Sport

[animirani video] Trent Alexander-Arnold pozdravlja povratak publike na stadione

0
[animirani video] Trent Alexander-Arnold pozdravlja povratak publike na stadione, Life.ba
Trent Alexander-Arnold - Foto: Greg Coleman / Red Bull Content Pool
Gledaoci se u Engleskoj počinju vraćati na stadione. Tim povodom je Trent Alexander-Arnold kratkim animiranim videom pozdravio ponovni susret sa navijačima. Njegov Liverpool, aktuelni prvak Engleske i Evrope, ovog vikenda ponovo igra pred publikom nakon skoro devet mjeseci.Kada su sudijske zviždaljke 9. marta ove godine označile kraj utakmica tog dana, navijači širom Velike Britanije nisu ni sanjali da im u narednih devet mjeseci zbog pandemije koronavirusa neće biti dopušten ulazak na stadione.

No, ovih dana počinje povratak gledalaca na utakmice, a Trent Alexander-Arnold, desni bek Liverpoola, tim se povodom oglasio putem kratkog animiranog videa, snimljenog u saradnji s Red Bullom.

U videu dugom 90 sekundi, Trent priča kako je tekao njegov nogometni put: od gledanja utakmica na TV-u i prvog odlaska na stadion, preko izlaska na teren pred desetinama hiljada vatrenih navijača, do današnjeg dana i igranja bez publike i navale emocija koju ona izaziva.

Rođen i odrastao u Liverpoolu, od malih je nogu bio opsjednut nogometom: provlačio se kroz rupe u ogradi ne bi li uspio vidjeti svoje heroje na treningu, a kod kuće je satima gledao reprize utakmica.

Živo se sjeća prvog odlaska na stadion. U toj utakmici 2005. godine Liverpool je sa 2:1 pobijedio Juventus, na putu do titule pobjednika Lige prvaka.

„Ono zbog čega mi je kroz glavu prošlo ‘O, bože’, ono zbog čega sam snažno stisnuo maminu ruku, bila je slika koju nikada neću zaboraviti – ušao sam na stadion, popeo se uz stepenice i našao svoje mjesto, i konačno po prvi put ugledao taj travnjak. U tom trenutku sam znao da jednog dana moram biti na tom travnjaku“, prisjetio se nogometaš svog prvog dolaska na stadion.

LIFE:  Intervju: Muha - Rap mi omogućava otvaranje duše i širenje emocija

Engleskim navijačima je od 2. decembra dopušten povratak na stadione, i Trent smatra da taj trenutak igrači dočekuju s velikim uzbuđenjem. Po njemu, stadioni bez navijača izazivaju osjećaj praznine.

„Jako mi nedostaju navijači. Osjeća se praznina bez njih. Iako znam da gledaju u svojim kućama širom svijeta, nije isto bez njih. Nogomet nije isti. Ništa ne može stati između nas. Jedva čekam“, poručio je na kraju navijačima.

Prve nogometne utakmice pred publikom u Engleskoj su odigrane u srijedu u nižim rangovima takmičenja – Championshipu, League One i League Two. U Premiershipu prvi mečevi uz prisustvo navijača na rasporedu su za vikend.

Liverpool će u nedjelju 6. decembra na Anfieldu dočekati Wolverhampton, u prvoj utakmici pred publikom nakon skoro devet mjeseci. Redse će sa čuvenog Kopa bodriti 2.000 navijača.

Stadioni u Engleskoj su razvrstani po zonama, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. U 1. zoni, gdje su mjere najblaže, na stadion će moći ući do 4.000 gledalaca, odnosno do 50% kapaciteta ako broj posjetilaca ne premašuje 4.000. U 2. zoni dopušteno je prisustvo do 2.000 navijača, odnosno 50% kapaciteta, a u 3. zoni se nastavlja igrati bez publike.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like