Alvaro Magaljaeš: Bivša Jugoslavija je prepuna talenata

- Advertisement -

Mlađim naraštajima, ime Alvara Magaljaeša ne znači mnogo. Oni pamte Luiša Figa, Ruja Koštu, Paula Souzu, Nunja Gomeša…

Eventualno Futrea i Žoaa Pinta. Magaljaeš je legenda Benfike.

Osvojio je četiri titule i četiri nacionalna kupa u dresu lisabonskih Orlova i bio standardni član startne postave reprezentacije Portugala na Evropskom prvenstvu 1984. godine i Mundijalu dve godine kasnije.

„Vrhunac moje karijere bilo je polufinale Evropskog prvenstva u Francuskoj. Imali smo strašnu generaciju. Posedovala je klasu, tehniku, fizičku moć. To je bio početak povratka Portugala na veliku fudbalsku scenu posle perioda stagnacije koji je trajao još od Mundijala u Engleskoj 1966. Sastavili smo zaista prejaku selekciju. Žoao Pinto, Pašeko, Antonio Souza, Dijamantino, Nene, Čalana… Igrali smo sjajno i došli nadomak finala Evropskog prvenstva. Čini mi se da nismo imali dovoljno informacija o francuskoj reprezentaciji uoči utakmice u Marseju. Tada nije bilo ovoliko prenosa na televiziji, bilo je komplikovano skenirati rivala i locirati njegove mane i vrline. Oba gola za naš tim postigao je Rui Žordao. Čak ni u današnjem fudbalu nisam video igrača koji me podseća na njega. Brz, jak, vešt sa loptom, nenadmašan u skoku. Na tom šampionatu nijedan defanzivac nije mogao da mu parira u vazdušnoj igri. Izjednačili smo pred kraj regularnog toka i u produžecima poveli sa 2:1. Svega šest minuta nas je delilo od plasmana u finale. Onda je Platini stupio na scenu i jednim genijalanim potezom rešio pitanje pobednika. Jednostavno, te večeri nismo imali rešenje za njega i Domerža“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Alvaro.

Nepuna tri meseca posle bljeska U Francuskoj, dobio je priliku da poseti Beograd i da se upozna sa kvalitetom jugoslovenskog klupskog fudbala. Zvezda se u okviru Kupa evropskih šampiona sastala sa slvanom Benfikom:

„Divan narod i divna zemlja. Naravno, mislim na celu teritoriju bivše Jugoslavije. Bili smo u to vreme kvalitetniji tim od Crvene zvezde i zasluženo smo prošli dalje. Sećam se da je prva utakmica u Lisabonu bila tvrda i neizvesna. Tek u poslednjih 15 minuta Karlos Manuel je sa dva gola obezbedio miran revanš. Tamo smo zahvaljujući Dijamantinju već u prvom poluvremenu rešili sve dileme. Zvezda je u nastavku iskoristila naše opuštanje i preokrenula rezultat, ali je zaliha iz Portugala bila nenadoknadiva. Ne pamtim imena, ali znam da je jedan fudbaler dao sva tri gola, od toga dva iz penala (Rajko Janjanin, op.aut)“, istakao je Alvaro.

Lepe uspomene iz igračke karijere privukle su ga pre izvesnog vremena, kako kaže, da još jednom obiđe srpsku prestonicu i najveći stadion u regionu:

„Gledao sam Zvezdu u Ligi Evrope protiv Arsenala. Veoma me zanimalo da vidim neke igrače, jer znam da je srpski fudbal prepun talenata. Generalno, u celoj bivšoj Jugoslaviji rađaju se fenomenalni igrači, dovoljno je pogledati sastave najvećih evropskih klubova i sve je jasno. U moje vreme, imali ste problem sa onom zabranom odlaska u inostranstvo pre 28 godina. Tako je Zoran Filipović, inače moj veliki prijatelj, tek u poznom igračkom dobu dobio mogućnost da se dokaže na međunarodnoj sceni. A radilo se o vrhunskom špicu, jednom od najboljih sa kojim sam igrao tokom karijere. Da je malo ranije stigao u Portugal, napravio bi čudo. Zato i volim da dođem u Beograd jer sam siguran da kod vas ima još mnogo materijala za portugalsku ligu. Recimo, zbog Zvezdine utakmice sa Arsenalom, propustio sam duel Benfike protiv Mančester junajteda“.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

I bolje. Bar nije video čudan gol koji je Rašford dao Miletu Svilaru i pokvario mu debitantski nastup u Ligi šampiona.

„Dešava se. Mile je veliki potencijal. Sama činjenica da se našao na golu slavnog kluba u tako važnoj utakmici govori o njegovom kvalitetu i karakteru. Podseća me na Oblaka, nadam se da će nastaviti da se razvija kao i slovenački čuvar mreže. Već pokazuje neke njegove odlike, hladan je, ima fantastičan refleks, čita igru… Čak ni taj gol protiv Mančestera nije uticao na njegovu psihu. Dobio je podršku trenera i nastavio da radi kao da se ništa nije dogodilo“, kazao je Alvaro.

Uskoro nas očekuju žestoki okršaji ’jugoslovenskih’ fudbalera u četvrtfinalnom okršaju Lige Evrope između Ajntrahta i Benfike.

