da ga se povrijedi”, naglašava Alen.

Dodaje kako aikido koristi svoju metodologiju i tehniku rada, a posebno je bitna i zanimljiva aikido gimnastika i aikido padovi koji svojom motoričkom i mehaničkom aktivnošću povoljno djeluju na prevenciju  zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

”Liječenje mnogih stanja kao što su: deformiteti kičmenog stuba, poteškoće u društvenoj interakciiji -Aspergerov sindrom, deformiteti stopala, generalizovana labavost zglobova i drugo. Vježbanjem aikidoa simetrično razvijamo obje polovine tijela, postižemo uravnoteženost tonusa muskulature uz naglašeni razvoj ravnoteže i koordinacije čitavog tijela. Dakako, aikido nije nimalo lagan za vježbati i potrebne su godine konstantnog i posvećenog treninga da bi se prodrlo u suštinu aikido tehnike i postigao visoki nivo razumijevanja i znanja ali bez obzira na sve Aikido klub Sonkei je otvoren za sve ljude dobre volje bez obzira na spol i godine koji žele da iskoriste aikido kao alat i put do harmonije uma i tijela. Nalazimo se na adresi Džinina 12, Kovači. Ostale informacije možete potražiti na našoj facebook stranici”, zaključio je Hadžiabdić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...