Amel Tuka ambasador “Skakavac Traila” 2020.

- Advertisement -

Planinarsko društvo Skakavac predstavilo je danas utrku “Skakavac Trail 2020.” i zvaničnog ambasadora utrke najboljeg bosanskohercegovačkog atletičara Amela Tuku.

Na pres-konfrenciji predsjednica Skupštine PD Skakavac Zlata Grabovac je istakla da je to udruženje  osnovano na incijativu zaljubljenika prirode, planinara te trail trkača koji su prepoznali značaj prirode i značaj zaštićenih područja, uklopili ono što najviše vole a to je trčanje i napravili trail utrke na planinama Sarajeva.

– Ovu utrku organiziramo već četvrti put za redom, i ono na šta smo posebno ponosni je činjenica da nas Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, kao krovna kuća bh. sporta podržava u našim nastojanjima – kazala je Grabovac.

Predsjednik PD Skakavac Amir Bašić  je naveo da je to udruženje pionir u trail trčanju.

– U početku smo se stidljivo upustili u organizaciju ovakvog sportskog događa, naši rezultati iz godine u godinu, odnosno sve veći broj učesnika su nam pokazali da je naša misija uspjela. Kako je  Sarajevo jedinstveno zbog spoja netaknute prirode, prelijepih planina i bogate historije, stazama utrke Skakavac Trail će se povezati sve kulturne i prirodne vrijednosti Sarajeva – kazao je Bašić.

Navodi da Skakavac Trail 2020 nudi četiri staze dužina-  21, 42, 75 i 120 kilometara te posebnu utrku – Canicross.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Kao poseban projekat ove godine je predstavljen i Valter Trail u čast prve žene koja je istrčala Bostonski maraton Kathrine Switzer koji će se održati 7. marta 2020.

Dužina te utrke je 16 kilometara, a start joj je od Doma Crvenog križa Kantona Sarajevo.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, u ulozi ambasadora utrke zahvalio je prisutnim medijima te naveo da je važno podržavati pozitivne priče i da sam rado podržava sve što je vezano za sport a naročito za trčanje.

– Moram da izrazim veliko zadovoljstvo i čast koju su mi ovi ljudi ukazali. Rekreativno trčanje nije nimalo jednostavno, posebno ovakve dugačke dionice i po takvim terenima, to nije nimalo lako. Divim se svima koji se upuste u to, i ne samo da se takmiče sa drugima, nego i da sami sebe pobijede, da pobijede svoja vremena – kazao je Tuka.

Dodao je da mu je drago da iz Bosne i Hercegovine dolaze ovakve priče, te da je oduvijek želio da se i na ovom području počne njegovati zdrav životni stil i bavljenje sportom, jer sport je nešto što sviju ujedinjuje.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

– Svi imamo isti cilj, popraviti svoje vrijeme, popeti se na postolje, to nas čini jačim i boljim. Drago mi je da se sve više trka organizuje, skoro svaki grad ima svoju trku, čak i u mom Kaknju i mojoj Zenici postoje trke i to me čini jako sretnim. Moja ljubav prema atletici je počela upravo sa jedne ulične trke u Kaknju, gdje sam kao srednjoškolac pobijedio i nakon toga vidite šta se dogodilo. Kroz bilo koju trku, kroz bilo koje takmičenje uz roditelje može doći dijete kome se sve to može svidjeti, uvući mu se u krv i može postati neki drugi Amel Tuka. Imam samo riječi hvale i svaka čast ljudima koji se upuštaju u organizaciju ovakve trke, i što se našim građanima osiguravaju ovakve prilike. Hvala Skakavac Trailu i Sarajevo Halfmarathonu jer svim građanima pružaju priliku da se takmiče – izjavio je Tuka.

PD Skakvac pozvalo je  ljubitalje prirode, sporta i druženja da posjete njihovu internet stranicu  kako bi se upoznali sa radom i uključili u njihove aktivnosti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...