„Benfika prolazi kroz jako težak period. Nisu više u situaciji da dovode velika i zvučna imena kao ranijih godina. Svake sezone ostanu bez tri do četiri nosioca igre, a novajlije nisu na nivou da odmah budu dostojne alternative. Fejsa je već duže vreme ključni igrač Benfike. Pre dve sezone je njegov izostanak zbog povrede bio nenadoknadiv gubitak u borbi za trofeje. Vidim da je sada ponovo van stroja, ukoliko se ne oporavi, biće to ogroman hendikep u mečevima sa Ajntrahtom. Andrija Živković se brzo adaptirao na Benfiku. Njemu je najvažnije da ima kontinuitet, da poveže nekoliko utakmica i onda je pravi. Dešavalo se da bude najbolji pojedinac na terenu čak i na mečevima koje Benfika kao tim odigra jako loše. Kada bi se te dve stvari poklopile, svima bi bilo dobro“, smatra Alvaro.

Očigledno da se sa Lukom Jovićem ništa nije poklopilo.

„Sa Lukom je problem upravo ovo što sam rekao za malog Živkovića. Nije se adaptirao na novu sredinu, ni na grad, ni na klub, ni na stil igre u Portugalu. Ruku na srce, nije ni dobio pravu šansu da dokaže svoje kvalitete. Tu definitivno nije reč o pogrešnoj proceni. Da ljudi iz Benfike nisu verovali u njegov potencijal, ne bi ga ni doveli iz Zvezde. Dakle, predsednik je ponovo pogodio sa pojačanjem, ali je po svemu sudeći promašio tajming. Mislim da su morali da imaju više strpljenja sa Jovićem. Ponekad je dobro kada vam u jednoj sredini ne krene kako treba, onda potražite nove izazove i možda vam se posreći. Eto, Luka je najbolji primer. Da nije otišao u Ajntraht, možda ne bi ni dospeo u žižu interesovanja svetske fudbalske javnosti“, rekao je Alvaro.

U Portugalu je rado viđen gost u televizijskim emisijama. Za razliku od nekih naših stručnjaka, nema dlake na jeziku i gađa u centar. Naročito kada govori o trenerima koji su obeležili istoriju njegove Benfike.

„Kozme Damiao je udario temelje kluba, bio je osnivač, igrač i trener Benfike. Po njemu je klupski muzej dobio ime. Žorž Žezus je osvojio mnogo trofeja, ali je mnogo i izgubio. Imao je sreću da u njegovo vreme klub bude u sjajnoj finansijskoj situaciji, dovođena su skupa pojačanja. Uloženo je mnogo novca u Gajtana, Matića, Salvija, Ajmara… Prve godine je osvojio titulu, tri naredne nije, a imao je još bolje uslove i kvalitetniji tim nego u toj šampionskoj sezoni. Portugalska liga nije nimalo laka, bilo je vrhunskih trenerskih imena koja su sa Benfikom ostala praznih šaka. Srećom, mnogo je više ovih drugih. Eriskon, Kamačo, pa Džon Mortimor, jedan od najvećih svih vremena. Imao sam čast da budem uz Trapatonija i Kamača. Fantastično iskustvo za mene jer je od obojice imalo šta da se nauči“, istakao je Alvaro.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

Portugal i Srbija nisu oduševili u Rusiji i pokušavaju da se iskupe kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

„Znao sam da će biti teško da se ponovi podvig iz Francuske. Praktično nemoguće. Santoš uvek kaže ’ajmo polako’ i dopada mi se taj njegov pristup. Istini za volju, nas je na Evropskom prvenstvu pratila sreća na putu do trofeja. Postoje prvenstva gde sreća prati samo pobednike. Na tim velikim turnirima gde je kvalitet izjednačen i gde nema izrazitog favorita, često se dešava da selekcije koje igraju najbolji fudbal, ne osvoje ništa. A možete da budete na nekom osrednjem nivou i da zahvaljujući zrncu sreće odete u naredni krug“, mišljenja je Alvaro.

Na pitanje, zrncu sreće ili Kristijanu Ronaldu, odgovorio je:

„OK, naša je sreća što imamo najboljeg na svetu u svojim redovima. On nosi ekipu ka uspehu. Ima tu neverovatnu glad za trofejima i sve to prenosi na saigrače. Radi se o vrhunskoj klasi fudbalera, može da igra loše 90 minuta i onda jednim bljeskom reši utakmicu u nadoknadi vremena. Sećam se da je protiv Andore morao da uđe sa klupe da bi Portugal slomio otpor autsajdera. Svi koji radimo u portugalskom fudbalu i želimo dobro našoj reprezentaciji, srećni smo što se Ronaldo vratio u nacionalni tim. Kada je on na terenu, sve poprima drugu dimenziju. Njega respektuju i saigrači i protivnici“.

Čak ni sa vanzemaljcem u timu, Portugal nije svemoćan. Srbija je to dokazala u ponedeljak na Da Lušu, kada je u drugom kolu kvalifikacija za EURO 2020 remizirala 1:1.

„Tadić je jedan od najboljih igrača sveta na toj poziciji. To ne kažem samo ja, to kaže većina stručnjaka, a to kaže i statistika. Kada je u timu koji funkcioniše kao celina, postaje nerešiva enigma za bilo kojeg protivnika“, istakao je Alvaro.

Impresioniran igračima iz našeg regiona. Često gostuje u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu… Ima prijatelje među našim stručnjacima… Ko zna, možda jednog dana prihvati ponudu nekog kluba sa prostora bivše Jugoslavije:

„Zašto da ne. Rekoh vam, volim da putujem , da upoznajem nove ljude i ne plašim se izazova. Bio sam i u Angoli, susreo se sa zanimljivim pogledima na fudbal. Ne bežim od inovacija, dopada mi se ideja da u stručnom štabu bude što više stručnjaka iz raznih oblasti. Psiholog, nutricionista, analitičar… sve je to zdrava priča. Srbija obiluje talentima i bilo bi zadovoljstvo sarađivati sa takvim igračima. Posedujete neku energiju koja svakome može da bude od koristi“. 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...